the lament configurator ([info]morloku_karalis) rakstīja,
@ 2012-03-29 12:03:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ņujorkā no skolu standartizētajiem kontroldarbiem ar domes gādību tiek banoti sekojoši vārdi un jēdzieni:

Violence, Weapons, Witchcraft, sorcery, Occult topics, Loss of employment, Alcohol, Cigarettes.

nu... ooooook, tas ir slikti, bet nu kaut kādā mērā varbūt saprotami. bet! tie nav vienīgie aizliegtie vārdi, skat, pieminēt nedrīkst arī:

Cancer (and other diseases), Death and disease, Celebrities, Dancing, Computers in the home (acceptable in a school or library setting), Homes with swimming pools, In-depth discussions of sports that require prior knowledge, Rap Music, Rock-and-Roll music (ar metālu un industrial, un lai nu kam varētu pieskaitīt, teiksim, xiu-xiu viņiem laikam problēmu nav), Slavery (gribētu redzēt, kā tagad izskatās viņu vēstures kontroldarbi), Evolution (protams), Religion (atkal, vēsture? politiskā ģeogrāfija?), Television, Sex (droši vien aizstāts ar "hubba-hubba"); “dinosaur” - dinosaurs suggest evolution which creationists might not like, “birthday” - because it isn’t celebrated by Jehovah’s Witnesses.

http://newyork.cbslocal.com/2012/03/26/war-on-words-nyc-dept-of-education-wants-50-forbidden-words-removed-from-standardized-tests/


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]lenora
2012-03-29 14:09 (saite)
Amerikāņu attieksme pret dzimumaudzināšanu mani vienmēr ir fascinējusi. Nafig skaitās slikti par TO runāt skolā? Tie bērni taču ir nākamās paaudzes radītāji un pavisam noteikti mēģinās vairoties, labāk taču lai viņi zina kas un kā, nevis vairo sts, abortus, bērnunamu sastāvu u.tt.

Ar šito nerunāšanu par lietām (jebkādām) viņi iebrauks dziļās auzās (un tie civēki, taču jau tagad ir tik dumi kā zābaki)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]morloku_karalis
2012-03-29 14:33 (saite)
mhm. lai gan ne jau tikai amerikāņiem ir tāda attieksme.

nerunāšana par slimībām un nāvi droši vien ar domu "ja mēs viņas ignorēsim, gan jau pašām paliks garlaicīgi un aizies prom".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lenora
2012-03-29 14:59 (saite)
Nez Eiropā kaut kā nav gadījies novērot.

Nu jā, slimības vēl +/- (lai gan arī soli tuvāk cilvēkam, kas domā, ka vēzis akšelī ir lipīgs), bet nerunāšana par alkoholu, citām substancēm, abuse un "bērniem, kam ir nopietnas problēmas" novedīs pie "nopietno problēmu" straujas izplatības. Kā tad paliek ar visu awareness rising n'stuff.

Tad jau mūsu sistēma, kur nabaga bērnam ir noliegts tikai pašam jebko darīt ir labāka, jo bērns vismaz drīkst kaut ko zināt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tanstaafl
2012-03-29 20:19 (saite)
"Līdzīga attieksme piemeklējusi arī citu mācību grāmatu, par kuru diskusija vēl turpinās, - Aijas Kalves un Ilzes Stikānes veidoto 9.klases literatūras mācību grāmatu. Tajā pretenzijas izraisījuši citāti no latviešu klasikas, kuros pieminēts alkohols un citi ļaunumi, norāda Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome.

Autores, uzklausot autoritatīvos ieteikumus, kuru arguments ir, ka "mācību literatūras ētiskais aspekts veido pozitīvu emocionālo fonu, kur mācību tematu un uzdevumu saturs veicina pozitīvus emocionālos pārdzīvojumus, tāpēc mācību grāmatā nav ievietojami teksti, kas neatbilst šīm prasībām", vairākus tekstus mainījušas, piemēram, Aleksandra Čaka dzejolis "Modernā idille" aizstāts ar dzejoli "Elēģija logā", darba burtnīcā Aleksandra Čaka dzejoļa "Dzērāja dziesma" vietā ievietots fragments no "Poēmas par ormani", vairākos Čaka dzejoļos, Anšlava Eglīša lugās, maoru teikā, Gundegas Repšes romānā "Alvas kliedziens" un Paula Bankovska stāstā svītrotas rindkopas, teikumi, rindas vai atsevišķi vārdi.

IZM, kuru padome dēvē par "tikumības sardzi", nav apmierināta ar tādām rindām kā "izsper kā korķi no madeira pudeles", "tu divas reizes biji pillā", "narkotiķiem nav vietas latviešu izrādēs", "viņš šņauc balto pulveri" u.c." (Delfi)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]morloku_karalis
2012-03-30 11:55 (saite)
viskrutākais laikam ir izņemt "atsevišķus vārdus".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tanstaafl
2012-03-30 14:14 (saite)
Droši vien jebkuru lamuvārdu, kas ir spēcīgāks par "ka tevi divi deviņi", lai negrauj bērnu trauslo psihi.

But they're just not going far enough. Lasīt tekstus, kur pieminēts alkohols — tikai no 18 gadu vecuma! No 16, ja ir vecāku atļauja.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]morloku_karalis
2012-03-30 14:48 (saite)
"ir vecāku atļauja" - sliktie vārdi grāmatā iedrukāti un aizzīmogoti. ar vecāku atļauju uzlīmi drīkst noplēst.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tanstaafl
2012-03-30 14:53 (saite)
Nē, nē, ar vecāku atļauju drīkst ierakstīt ar pildspalvu!

Ja ir pozitīvs psihologa atzinums par pietiekamu briedumu, protams.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?