302cc9b4780f8cbef6f70c3a8417913050b6aafb ([info]mindbound) rakstīja,
Redzi, iemetējs tviterī ir papūlējies iemest arī atsauces uz avotiem (bilde atveras lielāka, ja nu ir grūtības izlasīt). Un, runājot par dumjībām...

> “Despite decades of effort, the nuclear industry does not yet have a working solution for managing spent fuel and high-level waste, the most radioactive products generated by nuclear power plants"

Risinājumi viennozīmīgi ir, vajag tikai sākt būvēt. Plutonija reciklāža, aktinīdu "dedzināšana" visas ir tehnikas, kas ražo jaunu kodoldegvielu — piezīmēsim, jau uzreiz derīgu tiem pašiem CANDU modeļa reaktoriem. Piedevām, CANDU var darboties torija brīdera režīmā, ražojot jaunu savietojamu degvielu tajā pašā energoblokā [1], atrisinot vajadzību pēc ekstensīvas papildus infrastruktūras. Tas viss masīvi paplašina reaktoru lietderību un pielietojuma elastīgumu.

Piedevām, jāpiezīmē, ka LCOE neņem vērā tādus ekonomiski svarīgus faktorus, kā enerģijas ieguves infrastruktūras aizņemtais vietas daudzums (57 km2 Bhadla saules paneļu parkam, "niecīga daļa" [2] no 9.5 km2 aizņemtās Kakrapar reaktoru kompleksa zonas), kā arī to, ka reaktoriem var veikt energobloku darba mūža paildzināšanu renovējot, kurpretī saules paneļu sektorus var tikai nomainīt.

Visbeidzot, jāsecina, ka vai nu indiešu ekonomisti pilnīgi neko nejēdz no ekonomikas un inženieri — no inženierijas, vai arī tomēr empīriska evidence kārtējo reizi liecina, ka kodolenerģija ir ļoti efektīvs un perspektīvs lielu apjomu enerģijas ieguves veids, skatoties uz to, kā Indijā šobrīd celšanas un plānošanas stadijā ir vairāk, kā 8 GW kopējās reaktoru jaudas, ar mērķi sasniegt 63 GW rādītāju [3] līdz 2032. gadam.

Papildus tam, indieši varētu būt vieni no pirmajiem, kuri aktīvā apritē palaidīs ātro neitronu brīderus [4] praktiskai degvielas ražošanai nākamās paaudzes reaktoriem.

Tajā pašā laikā, man jau nav žēl, lai taču zaļie sēž ap saviem saules paneļiem, ciktāl tie dod uzticamu praktisku pienesumu enerģētikai. Galvenais — nenodarboties ar kodolenerģētikas bremzēšanu un ar FUD kampaņām uz pilnīgi nerelevanta pamata (vai dieniņ, Černobiļa, ak šausmas, Fukušima). Tas arī viss.

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306454915300025
[2] http://www.ipcs.org/comm_select.php?articleNo=5709
[3] https://economictimes.indiatimes.com/industry/energy/power/india-eyeing-63000-mw-nuclear-power-capacity-by-2032-npcil/articleshow/6730724.cms
[4] https://www.world-nuclear-news.org/Articles/India-gives-update-on-nuclear-construction-project


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
(komentārs tiks paslēpts, ja vien neesi šitā cibiņa draudziņš)
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?