Šugā faiv
 
1.-Dec-2020 11:05 am

lūk, pēdējā ieraksta sakarā - dzeršanas tradīcijas džapos

no skolas laikiem ir dzirdēti šausmu stāsti par evenkiem un ko neko, ka no rīta jāmirī paģirās stāvus nost - trū vai netrū, vai tas nozīmē, ka džapos nav dzērāju? nu ka viņi neplosto nedēļu no vietas?


2009. gads pēc ekonomiskās lielķibeles bija lūzuma brīdis. Pirms 2009. gada bija diezgan normāli aiziet uz krogu ar kolēģiem pēc darba, vēlāk uz pēdējo vilcienu skriet četrrāpus, vilcienā apgulties sēdeklī, izģērbties līdz apakšbiksēm un nogulēt līdz galastacijai, kur pamodinās mašīnists... Vēlāk visiem nogulējušajiem tika organizēts autobuss uz kādu no tuvākajiem viduspunktiem, no kurienes tie varētu tikt mājās. Arī stacijās kāds gulošs cilvēks nebija nekas neparasts.
Bet tas viss beidzās ap 2009. gadu. Tā pēc-šova laikmeta eiforija tika rupji pārtaukta un atbildīga, aizņemta cilvēka tēls kļuva vērtīgāks par cilvēka tēlu, kurš cītīgi strādā dienā un žūpo vakaros.
Īsumā, ja jums kāds ir stāstījis, ka Japānā cilvēki vakaros dzer kā negudri, tad tā ir patiesība, bet tikai pirms 2009. gada.

Šeit man jāsaka, ka Latvijā dzīvojot mana izpratne par alkoholu un tā lietošanu neko dziļa nebija. Redzot cilvēkus apkārt nodzeramies, urlas ar aliņiem pie soliņiem parkos, tēva dzeršanu ģimenē, tas viss atstāja iespaidu, ka alkohols ir tāds kā grēka šķidrums, kurš labāk paliek nelietots. Japānā, kā jau dienvidu zemē, tā izpratne ir nedaudz savādāka. Cilvēki atklāti saka "čau, mani sauc Mari un man garšo akohols", alkoholismu bieži apraksta kā "alkohola mīlēšanu", bet alkoholisms kā tāds ir kas no morāli pagrimušo cilvēku vidus. Nav jau tā, ka dzērāji neeksistē. Ja pastaigā pa pilsētu, tad cilvēku ar nodzertām sejām ir samērā daudz. Starpība ir tāda, ka japāņu dzērāji pārsvarā ir funkcionāli, t.i. nenoguļ darbu, piedalās ģimenes dzīvē un āras pulciņos. Tiesa, uz mājām no darba tādi pārnāk ceļu mērīdami platumā, nevis garumā. Viens mans kolēģis, "alkohola mīlētājs", bieži darba laikā dzēra kolu no pudeles, ar aizdomīgu vīna smaku... Bet jāpiebilst, ka iedzert kādu šampanieti vai sakē glāzi, ja ir iemesls, darba laikā arī nebija nekas īpašs un to darīja visi, ieskaitot CEO. Bet arī tie paradumi, izskatās, ka pamazām izzuda, lai arī es nevaru to teikt par katru darbavietu.

Tāpēc, atbildot uz jautājumu - jā, tā ir patiesība, ka nedēļu postotāji ir retums. Sociālais spiediens ir masīvs, tādi ir vai nu hikikomori, vai bezpajumtnieku kandidāti. Pārējie alkoholiķi ir funkcionāli, bet arī tie, kuriem ar alkoholu problēmu nav, alkoholu lieto samērā bieži, bet zinot mēru, t.i. ne tik daudz, lai varētu iereibt.
Dienvidu salās tā paraža ir spēcīgāka: tur vakara ēdienreize bez šōčū glāzes diez vai ir iedomājama, bet tur galīgi nodzertus cilvēkus es nemaz nebiju manījis.
Comments 
1.-Dec-2020 09:14 am
par izgulēšanos vilcienā - krāšņi ;) un vēl ahtobuss pretī ;)

ps.s - ko japānis dzer, tur sakē, vīnu vai ko ņipru? vai tieši otrādāk, pat sidru ar spraitu atjauc?
1.-Dec-2020 02:49 pm
p.p.s. šova laikmets taču beidzās 1989.gadā? jeb to eiropieši nepareizi saprata?
1.-Dec-2020 02:52 pm
Tā viš ir, bet tā šōva eiforija vai arī tās pielūgšana turpinājās vēl kādu laiku un arī šī brīža populisti pie varas to izmanto, kā "varenās japānas" piemēru, pie kura noteikti būtu jāatgriežas.
1.-Dec-2020 02:51 pm
Tas ir atkarīgs no reģiona. Japānas jūras krasts un ziemeļjapāna dzer sakē, Hokkaido un vēl daži reģioni dzer alu, Tokija un tās apkārtne, paradoksāli, dzer vīnu, toties dienvidjapāna un rietumjapāna dzer šōčū. Okinavā dzer awamori, bet to parasti pieskaita pie šōčū paveidiem.
2.-Dec-2020 09:44 am
emmm - tagad mazajiem par zvēriņiem

Okinava un salas tā nav parastā japāna, to mēs esam izlobījuši no taviem pastāstiem

tie ir japāņi, bet japāņi japānā, kas atšķiras no pārējās japānas

vai ir iespējams kaut kā vispārināt etniskās īpatnības, tā lai eiropietis otrā pasaules malā saprot paradoksālās atšķirības?

nu tur ziemeļnieki, dienvidnieki, okinavieši, salenieki etc?
4.-Dec-2020 04:41 am
Tā īsti nav. Nav tā, ka Japāna ir japāna un Okinava tāda kā nejapāna.
Visa japāna ir ļoti dažāda, ar dažādām tautām, valodām un kultūrām, bet japāņu valsts propagandai patīk stāstīt cik vienota valsts tā ir. Nav.
Okinava pati pa sevi arī nav viendabīgs reģions - pareizāk būtu teikt Ŗūķū salas, kurām kopīgas ir Ŗūķū kultūru iezīmes un valodas (tur ir vesela valodu saime).
Ziemeļi arī nav viendabīgs klucis. Hokkaido, ja neskaita Ainus, tika kolonizēts pavisam nesen un turēnieši visādā ziņā vairāk atgādina tos no ziemeļ-Kanto novada, jeb uz ziemeļiem no Tokijas. No citas puses, Niigata, Aomori, Yamagata un viss tajā galā ir pavisam cita pasaule ar savu specifiku. Viņus vieno nedaudz līdzīga valoda un jauki mierīgais temperaments, bet arī tur ir krasas atšķirības. Iespējams, ka tā ir vecās Emiši un kalnu klaidoņu tautu palieku ietekme.
Vienvārdsakot, runājot par Japānu vispārināt nedrīkst. Tā ir ļoti raiba zeme un jebkurš vispārinājums būs ļoti plāns un vispārējs savā redzeslokā. Tikpat labi varētu vispārināt Ziemeļeiropu, jo starpība starp Norvēģiem un Latviešiem nav lielāka par starpību starp, piemēram, Osakas iedzīvotājiem un maniem saliniekiem dienvidaustrumos.
1.-Dec-2020 11:55 am
kas ir šōčū? un āras pulciņš?
1.-Dec-2020 02:54 pm
Šōčū ir viens no tradicionālajiem dzērieniem, parasti tiek gatavots no batatiem vai miežiem, vai abiem kopā. To pārsvarā dzer dienvidjapānā, bet ir variācijas.
Par āras pulciņiem es saucu visus tos interešu pulciņus kuri ir visur apkārt. Tādu ir daudz - koku apskāvēju biedrības, islandiešu valodas pulciņi, melnu gumijas pīlēnu kolekcionēšanas pulciņi un kas ne.
1.-Dec-2020 11:37 pm
Melnu gumijas pīlēnu kolekcionēšanas pulciņi!:D
4.-Dec-2020 04:35 am
Un tas vēl nebūtu tas neparastākais.
3.-Dec-2020 02:19 pm
hikikomori?
4.-Dec-2020 04:34 am
Tie cilvēki, kuri dzīves lielāko daļu pavada mājās, parasti dzīvojot ar vecākiem, spēlējot datorspēles vai ko tamlīdzīgu. Sociāli noslēgti cilvēki, tā teikt.
Tādu ir diezgan daudz - pa naktīm, ja aiziet uz 24/7 veikalu, dažreiz var redzēt tādus iepērkamies. Dienā nekad un nekur. Bet vispāri viņi nav redzami, jo nesocializējas vispāri nekā.
5.-Dec-2020 10:58 pm
āāā, biju pat laikam par šo fenomenu dzirdējis iepriekš. Tik vien cik piemirsies.
Kā ar tā vārda izcelsmi, tam ir kāda cita nozīme, ko citu mēdza apzīmēt vai tāds kā jaunradīts vārds?
17.-Dec-2020 11:05 am
Vārds ir atvasināts no darbības vārda hikikomoru, kas ir divu darbības vārdu saliktenis: "atrauties" (no sabiedrības) un "noslēgties", kas burtiski ir tas, kar ko viņi nodarbojas.
This page was loaded Apr 23. 2024, 10:55 am GMT.