04 November 2013 @ 12:50 pm
 
Smēķēšanas atmešana ir viena no tām lietām, kur skaidri parādās tas, ka es spēju lietas izprast gandrīz tikai empātiski, un ja empātijas par kau ko nav, tad es vienkārši nesaprotu. Mani šausmīgi kaitina visa tā runāšana un filozofēšana par atmešanu, man šķiet, ja tešām gribi atmest, tad atmet. Ja nē, tad nē, bet nav ko te daudz teoretizēt. Tipa, man smēķēsana liekas tikpat svarīga/nesvarīga kā ēšana. Kad man gribas, es ēdu, un, kad gribas, smēķēju, bet neredzu nekādus iemeslus par to daudz domāt. Es nespēju iejusties cilvēka, kurš tiešām ļoti grib atmest, bet viņam tas neizdodas, ādā. It kā taču man vajadzētu varēt to saprast ļoti labi, jo man pašai ir daudzas lietas, par kurām ļoti gribas, lai es tās spētu “atmest”, un es to pat mēģinu, bet tas nav tik vienkārši. Citas atkarības. Ne no vielām. Lai gan, ja runa ir par vielisku atkarību, tad kafijas dzeršanu es nevaru pārtraukt, kaut arī man kafija sen vairs negaršo un bieži no tās ir nelabi, un tas jau nu gan ir ļoti līdzīgi. Es vienkārši automātiski pieņemu, ka citiem ar smēķēšanu ir tāpat kā man – viņi nemaz negrib atmest. Tikai, nez kāpēc, koķetē ar atmešanas plāniem. Un es par šo savu nespēju saprast jūtos ļoti nelāgi, jo tad es nevaru cilvēkus, kad viņi mēģina atmest, atbalstīt un par viņiem priecāties. Man gan par šādām lietām diezgan labi der, ja man detalizēti izskaidro savus motīvus un sajūtas, es tikai uztraucos par to, ka, ja par kaut kādu lietu jau esmu parādījusi diezgan noraidošu attieksmi, nez, vai cilvēkiem rodas baigā vēlēšanās man vēl kaut ko paskaidrot. Man tiešām jāmeditē un jākļūst iecietīgākai – pasaule negriežas ap mani.
 
 
( Post a new comment )
[info]mirdzums on November 4th, 2013 - 01:36 pm
Pateicoties cilvēkiem, kuri man ir apkārt, atmest draņķu ēšanu man ir daudzreiz grūtāk, nekā atmest smēķēšanu.
Kaut gan gandrīz visi mani draugi smēķē, es nejūtu spiedienu atsākt smēķēšanu. Bet atmest draņku ēšanu man gandrīz vai neļauj. Un es nerunāju par tevi un augsni. Jūs atnesāt draņkus, bet man mutē nebāzāt. Citi ciemiņi nav tādi. Citi saka "Tu mani necieni? Es tev atnesu baltas eļļā vārītas kakas ar kilo cukura un puskilo nātrija grutamināta, ēd!!"
Man gribētos, lai visi apzinās, kas ir veselībai kaitīgs un vismaz citiem ar to neuzbāžas. Lai pārstāj sevi mānīt.
Ek, mani laikam iedvesmoja tavs ieraksts.
(Reply) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on November 4th, 2013 - 02:01 pm
Tev tiešām ir draugi, kas spiež Tevi ēst čipšus, zinot, ka Tu centies tos vairs neēst? Tas ir ļoti savādi. To es arī nesaprotu.
Bet Tu esi viņiem teikusi, kāpēc Tu mēģini visas tās „draņķības“ vairs neēst? Lai gan, nezinu, man besī, ja mani mēģina pierunāt ēst gaļu vai sniegt kaut kādus paskaidrojumus par to, kāpēc to neēdu. Man ir ok, ja vienkārši pajautā, bet nepatīk kaut kāds izņirdzīgais tonis, kāds, piemēram, ir manam tēvam, tipa, domā, ka tu ar savu neēšanu esi izglābusi kaut vienu dzīvnieku? Man liekas, es taču ar savām gaļas neēšanas idejām nevienam neuzbāžos, kāpēc man būtu bez maz jātaisnojas, ka es kaut ko negribu ēst. Absurds. Vispār cilvēki ir sapisušies ar ēdienu, tieši tādā nozīmē, ka neskaitās ok, ka katrs ēd, ko un kā grib, citiem nesniedzot divas stundas garu paskaidrojošu lekciju, kāpēc. :D
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on November 4th, 2013 - 03:36 pm
es it kā piekrītu par to "(ne)ēd un ļauj (ne)ēst", bet nu, tad ir tādi gadījumi, kā mana mamma ar saviem "man jau vispār nevajadzētu ēst", tad man ir grūti teikt, ka, jā, lūk, tas ir ok.

bet par visādiem tiešām sūdu produktiem, ar kuriem uzbāžas citiem, man liekas, tur bieži pamatā ir tas, ka patiesībā gribētos pašam arī spēt atteikties. tāpēc arī piemēram, īsti saldumholiķi reti cenšas citiem, kuri nevēlas, spiest tis ēst - vairāk pašam paliks! :D
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on November 4th, 2013 - 03:47 pm
Pag, kā tas ir - man nevajadzētu ēst vispār?

Piekrītu. Es gan reizēm vienkārši gribu kādu iepriecināt, un pacienāšana ar kaut ko, kas man ir, tobrīd ir vienīgais variants, protams, es nekad nedomātu, ka iepriecinu, piemeram, mirdzumu, piedāvājot viņai čipšus. Tajā pašā laikā - man tiešām bieži ir sajūta - tu neēd, baigi forši, es varēšu izēst visu paku. Un tieši šī iemesla dēļ es bieži nesaprotu, kāpēc citi, piem, mamma man uzmācas ar kādiem ēdieniem. Viņai būtu jāpriecājas, ka es ēdu mazāk, nekā viņa, jo tad viņa var apēst vairāk.
Nez, man tiešām liekas, ka cilvēki ēšanu uztver pārāk nopietni. Man lieka,s slikti ir tad, ja nav ko ēst vispār, vai arī, kad gribas kaut ko nopirkt narvesenā, bet nekā vēģetāra tur nav, vai arī, kad piespiedu kārtā nākas ēst kaut ko, kas īsti nemaz negaršo. :D
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on November 4th, 2013 - 05:13 pm
nu, tā ir viena no viņas iemīļotākajām frāzēm. ķipa, pārtikt no svaiga gaisa un ūdens ir reāli kruti. viņa to ļoti bieži izmanto, pērkot teju jebko, kas nav dārzenis, auglis vai sintētisks beztauku jogurts, iztaisa no normāla ēdiena kaut kādu bubuli un kopumā kultivē ārkārtīgi neveselīgu (vienkārši noraidošu.) attieksmi pret ēšanu, un mani tas besī, jo man jau tāpat ar šīm lietām (jušanos ok par to, ka es ēdu) nav diez ko viegli (un es esmu pārliecināta, ka liela nozīme tajā ir arī tam, ka viņa kaut kādā mērā līdzīgi izpaužas jau gadiem ilgi, ja arī ne vienmēr tik ekstrēmi un kategoriski). nu, un tāpēc es šo nevaru pieņemt tādā veidā, kā es pieņemu to, ka Tu neēd gaļu, kāds cits neēd saldumus utml, jo tiešām neredzu tam sakarīgu pamatojumu vai kkādu jēgu, arī nekāda slaidās līnijas ieturēšana šitādu absurdu neattaisno, manuprāt.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on November 4th, 2013 - 05:36 pm
Tas man arī liekas absurdi. Vēl, jo vairāk, ja arī citi tiek mudināti pārtikt tikai no svaiga gaisa.

Man ļoti patīk ēst, un es esmu sajūsmā par citu gatavotām garšīgām lietām, jo pati gatavoju reti. Vienkārši ir tā, ka man ikdienā tas nav tik svarīgi, lai ar to noņemtos, tipa, es ēdu, lai dzīvotu. Tad, kad ir kaut kas īpašs, (man kaut kas īpašs ir arī sakarīgas pašgatavotas vakariņas) vai tamlīdzīgi, tad es ēšanu izjūtu kā ķermeņa baudu, nevis vienkārši kā dzīvības uzturēšanai nepieciešamu norisi. Man tādas īpaši garšīgas lietas liekas salīdzīnāmas ar seksu - es bēdājos, ka šobrīd manā ikdienā tā nav, bet es varu bez tā dzīvot. Lai gan sekss noteikti man būtu daudz svarīgāks par pašgatavotām vakariņām, lai arī cik ļoti man tās negaršotu. :D

Un ēšana var slikti beigties, Murakami stāstā, ko tagad klausos, apēstais krabis, liekas, nodarīs sievietei kaut ko ļaunu. :(
(Reply) (Parent) (Link)
briinumcepuminjsh[info]french_mime on November 4th, 2013 - 02:52 pm
Man liekas, lai atmestu smekesanu ir jasakrit diviem faktoriem; pirmkart, tiesam loti gribas atmest, otrkart, vairs nepatik pipet/metas slikti/nepatikamas pipesanas sajutas ur parsvara par patikamajam. Piemeram man izdevas tmest tapec, ka vienas brivdienas pipeju citu cilveku cigaretes, nevis savu tabaku, un man skiet, tur bija kaut kadas nepareizas cigaretes, jo man no vinam sametas tik loti slikti, ka kadas tris dienas negribejas pec tam smeket, plus vel bija noriebies smekesana klepus un anxiety, plus vel palidzeja tos visus cravings nogludinat nikorete koslenes. Apstaklu sakritiba.
(Reply) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on November 4th, 2013 - 03:09 pm
Nez, es zinu cilvēkus, kam ir slikti no smēķēšanas un kas grib atmest, bet tāpat neatmet. Man pašai bieži ir slikti, īpaši no rītiem, bet es nespēju saņemties iziet no mājām, pirms tam neuzpīpējusi, varbūt vienkārši kā ar visām lietām - tu kaut ko vari izdarīt, tad, kad tam ir pienācis īstais brīdis.
(Reply) (Parent) (Link)