Jun. 18th, 2021 @ 09:26 am (no subject)
Vakar tieši ar ekonomikas pasniedzēju runājām par bezdarba jautājumiem un man bija ierosinājums (kuram viņš piekrita), ka vajadzētu nodokļus veidot tā, lai uzņēmums gribētu ņemt strādāt cilvēkus, kas var strādāt nepilnu slodzi - nu, tur, studenti, pensionāri, citi cilvēki, kuri pilnu slodzi nevar. Kādreiz, kad es rakstīju maģistra darbu par karjeras maiņu, man arī bija šāds pats priekšlikums, bet mazliet citā kontekstā - tā kā darba tirgus ir nemitīgi mainīgs, tad cilvēkiem visu laiku ir jāpielāgojas un jāmācās jaunas lietas. Un iespēja strādāt nepilnu darba laiku dotu viņiem iespējas pārkavlificēties un pamazām aiziet uz to jomu, kura viņus pa īstam aizrautu (tādejādi viņi arī kļūtu produktīvāki un vispār - laimīgāki).

Tagadējās nodokļu izmaiņas paredz pilnīgi pretējo. Pat tie, kas nodarbināja cilvēkus uz pusslodzi, gribēs tikt no viņiem vaļā, jo jāmaksā jau būs kā no pilnas slodzes minimālās algas (es pareizi saprotu?)

Ir jau arī tā, ka darba devēji mēdz noformēt darbiniekus uz pusslodzi, bet nodarbināt viņus uz pilnu slodzi. Kaut kāds apburtais aplis.
About this Entry
[User Picture Icon]
From:[info]kisswithafist
Date: June 18th, 2021 - 09:55 am
(Permanent Link)
Es nesaprotu, kāpēc Latvijā faktiski nav pusslodzes darbu, izņemot apkalpošanas sfēru. Tiešām vieni nodokļi pie vainas?
[User Picture Icon]
From:[info]restart
Date: June 18th, 2021 - 10:47 am
(Permanent Link)
Jo vairāk darbinieku, jo lielāka birokrātiska čakarēšanās un grūtāk novadīt procesus tā, lai visi zina kas jādara un to arī darītu.
Pusslodžniekiem, pieņemu, būtu salīdzinoši lielāka kadru mainība, pēc kā arī lielākoties neviens neilgojas.
Tagad vēl arī nodokļi.
[User Picture Icon]
From:[info]kisswithafist
Date: June 18th, 2021 - 01:29 pm
(Permanent Link)
jā, labāk pieņemt, iespējams, mazāk motivētus pilnslodzniekus un žēloties, ka nevar atrast cilvēkus.
[User Picture Icon]
From:[info]dzeltens
Date: June 18th, 2021 - 10:30 am
(Permanent Link)
Es, piemēram, strādāju 3 dienas nedēļā, kad bērns bija mazs un vēl nebija pienākusi rinda uz dārziņu, bet BKA jau bija galā.
Produktīvākais laiks manā mūžā! Tas ierobežotais darbalaiks riktīgi lika mobilizēties un strādāt ļoti intensīvi, tāpēc esmu ar abām rokām par pusslodzes darbiem.
Ja nodokļu izmaiņas pieņemtu tad, mani gan tas 500 EUR sociālās iemaksas nekādi neietekmētu, jo pelnīju vairāk. Bet esmu pilnīgi to sieviešu pusē, kas līdzīgos apstākļos pelnītu mazāk par minimālo, piemēram, vairākos mazdarbiņos, un uzskatu šo Reira reformu par vienkārši noziedzīgu.
[User Picture Icon]
From:[info]heishy
Date: June 18th, 2021 - 02:40 pm
(Permanent Link)
Jā, šis man arī liek aizdomāties.
[User Picture Icon]
From:[info]iokaste
Date: June 18th, 2021 - 07:29 pm
(Permanent Link)
arī cilvēki pēc 50 nevar un negrib strādāt tik daudz kā 25gadnieki. pusslodze būtu labs risinājums.