te

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
12:43 pm: Bet es tikmēr gatavoju savu gabalu LFFB konkursam. Izkārtojušās trīs lielākoties brīvas dienas, tad nu tās jāizmanto uz pilnu klapi. Patīk rakstīt vairākas stundas dienā, kaut tas makteni iztukšo. Un joprojām neesmu pārliecināts, kāda īsti pieeja man/maniem stāstiem ir piemērotākā. No vienas puses, sanāk organiskāk un dzīvāk, no otras - nav laika šaubām un attīstībai. Ne visu var izplānot iepriekš, un no pirmā drafta sākuma laikiem gabals tik daudz ir audzis lielā mērā tieši šaubu un daudzo pārrāvumu dēļ (ikdienā sanāk rakstīt stundiņu no rītiem pirms visiem pārējiem darbiem - tad dienas laikā ik pa brīdim pārdomājot turpinājumu un visu, visu).

Bet pēdējo versiju pirms smalkās slīpēšanas gan man labāk patīk rakstīt maksimāli īsā laikā iepriekšminēto iemeslu dēļ. Ja pirmās ir lēnām un sāpīgi izveidotas, tad pēdējai jābūt visu atziņu un secinājumu saspiešanai vienā spēcīgā bumbā. Pat Bībelē galu galā CilvēkDievs dvašu iepūš beigās.

Kā reiz pirms dažām dienām palasījos interviju ar Džeimsu Tērberu, kurš rakstot bez iepriekšējas izplānošanas. Sou, viņam nākas visu stāstu pārrakstīt no nulles piecpadsmit reizes. "Well, my wife took a look at the first version of something I was doing not long ago and said, God damn it, Thurber, that's high-school stuff. I have to tell her to wait until the seventh draft, it'll work out all right."

Tā ir izšķiršanās starp izplānotu un lēnu rakstīšanu un daudzkārtēju (pilnīgu) pārrakstīšanu - trīsnedēļu meistardarbi labākajā gadījumā ir vienreiz dzīvē pēc tūkstošiem sūdu rakstīšanā pavadītām stundām. Ja gala kvalitāte ir svarīga, uz tādu gļuku nevar paļauties - neesmu lasījis sev tīkama rakstnieka interviju, kurš izmetamā uzrakstītā materiāla proporciju lēstu zem 70% - un pat tas neglābj no viduvējiem darbiem. Vai nu iekšējais bullšita detektors nogļuko, vai arī padodies vēlmei redzēt sarakstītajā tikai labo. Abas lietas ir nāvējošas, un man iznīcinājušas ne vienu vien gabalu. Imo, tie arī ir vieni no galvenajiem klupšanas akmeņiem - ne tikai rakstītājiem.

Comments

[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:March 29th, 2011 - 03:43 pm
(Link)
neaizmirsti "avanss saņemts, redaktors zvana katru dienu un prasa, kur ir tas romāns, kas bija apsolīts pirms mēneša" faktoru, kas noteikti arī ir faktors
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:March 29th, 2011 - 03:44 pm
(Link)
kā arī citus faktorus, kas ir faktori ar faktora spēku.

*nokaunas*
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:March 29th, 2011 - 03:53 pm
(Link)
man skolā dikti patika vārds faktoriāls
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:March 29th, 2011 - 03:57 pm
(Link)
kuram tad nepatika? :D
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:March 29th, 2011 - 03:54 pm
(Link)
neesmu ar to pagaidām saskāries, tā kā šis faktors man vēl nav faktors.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:March 29th, 2011 - 04:10 pm
(Link)
ar "apsolījos uzrakstīt kautkādu huiņu un tā arī nekas prātīgs nav piedzemdēts" faktoru žurnālistikā tak esi saskāries? Literatūrā ir tas pats, tikai riebīgāk
[User Picture]
From:[info]sissy
Date:March 29th, 2011 - 05:17 pm
(Link)
Hmm.. Es vienmēr esmu prātojusi par to, kā rakstnieki spēj uzmeistarot kaut ko pēc pasūtījuma. Tas galu galā nav reāls notikums, kas Tev jāapraksta, ne pētījums par noteiktu problēmu vai savu domu izklāsts - tas ir fantāzijas auglis, kas lielā mērā atkarīgs no iedvesmas, kas nerodas pēc pasūtījuma. Un, kad dzirdu, ka ar tādu un tādu autoru noslēgts līgums par tik un tik turpmāko darbu izdošanu, kas nemaz vēl nav tapuši, tad man kaut kā jocīgi paliek: nu, kā - kā viņi zina, ka spēs to izdarīt?!
Lūk, kādu melno caurumu manā galvā atsvaidzināji!
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:March 29th, 2011 - 05:41 pm
(Link)
nav tik traki, prakse un aktīvs kontakts ar zemapziņu ļauj diezgan īzī-pīzī nonākt līdz krutai idejai (gan paša darba idejai, gan arī sižeta pavērsieniem un tādām figņām) da hoķ dienas laikā - tas ir tad, ja prāts ir gatavs radošam darbam, nav pārmērīgi sajāts un/vai noguris -, un otra puse no darba ir tehnika. (Nu, tipa tāpat kā jebkurā citā mākslā - nevajag jau nekādu baiso Iedvesmu, lai nogruntētu audeklu un saprastu, kā tajā bildē perspektīvi ieviest vai ābolu izēnot.) Tobiš nevar uz pasūtījuma uzrakstīt vienmēr izcili, bet profam vajadzētu varēt uz pasūtījuma uzrakstīt pieņemamā vidusmērā - tāpat kā dižam māksliniekam ir jāvar uzgleznot kluso daba ar diviem persikiem, ir iedvesma vai nav.

Vienkārši reizēm šito nograuj izdegšanas sindroms no pārmērīgas saforsēšanas, bet citreiz atkal nograuj fakts, ka tev kaut kāda ideja ir jārealizē obligāti (nu tipa jāuzraksta nevis salkans vesterns, ko tu reāli gribētu pamēģināt, bet nākamā Harija Potera grāmata - un pat varbūt jau ir skaidrs, kam tur jābūt, bet pietrūkst kaifa to darīt, un tāpēc sanāk viduvēji).
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:March 29th, 2011 - 05:30 pm
(Link)
ar to gan, bet tad vienkārši sakod zobus un izspied to huiņu no sevis - tas vienalga ir dažu stundu darbs, da i par rakstu tev lielā mērā poh.

btw, vai tad LV lit. avansi pirms uzrakstīšanas eksistē?
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:March 29th, 2011 - 05:43 pm
(Link)
Nē, eksistē "naudu mēs par to tev nedosim, bet tu obligāti uzraksti un nodod termiņā, a to izgāzīsi projektu, mēs jau tevi pazīstam, bļe!"

:P

(Iespējams, ka eksistē, tur tipa grandiem. Un "klausies, redaktor, aizspied piecīti šņabim, es tev rīt pāris pantiņus aizsūtīšu" gan jau arī eksistē :))

/ sorry par žultainumu, ibumetīna trūkums asinīs :)
From:(Anonymous)
Date:March 29th, 2011 - 07:00 pm
(Link)
Eh, kur palicis vienkārši "piesēdies un raksti" Keruaka/Bukovska stilā?
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:March 29th, 2011 - 07:55 pm
(Link)
Nelasīto un nelasāmo sūdu kaudzē. Reizēm tā gribas bliezt, bet rezultāts vienmēr ir lažains. Bohēmiskā romantika ir forši un tā, bet labu Keruaka vai Bukovska darbu tā arī neesmu lasījis - grāmatā maksimums ir dažas krutas epizodes/ainas, bet 90% ir garlaicīga huiņa un tukšs filleris. Ir, protams, noskaņa, bet to var panākt arī nešļācot lasītājam degunā masturbēšanas sēklu.
From:(Anonymous)
Date:March 30th, 2011 - 10:12 am
(Link)
"grāmatā maksimums ir dažas krutas epizodes/ainas, bet 90% ir garlaicīga huiņa un tukšs filleris"

To var teikt par praktiski jebkuru literāru darbu.
Powered by Sviesta Ciba