26 June 2015 @ 07:11 pm
 
Izlasījusi grāmatu par Irānu, iegūglēju (neesmu īpaši zinoša vēsturiskos un ģeogrāfiskos jautājumos) cerībā, ka tur tagad vairs nav Islāma republika, un ļoti noskumu uzzinājusi, ka tomēr ir gan.

Vienmēr, kad es uzzinu, ka kaut kur pasaulē kas šāds joprojām eksistē, pārņem kaut kāda bērnišķīga dusmu un bezspēcības izjūta, un savā ziņā kļūst arī diezgan bailīgi, jo Irānas piemērs, kaut arī kopējā situācija tur ir ļoti atšķirīga, rāda, ka tas, ka kāda valsts ir salīdzinoši progresīva, tomēr nenozīmē, ka vienā dienā viss nevarvarētu kļūt ļoti, ļoti slikti.
 
 
( Post a new comment )
Krāšņais Kurvjziedis[info]krii on June 26th, 2015 - 09:56 pm
Es tur biju pirms diviem gadiem, un, kaut arī tur ir Islāma republika, un pēc viņu pašu domām - absolūts totalitārisms, tomēr viņi ir daudz brīvāki nekā mēs Latvijā bijām PSRS laikos.
(Reply) (Thread) (Link)
Heda[info]heda on June 27th, 2015 - 12:30 am
Sieviešu situācija tur ir daudz beztiesīgāka. Nav dzirdēts, ka padomju tiesību praksē bija diskriminējošas tiesību normas pret sievietēm, pamatojoties vien uz dzimumu, bet Irānā tā ir.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Krāšņais Kurvjziedis[info]krii on June 27th, 2015 - 10:10 pm
Uz vietas esot, tai skaitā, ģimenē viesojoties, nebūt nelikās tik traki, kā ataino atsevišķu rietumvalstu propaganda. Jā, ir noteiktas prasības pret ģērbšanos, ko lielākā daļa gados jaunu pilsētnieču apiet un gandrīz ignorē, bet nekādas represijas pret to netiku manījusi. Sievietes studē biežāk nekā vīrieši, strādā bankās, muzejos, tirdzniecībā, apkalpojošajā sfērā, vada automašīnas, ceļo bez vīriešu pavadības - daudz kas no tā nav iedomājams citās islāma zemēs. Mūsu viesģimenē, piemēram, vīrieši piedalījās arī mājsaimniecības darbos - ēdiena gatavošanā, "galda" klāšanā (tas, protams, nav galds, jo ēdiens tiek pasniegts uz grīdas) - situācija, kuru es nespētu iedomāties vairākās man pazīstamās turku, armēņu vai gruzīnu ģimenēs.
Irānietes nav iebiedētas, neizglītotas dūdiņas, un esmu pārliecināta, ka viņas visai drīz atgūs arī savas tiesības nevalkāt lakatus un apmeklēt vīriešu sporta spēles.:)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
gedymin[info]gedymin on June 27th, 2015 - 11:00 pm
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Krāšņais Kurvjziedis[info]krii on June 27th, 2015 - 11:09 pm
Jā, biju šo redzējusi, labs.
(Reply) (Parent) (Link)