Apr. 12th, 2019 @ 09:07 am (no subject)
Bet vispār mani mulsina tas, ka Satversmes 3.pants nosaka, ka : "Latvijas valsts teritoriju starptautiskos līgumos noteiktās robežās sastāda Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale.", savukārt nekādos normatīvajos aktos nav noteikts, kas ko ietver. Tā vietā katra iestāde ir izveidojusi savus reģionus - te atradu vienu apkopojumu - https://veletajiem.wordpress.com/2014/05/29/atspogulojums-karte-ka-dazadas-iestades-sadalijusas-latviju/ (varbūt nav pats aktuālākais, bet pa lielam - kad zvanīju Statistikas pārvaldei, viņi arī apliecināja, ka katrai iestādei ir savie reģioni . Man tas nešķiet loģiski - kā šādā sistēmā vispār savstarpēji dažādu iestāžu statistikas datus salīdzināt?
About this Entry
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: April 12th, 2019 - 09:22 am
(Permanent Link)
Kad salīdzina statistiku, tad, skaidrs, jāmēra sīkākas vienībās, ne reģioni, tad jau varēs nomapot uz kuriem nu grib.

Bet tas, ka iestādes sadala pēc savām vajadzībām, tas taču tikai normāli. Katrai iestādei savi uzdevumi un līdz ar to cita klasifikācijas vajadzība.

Tāpat kā vienas un tās pašas grāmatas taču var organizēt gan pēc autoru uzvārdiem, gan pēc valodas, gan pēc krāsas un lieluma, gan svara -- atkarībā no tā, kas ar tām jādara.

Laba ilustrācija tam, ka jebkura klasifikācija ir patvaļīga un tiek veidota klasificētāja interesēs (Hayakawa, 1939).
[User Picture Icon]
From:[info]dunduks
Date: April 12th, 2019 - 10:23 am
(Permanent Link)
Pēc šāda komentāra var atpazīt cilvēku, kurš bibliotēkā ilgi nostrādājis :-) es, kā bibliotekārs, protams, šim komentāram piekrītu.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: April 12th, 2019 - 11:04 am
(Permanent Link)
:) Jāatzīst gan, ka es neesmu personiski skatījies bibliotēkas klasifikācijas sistēmas, tā arī nezinu neko par tām. Mans avots ir lieliskā grāmata "Language in Thought and Action" by Samuel I. Hayakawa (kopš 1949. pārdzīvojusi 5 izdevumus, pēdējais 1991.), ko sirsnīgi rekomendēju katrreiz, kad vien ir iegansts.
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: April 12th, 2019 - 10:49 am
(Permanent Link)
Par sīkajām vienībām - piekrītu, es arī datus uzkrāju diezgan sīki un smalki, lai nepieciešamības gadījumā varētu iedot to tā, kā nu kurā reizē tos prasa. Bet bēda sākas tad, kad datus neuzkrāj tajās sīkajās vienībās, bet tikai lielajās. :( Vai arī neizprot, kuras iestādes dati ar kuras iestādes datiem ir salīdzināmi un kuri - nav. Un kādi dati ko ietver.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: April 12th, 2019 - 10:54 am
(Permanent Link)
Tas, protams, tā ir un tas ir jāņem vērā. Bet uzkrāt datus tikai lielajās vienībās -- šinī gadījumā reģionos -- man šķiet vienkārši tizli un neapšaubāmi kropļo salīdzināšanos. Vai tad mūsdienās grūti pielikt katrai ieraksta vienībai kaut vai koordinātes.
[User Picture Icon]
From:[info]kihelkonna
Date: April 12th, 2019 - 09:54 am
(Permanent Link)
pērn biju vienā muzejā un izrādījās, ka muzejnieki vietas apraksta rajonos un laikam ciemos. ja pareizi atceros, viņi teica, ka turoties pie kaut kāda pirmās brīvvalsts laika iedalījuma, un tas tādēļ, lai nebūtu visas datu krātuves jāpārtaisa pēc katras reformas.
[User Picture Icon]
From:[info]kisswithafist
Date: April 12th, 2019 - 10:58 am
(Permanent Link)
Tās teritorijas vispār ir tāda miskaste. Engure ir Zemgalē, piemēram. Like, mums tiešām nav tik milzīga teritorija, nu ko var ņemties!