Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2009-02-19 15:27:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:ekonomika

Pieci devalvācijas mīti



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]unpy
2009-02-19 16:34 (saite)
Pieci mīti par pieciem mītiem;))

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-02-19 16:36 (saite)
:)
Man patika. Diezgan jēdzīgi salikts kopā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]unpy
2009-02-19 17:04 (saite)
Salikts jēdzīgi. Piekrītu. Bet!
1.Devalvācija pati par sevi palielielina konkurētspēju. Proti, tā ir tā pati algu samazināšana, nemazinot pirktspēju uz vietējā tirgū ražotajām precēm.
2.Par eiro. Tikko pie manis bija ciemos slovāks. Nav priecīgs. Pērn biju Itālijā. Itāļi nav priecīgi. Proti, eiro ieviešana izraisīja pamatīgu cenu kāpumu. Zināmā mērā, tātad - inflāciju.
3.Nezinu, no kurienes tāds mīts ir izrakts, tak, jā - protams, ka devalvācija palielinātu nodokļu ieņēmumus. Ciparu izteiksmē:)))
4."Plašāks lata piesaistes koridors veicinātu aizņemšanos nacionālajā valūtā un zemākas procentu likmes" - šādu mītu arī neesmu dzirdējis. Plašāks koridors radītu iespēju tai pašai Latvijas Bankai būt elastīgākai. A kam gan lai šī būtu elastīgāka? Tas tak ir papildus darbs:)))
5.Arī pirmo reizi dzirdu, ka "Argentīnā fiksētais valūtas režīms izraisīja krīzi, Latvijā būs līdzīgi". Par Argentīnu tiek runāts kā par piemēru defolta gadījumā. Jā, fiksētais valūtas režīms bija viens no daudziem kompleksajiem cēloņiem, tak tuvu ne vienīgais.

Tb - pati kundzzīte sacer mītus, pati apgāž. Brīnos, ka nedraudēja ar Zimbabves piemēru:))) Tas šajā rakstā būtu labi iederējies.

Nu, OK - tas tā pavisam pavirši un nevīžīgi, tak raksts tiešām nav tā vērts, lai to analizētu padziļināti;)))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-02-19 18:38 (saite)
Principā, pret ticību ar racionāliem argumentiem neko nepadarīsi. Un dažā labā tā jau ir Ticība, ka lata devalvācija ir Lielais Glābiņš, un ka tikai Latvijas Banka, sametusies kopā ar pasaules žīdmasoņiem, tam pretojas, jo grib iznīcināt nacionālo rūpniecību.
Šādā nozīmē tas raksts ir pat ļoti OK, jo vairākus dzirdētus mītus es tur atrodu, un atrodu tos tikpat mītiski atspēkotus. Un atrodu tur to, līdz kam pats esmu nonācis pārdomu ceļā - devalvācijas pozitīvais efekts būs īslaicīgs, jo mums kopproduktā ļoti daudz importa. Tādu izstrādājumu, kur sākot no izejvielas līdz gatavam produktam viss Latvijā taisīts, ir ļoti maz, varbūt tikai taburetes. Bet pat tām cena nepaliks vecā, jo izmaksās ieies elektrība un degviela.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?