Dzintra čoms ([info]mranarhs) rakstīja,
@ 2021-01-22 12:01:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Maldi
Palasīju drusku šo šausmu stāstu par Zviedriju.
https://www.lsm.lv/raksts/zinas/arzemes/slepenais-eksperiments-ka-zviedrija-tika-parbaudita-teorija-par-pula-imunitati-pret-covid-19.a389121/

Autori nu gan pacentušies savākt no viskautkurienes info druskas un vārīt no tā visa vienu zupu. Tas nekas, ka krietna daļa avotu ir second hand (ne zviedru), tāpat arī avotos izdarīti vieni secinājumi, bet šie autori no izķeksētajām druskām izdara citus secinājumus.

Var jau spekulēt, protams, tas nav nekas aizliegts.

Taču viena vieta tekstā man iedūrās acīs. Proti, par šībrīža ierobežojumiem.

"Pirms Ziemassvētkiem valdība ieviesa papildu ierobežojumus, kuri būs spēkā līdz 24. janvārim – restorānā pie viena galdiņa nedrīkst atrasties vairāk par četriem cilvēkiem, aizliegts pārdot alkoholu pēc pulksten 20, tirdzniecības centros tiek ierobežota cilvēku plūsma, skolās mācības notiek attālināti, slēgtas pirtis, muzeji, sporta klubi un citas sabiedriskās vietas, kuras nesniedz pirmās nepieciešamības pakalpojumus."

Daļa no rakstītā ir korekti fakti. Bet ir lietas, kas ir totāli garām, turklāt autoru lažas nodod viņu pašu norādītais avots, kas ir oficiāls zviedru iestādes paziņojums angļu valodā: https://www.krisinformation.se/en/news/2020/december/tightening-restrictions-before-the-christmas-weekend

Ieraudzījāt, kur ir lažas? Ja nē, es varu palīdzēt.

Vispirms ne tik būtiskās. Aizliegums pārdot alkoholu ir restorānos un krogos. Pārtikas utml veikalos vieglo alu un sidru es varu pirkt līdz pat veikala cietvēršanai. Stiprāku alkoholu nemaz nekad vēlāk par 19iem nav bijis iespējams nopirkt, turklāt tikai valsts monopola veikalos. Tālāk, tas par cilvēku plūsmas ierobežošanu izklausās ļoti neskaidri, un vairāk restriktīvi nekā tas, ko autoriem bija slinkums saprast un tulkot - "The maximum number of people who visit shopping centers, larger stores, gyms, etc. is limited."

Tagad par būtiskajām lažām. Skolās mācības notiekot attālināti. Skolās? Tiešām nevarējām pacensties un uzrakstīt, ka runa ir par vidusskolām? Pamatskolās šeit vēl nevienu brīdi nav bijušas attālinātās mācības. Tālākais teksts par sporta zālēm utml vispār ir pataisīts par absurdu pārspīlējumu. Autori totāli ignorē avotā rakstīto, ka tas attiecas uz valsts, reģionu un pašvaldību pārvaldītajām telpām. Tās ir, piemēram, treniņu zāles sporta komandām, bet ne jau privātās sporta zāles, uz kurām staigā tādi ierindas pilsoņi kā es. Varu apliecināt, ka man zināmās sporta zāļu ķēdes visas ir atvērtas apmeklētājiem.

Arvienvārdsakot, autori ir stipri vienkāršojuši un pārspīlējuši, kā arī nav izpratuši šīs valsts kontekstu. Skumji, ka tādas lažas taisa sabiedriskajā medijā...


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mranarhs
2021-01-22 14:35 (saite)
Domā, ka vajag un būs jēga?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]bolero_10
2021-01-22 15:23 (saite)
Domāju, ka jā. Pats galvenais, lai iebakstītu par to, ka raksts neatbilst patiesībai. Galu galā viņi aicina ziņot par kļūdām, tad nu lūdzu - fakti uz ģimja:))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-01-22 15:42 (saite)
Kaut ko tur saliku komentāros. Diemžēl viņi neļauj likt linkus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?