rūsganais sprakšķis

rūsganais sprakšķis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
nolēmu, ka visjēdzīgāk taču pierakstīt pašai savā cibā ar tagu, nevis gadiem mēģināt actually ieinteresēt cilvēkus feisbukā vai pasdies personiski dzīvē



Vakar.
dzirdu, strazds paniko, paskatos pa logu - šī uzlaidusies uz strazdu būra jumta, blenž iekšā (sīkie izšķīlās pirmajā būrī brīvdienās). Paklopēju pa logu, pārlaižas uz blakus koka būri. Paveru logu, mēģinu izveikt pārrunas, ignore.

Izeju ārā, saku, klau, nu mēs savus strazdus neaiztiekam, davaj, iedošu tev sauso barību. Eju uz dārzu uzbērt, vēro. Nāku atpakaļ, aizlaižas apskatīties, kas tur ir, bet tikko esmu durvis aizvērusi, ir atpakaļ plūmē.

(Javna izskatās, ka lētā kaķu barība no Depo nevienam negaršo. Nu, sorry, ir karantīna, suņu sacenes nenotiek, krupis nevar vinnēt Royal Canin (un par to jau arī viebās reizēm agrāk).
Tirgū suņiem gaļu panikā sapirkos marta vidū, vēl nav cauri, tauki gan ir cauri (cūku tauki 0,3-0,5 eur/kg, acīmredzot uz tiem arī visi izlaidušies, ka sauso neēd, pagājušovasar strazdi spēja nokopt vienā setā)

tātad, šī apsēdusies zarā pret logu un pielien - uzbužina spalvas un murrā. skaidrs, ka pret to man nav rakstura, aizgāju, nogriezu gabalu no sava pusdienu vistas cepeša.
  • Te arī daudz vārnu un žagatu, bet es nebaroju, tāpat spožas un resnas pa kompostkaudzi noēdušās.
    Kādu gaļu tu suņiem dod? Dažreiz domāju, ka manam terjeram vajag paplašināt ēdienkarti.
    • ko Tu dod kompostkaudzei? :D man tur neviens nelien, tikai pele dzīvo.

      vārnas sāku barot nejauši, jo palika taukainie atgriezumi no suņu gaļas, tad tas iegājās un viņas sāka pieprasīt savu daļu :D bet pa vasaru paliek tikai viena, visizlaistākā.

      suņiem dodu miksu no visa, ko uz tirgus var dabūt - reizi mēnesī nopērku uz 30kg, sagriežu un sasaldēju aptuveni pēc raw prey principa - 10%orgāni,15%kauli,75% gaļa, resp, tur iekšā iet viss, kas nav karbonādes; pārsvarā liellops un putni, no cūkas tikai sirdis parasti ir subproduktos, jēru pirkt skopums
      • Kompostkaudzē iet tie taukainie atgriezumi, visādas mizas, paretam kāds maizes gabals. Kaudze iežogota un ar resti virsū, lai vienmēr izsalkušais terjers pati tur neganās, bet putni tāpat pamanās. Un rajonā noteikti ir vēl kompostkaudzes.
        Kaulus diemžēl nedrīkstu, ja nu kādus vistu/tītaru kaklus, jo tam lopam neviens kauls nav par lielu, nenovaktēt, drusku apžļembā, aprij veselu, un es pēc tam šausmīgi uztraucos. Cūku vispār ne, jēru arī skopums. Maximā ir saldēts malts lasis bez garšvielām, reizēm dabū, ir sajūsmā. Vajadzētu vairāk gaļu, bet kas tad vēl ir liess bez karbonādēm. Tie visādi atgriezumi parasti tādi patrekni.
        • ā, nu man kompostā iet tikai dārzeņprodukti un kafijas biezumi, tos neviens negrib laikam.

          man arī viens ir rijējs, tāpēc vistu kaklus/kājas/spārnus dodu tikai turot aiz otra gala, lai nokož. ilgākam darbam pērku liellopa kaklu s- tur ir daudz gaļas un 2 lieli kauli, tos ļauju nograuzt tik,cik uzskatu par nepieciešamu un noņemu. bez vaktēšanas nekad neatstāju.

          centrāltirgū izvēle ir gana plaša - sirdis (tos taukus no pamatnes vnk nogriež, pati nav trekna), kuņģi, diafragma, l/l kakli, rīkles - tur var būt tauks klāt, bet to nogriež.

          Maximās ir pīļu sirdis un pusspārni? vai stilbi, neatceros, (abi maksā zem pusotra eiro par 500g paciņu)

          ja negribas pašam ķēpāties https://www.barfus.lv/produkcija/rafus-menu ir ļoti plaša izvēle nu jau
          • Dabū visu tevis minēto. Izņemot pīles, to vietā tītari. Pie ķēpāšanās reizi mēnesī jau pierasts, bet tas barfus izskatās labi, lai drusku daudzveidotu. Un atvaino, ka es pie vārnām par suņiem.
            • pff, es domāju,ka Tu prasi, kā uzcept olu, a izrādās, Tev zefīru recepti vajag :D

              /es savus mājlopus nešķiroju :D
  • mjā, strazdu žēl. mums te pagaidām visi krustu šķērsu sadzīvo, kaut saimniecības ēkā ligzda pie ligzdas.
    • It kā jau man liekas,ka nevienu gadu nav patiešām strazdulēni apēsti, bet visu laiku jau mājās neesmu

      un aizvakar viena vārna no kaimiņu tūjas izrāva ārā zvirbuli un nosita viņa sievas acu priekšā, ieraudzīja manu šausmās saviebto seju un aizlidoja tālāk apēst, kamēr sieva vēl paŗis minūtes tipināja turp atpakaļ, nesaprotot, kas noticis...

      man gan arī zvirbuļvanags nāk baroties
      • Omg, riktīga šausmene! Es domāju, ka viņas tikai bērnus ēd, bet ka pieaugušus putnus!

        Starp citu, man interesē putni, vienalga te vai fb. Mums arī vārnas dzīvo senču dārzā, ozolā ligzda. Un cierē uz strazdiem būros. Un plēšas ar kaijveidīgajiem. Vesela filma.
  • nu baigā šmaukste :) ko darīsi, ja viņa tomēr ielīdīs strazdu būrī?

    man uz vārnām kremtis. mūsu ieliņas galā ir vārnu kolonija - kādas padsmit ligzdas. un tad nu viņas ķērc nonstopā. vai tiešām nevarēja glītāku dziesmu iemācīties? :D
    • ielīst jau nevar, bet, kad mazie sāks snaikstīties gar skreju pēc vecāku nestās paikas, tad noteikti,ka var izvilkt.
      neko nedarīšu, esmu ar sevi sarunājusi, ka neiejaucos; tikai kaimiņu kaķus dzenāju, putni lai dzīvo kā māk.
      man ir bijuši gan klibi strazdi, gan zīles ar audzējiem (?) kā otra galva, cietinu sirdi.

      vārna ir dziedātājputns un māk izdot arī visnotaļ skaistas un mūsu ausij patīkamas skaņas :D nezinu, vai es selektīvi nedzirdu ķērkšanu, bet man vārnas netraucē, vot kaijas - tās gan besī, pēdējos gados spiežas iekšā Čiekurkalnā.
      • baisi, tiešām baisi
        mums te zvirbulis vārnai no degunapakšas drupatas čiepj...
      • es domāju, ko darītu attiecībā uz vārnu? ja tiešām redzētu, ka viņa kādu saplosa un viņa redzētu, ka tu redzi. turpinātu barot vai ieviestu kādus soda mērus? spriežot pēc ieraksta stāsta, jums tur tomēr attiecības ar morāli un jūtām.

        mūsējās laikam uz skaistumu neiespringst. kad 30 vārnas ik pa pārsekundei izdod skaļu krrrrā, manas ausis saskumst. :) un pāri upei un pļavai ir vēl viena tāda pati kolonija, tad šīs sasaucas ar tām, normāls trobelis. ap kādiem 8-9 vakarā viņas norimst un tad sāk dzirdēt daudz tuvāk esošos mazos dziedātājputniņus. es gan ceru, ka vārnām lielā runāšana tagad uz ligzdu vīšanu un jaunās paaudzes radīšanu, varbūt vēlāk vairs nebūs tik kaismīgi jādiskutē.
        • es vairs nebaroju regulāri, tikai, ja mīļi izdīc, nav jau ziema, nav arī perētaja - jau 2 gadus vairs man eglē neligzdo :(

          nedomāju,ka dzīvnieks var saprast, kāpēc tam tiek pārmesta sugai tipiska uzvedība, nekas cits, kā pateikt "slikta vārna"man neatliktu :D

          interesanti, kāpēc viņas jums tur tā brēc? man ne tad, kad ligzdoja, nedz arī ziemā, kad nāk ēst (8 -15gab), īpaši nebļaustās

          varbūt jums tur jaunuļi, kas vēl neligzdo tusē?
          • varbūt jaunuļi. paskatīšos, varbūt veikšu ierakstu un tad izsūtīšu uz institūcijām tb ig :D
Powered by Sviesta Ciba