Feb. 9th, 2022 @ 10:17 am (no subject)
Tags:

Šodien sanāca atcerēties pirmo žurnāla "Santa" numuru, kuru es tiku redzējusi. To man dzimšanas dienā - domāju, ka 1992.gada jūlijā uzdāvināja mamma (tātad - visticamāk - tas varētu būt jūlija numurs).Uz vāka bija skaistas brūnacainas tumšmates fotogrāfija kāzu tērpā. Arī pašā žurnālā bija vairākas fotogrāfijas ar jauniem cilvēkiem kāzu tērpos sarkanas ķieģeļu ēkas fonā (tagad man šķiet, ka tā varētu būt bijusi Māksals akadēmija).

Žurnālā bija smalku ēdienu receptes, kurām mūsu mājās, protams, nebija sastāvdaļu. Bija arī kāda maza intervija ar kādu 25 gadus vecu neprecētu latviešu meiteni - ar piezīmi, ka Latvijā ir grūti atrast meiteni, kas tādā vecumā vēl nebūtu precējusies. Kā no tiem laikiem pamainījusies situācija, vai ne? Vēl tur bija kaut kādas pārvērtību bildes - mazās bildītēs - meitenes bez kosmētikas, lielās - jau uzkrāsotas. Atšķirība bija tik milzīga, ka sākumā es pat nodomāju, ka tās ir dažādu sieviešu fotogrāfijas un tikai pēc teksta izlasīšanas sapratu, par ko ir runa. Vēl tur, manuprāt, kaut kādā sakarā bija fragmenti no Elīnas Zālītes romāna "Agrā rūsa" - par kāzu ceļojumu uz Itāliju. Īsāk sakot, par šo dāvanu es biju sajūsmā.

Varbūt vēl kāda atceras šo Santas numuru? :)
About this Entry
[User Picture Icon]
From:[info]lavendera
Date: February 9th, 2022 - 12:08 pm
(Permanent Link)
Kāzu foto atceros, tekstus ne
[User Picture Icon]
From:[info]kochka
Date: February 9th, 2022 - 12:10 pm
(Permanent Link)
Apbrīnojama spēja tik detalizēti atcerēties! Es miglaini atceros tādu numuru, uz kura vāka kāzu foto, jo mamma pirka sev (pirmais sieviešu žurnāls Latvijā). Sākumā viņai bija visi numuri (vēlāk tos izmeta). Diemžēl šo numuru tik labi neatceros, tikai vāku, kāzu tērpu foto un pārus, varbūt arī pārvērtības.



Atceros, ka pusaudžu vecumā pēc skolas spēlējos ar mammas žurnāliem, arī lasīju,pēc tam, iedvesmojoties no tiem, taisīju savus žurnālus, zīmēju tērpus, ēdienus. Vienīgajam žurnāla lasītājam (manam brālim) vislabāk patika manis veidotie fotoseriāli (tajā laikā vēl nebija photoshop, visu izgriezu un veidoju kolāžas. Brīnos, kā pietika laiks arī mācībām un seriāliem, grāmatām un nekā nedarīšanai).
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: February 9th, 2022 - 12:28 pm
(Permanent Link)
Ir kaut kādas lietas, kuras es sazin kāpēc detalizēti atceros pat no samērā agras bērnības.

Bet Tev ļoti interesantas spēles bērnībā - es nekad netiku taisījusi žurnālus, kas tāds man pat prātā neienāca. :) Saka, ka bērnības spēles parāda iespējamos virzienus nākotnes profesijai, jo bērns ir brīvs no aizspriedumiem un dara to, kas viņam pašam patīk.
[User Picture Icon]
From:[info]kochka
Date: February 9th, 2022 - 01:25 pm
(Permanent Link)
Nujā, mana profesija tagad saistīta ar tekstiem (tulkoju). Tā ka kaut kāda ietekme ir. Par valodas lietojumu, jo bieži saka, ka mani tulkojumi labi un esot talants:D
[User Picture Icon]
From:[info]dzeltens
Date: February 9th, 2022 - 12:25 pm
(Permanent Link)
Man liekas, no tā žurnāla mēs ar māsu izvēlējāmies kāzu kleitas, kādas mums kādreiz būs. Man patika tāda taisna piegriezuma bez cakām, laikam ar platmali komplektā. Likās neizmērojami stilīga. Māsai gan patika kaut kāda princešu :)
Ja vien tas bija tas pats žurnāls.
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: February 9th, 2022 - 12:31 pm
(Permanent Link)
Pilnīgi sagribējās laukos bēniņos atrast to žurnālu. :)
[User Picture Icon]
From:[info]nova
Date: February 9th, 2022 - 02:01 pm
(Permanent Link)
Es atceros laikus pirms šī numura, to,kā žurnāla vārdamāsa, vēl studējot žurnālistiku LU, teica,ka izdos pirmo mūsdienīgo sieviešu žurnālu Latvijā. Un izdeva arī.
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: February 9th, 2022 - 02:07 pm
(Permanent Link)
Ļoti kruta tas ir, jā. :) Cik forši, ka cilvēkiem izdodas atrast to savu nišu - to savas puzles vietu lielajā Visuma puzlē.