Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2007-02-13 20:30:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Par smēķēšanas ierobežošanu atsevišķi ņemtā valstī
Cigarešu paciņas cena varētu pieaugt līdz 3,5 latiem (papildināts)
http://www.delfi.lv/news/national/politics/article.php?id=16871550

Atkal nāk prātā nesen lasītais, un arvien biežāk citētais:
“Valdības problēmas risinājums parasti ir sliktāks par pašu problēmu.”
M. Frīdmans

Tā vien šķiet, ka šos "smēķēšanas ierobežošanas" pasākumus lobē nopietns kontrabandas un narkotiku lobijs :(
Un kad devītklasniekam (jau kuro gadu) Pēterim pietrūks naudas cigarešu paciņai, viņam būs jau nevis viens ceturtklasnieks jāatmako, bet jau divi, pieņemot, ka māte savai atvasei būs devusi 1.50 lati vai vairāk. Policija? Kura policija spēs visus mazuļus nosargāt pret lielākajiem? Ja nespēja līdz šim, vai spēji uzlabos savu darbu un turpmāk spēs?
Un kontrabanda un vietējie viltojumi? Vai līdz šim ar tās apkarošanu ir ļoti veicies? Un narkotikas? Jau gadu gadiem par tām runā, bet vai tāpēc gribētājiem būtu kļuvis grūtāk tās iegādāties? Un nelegālais alkohols? Sinhronā mirstība Krievijā un Latgalē manuprāt skaidri norāda uz tā izcelsmi, bet vai kaut kas ir atklāts?
Pavisam plānprātīgi idiotiski man šķiet tie, kas domā, ka vienlaikus izdosies gan valsts kasi piepildīt (nepakavēšos pie pārdomām, kur šī naudiņa aizplūdīs, bet tās nebūs ne slimnīcas, ne bērnudāzi), gan smēķēšanu ierobežot. Šiem ļautiņiem vienkārši ir vāji ar matemātiku.
Un vai naivie anti-smēķētāji tiešām tic, ka valstij interesē tautas veselība? Vai notiekošais veselības aizsardzības sfērā par to kaut attāli liecina?
Varētu vēl turpināt, tikai kāda jēga?
Bet varbūt šādu klaji idiotisku un skaļu pasākumu aizsegā, kam jāpievērš visu uzmanība, tiek gatavots kaut kas pavisam kluss un nopietns?

Un pārdomu nobeigumā - atcerējos kāda 17.gadsimta francūža rakstīto par redzēto Krievijā:
- Krievijas likumu nejēdzīgo bardzību kaut cik mīkstina tikai pilnīga to neievērošana.

:)

UPD.
Iečekojam linku:
http://www.coffinails.com/order.html
un gaidām globālo sasilšanu, kas procesu padarīs vēl izdevīgāku ;-)

+Business Idea tiem, kam rūp savas naudas pasargāšana pret inflāciju vai latu devalvāciju - iepērkam cigaretes pa visu naudu. Peļņa maza neliksies, valsts par to parūpēsies ;-)


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]divi_g
2007-02-13 19:55 (saite)
Vo, vo.

(Atbildēt uz šo)

savuk
[info]formica
2007-02-13 20:37 (saite)
britiem ir versija, ka tabakas cenu celšanu lobē tūrisma industrija- UK tagad ir mode masveidā cigarešu paciņai paredzēto piecīti iestūkāt krājkasītē un pēc gada ietaupīto notrallināt kādā lielākā ceļojumā.. :P

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: savuk
[info]petrovichs
2007-02-13 20:44 (saite)
Man nav radies iespaids par Latvijas tūrisma industrijas lielo iespaidu uz valdību ;-)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zvirbuleens
2007-02-13 21:42 (saite)
Viens negatīvais aspekts cenu pacelšanai tabakai man gan ienāca prātā. Nikotīns izraisa atkarību, ko mediķi uzskata par stipruma ziņā vienu no visspēcīgākajām.
Tātad - varam secināt, ka arī daļa smēķētāju, tāpat kā daļa narkomānu, izdarīs smagus noziegumus, lai iegūtu cigaretes.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]str
2007-02-13 21:45 (saite)
vēl viena saklausīta versija- tauta metīsies vairāk uz vieglajām narkotikām...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]laacz
2007-02-13 22:12 (saite)
Tas ir mazliet nepareizi. Vieglās narkotikas (sintētiskās) pieejamības ziņā jau tagad ir tādās cenās, ka atļauties tās var faktiski jebkurš. Iemainot viena vakara alkohola izmaksu devu pret marku vai tableti tu vēl paliec plusos finansiāli un arī kaifs ir lielāks. Pie kam, vieglās narkotikas tomēr nekad nevarēs (nekad nesaki nekad, lāci!) iegādāties parastā veikalā, ko varēs ar cigaretēm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]laacz
2007-02-13 22:10 (saite)
Pilnīgi iespējams, ka, pirms veikt šādus soļus, vajadzēja sakārtot saistītas un ne tik saistītas lietas. Taču, man šķiet, ka citklasnieku iekaustīšana naudai cigaretēm ir mīts. Protams, tāda lieta pastāv. Bet biežāk nauda tiek ņemta attiecīgā grupējuma obščakam, lai visbiežāk to notērētu alkoholā un tais pašās vieglajās narkotikās, nevis rātni pērkot smēķus. Nejau tikai (un nejau galvenokaŗt) smēķēšanas dēļ šie razboji notiek.

Cenas celšana tomēr pacels to barjeru. Nedomāju, ka %, kurš atmetīs domu par smēķēšanu (vai to nekad neizskatīs) cenas dēļ, tiks kompensēts ar to %, kas pāries pie kreisajām postavkām.

IMHO kontrabandas cīgas jau tagad ir atradušas savu klientūru un katrs nākamais % nāk aizvien smagāk un grūtāk. Tur jau vairs cena tik milzīgu lomu nespēlē.

Pie kam, ekonomiski nodrošinātos smēķētājus tas nebūt neatturēs no nesmēķēšanas. Šāda soļa mērķis vairāk ir preventīvs - lai atturētu kaut mazliet lielāku daļu no smēķēšanas nekā līdz šim. Pret esošajiem pīpmaņiem šādiem mēriem ir relatīvi maza jēga.

Un, kā jau minēju iepriekš - jā, šis nebūt nav tas akūtākais virziens, kurā iet. Bet, uzmetot aci Rietumiem (tagad populāri) tas ir viens no redamākajiem momentiem - cīgas dārgs, pīpē maz. Tiesa, tai pašā Beļģijā smēķētāji to dara (vismaz pirms pusotra gada vēl darīja) visur (ieskaitot tirdzniecības centrus un ēstuvēs). Un dara to trakāk, nekā Francijā (kur, nokāpjot no Eifeļa torņa tai paša kājā esošajā šaurajā suvenīru stūrītī tante vienkārši ar zobos iekārtu ļuļķi prasa - ko tu vēlies - efeli mazo sidraba vai eifeli lielo zelta).

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]petrovichs
2007-02-14 09:19 (saite)
Naudas atņemšana mazākiem nav mīts. Visur, protams, tā nav izplatīta vienlīdz daudz, bet parādība ir pietiekami izplatīta :(
Man šādi "smēķēšanas ierobežošanas" pasākumi šķiet avantūristiski un populistiski. Piekrītu, ka smēķēšana nav tā labākā lieta, ka rūpēties par samazināšanu vajag, bet nedomāju, ka valdības izvēlētais ceļš ir pareizs. Uz kādu, protams, nostrādās cenas paaugstinājums un tas atmetīs, bet domāju, ka daudz lielāks % pāries uz alternatīviem apgādes kanāliem ;) Vnk tās cigaretes, kas agrāk gāja uz Vāciju, Angliju un citām valstīm, lielākā daudzumā paliks šeit. Bet spriežot pēc legāli pārdotajiem daudzumiem protamz valdība varēs lepni ziņot briselēm, ka smēķēšana Latvijā ir samazinājusies ciktur reizes ;)
Manuprāt acīmredzamais rezultāts būs tāds, ka kāds % atmetīs, bet valsts ieņēmumi no akcīzes samazināsies daudz straujāk. Daļa tirgus vienkārši tiks uzdāvināta ēnu dalībniekiem. Un jo lielāka būs starpība starp legālo un citu, jo tas cits būs pievilcīgāks arī tiem, kas līdz šim neapgrūtināja sevi ar cita meklējumiem :) Ja starpība būs 2 vai 3 reizes, to tikai retais nepamanīs ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]nez
2007-02-14 00:14 (saite)
Ak, gāju cauri frendlistei visiem nepieklājīgās V-bučas sadot, bet ko nu? Jau no lasīšanas un iedvesmošanās vien par elpas svaigumu jāsāk šaubīties. :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]petrovichs
2007-02-14 09:20 (saite)
Es nupat izmazgāju zobus :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?