21 March 2022 @ 12:18 pm
 
Kristietības slikti izskaidrotās vai vismaz nepietiekami adresētās (tā lai sasniegtu meinstrīmu) problēmas.

Kristietība ir ļoti strikta pret to ko drīkst un ko nedrīkst. Desmit baušļi ir tik stoiciski nepielūdzmi un aprauti nediskutējami. Un tad no viņiem izriet visādi dos and don'ts.

Bet tikmēr Dievs mīl visus perdeļus pēc kārtas, un attaisno pat pretīgākos viepļus - anything goes, Putins viņam ir tikai mazs nomaldījies kaķēns.

Tātad loģika ir tāda - dari tikai labu, bet ja nespēj, ir OK, jo tu tikuntā esi vērtīgs un mīlams.

Plus vēl, visi tie gadījumi kur viņa bērnus ir pārņēmis sātans ar savām piecdesmit nokrāsām.. vai tie vēlaizvien ir tad Viņa bērni, vai inkubējies un izdzimis kaut kas cits jau no viņiem? Un ja ir izdzimis sunpurnis no viņiem, tad vai sunpurnim ir equal loving rights to freedom of will?

Viss ir ļoti neskaidri. Bieži atbilde ir tikai - neskaties uz ļaunumu, mind your own business, neskaties atpakaļ, fokusējies tikai uz labo, ziņkāre ir ļaunuma pazīme, un varbūt ka zinātkāre arī.

This is where so many people are lost and aversed.

Kāpēc Dievs savas mīlestības vārdā nevarētu iejaukties un palīdzēt iznireļiem saskatīt gaismu? Viņš taču it kā visu laiku visiem palīdz, iedvesmo, sijā žēlsirdību kā pavasaris saules starus.

Vai ir laba mode atļaut ļaunumu atļaušanas pēc? Kaut kā ciniski..
 
 
( Post a new comment )
木[info]dombrava on March 21st, 2022 - 03:40 pm
Mīlēt ļaundari ir viens, jo ja mīlētu tikai labos, tad tā būtu nosacījumu mīlestība. Un kur būtu tā robeža? Bet pieņemt viņa nodarīto, uzskatot, ka viņa rīcība ir ok, pavisam kas cits. Es tā arī neesmu līdz galam sapratusi, kāpēc Ēģiptes faraonam nocietināja sirdi, lai notiktu visādas šausmas. Un vēl visas pārējās sāpes un ļaunumu pasaulē. Varbūt tiešām kļūda uzskatīt, ka pastāv tāds deus ex machina, kas visu mūsu vietā atrisina?
(Reply) (Thread) (Link)
木[info]dombrava on March 21st, 2022 - 04:05 pm
Man daudz saprotamāka ir doma ir par kolektīvo ļaunumu, nevis konkrētu ļaundari. Varbūt monstrus rada katra cilvēka apātija un alkatība, viss negatīvais kā tādā kopējā traukā savācas. Bet nu nezinu, cik tam sakara ir ar kristietību, jo man ir lieli robi šajā ziņā.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]methodrone on March 22nd, 2022 - 10:35 am
Luuk, kristietiiba neizskaidro no kurienes ljaunums naak iisti. Visma zmeinstriimam.
(Reply) (Parent) (Link)
ctulhu[info]ctulhu on March 21st, 2022 - 05:01 pm
/ kāpēc Ēģiptes faraonam nocietināja sirdi, lai notiktu visādas šausmas./

Tāpēc ka dievs ir radīts pēc cilvēka līdzības, tas ir tas kā viņi toreiz iedomājās ultimate vadoni.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
木[info]dombrava on March 21st, 2022 - 09:04 pm
Protams, teologiem interesanti. Bez šī visa exodus nebūtu tika iespaidīga un atcerēšanās vērta, bet nu humānistam grūti to saprast, jo īpaši, ja kristiešu Dievs atklājas arī V.D. Tomēr jūdu viesmīlības likums pret svešiniekiem, vēlme dalīties reizēm šķiet pārāki par mūsdienu cilvēka ētiku. Lai gan visticamāk arī agrāk cilvēki bija tādi paši, gan ar augstiem morāles standartiem, gan ne tik augstiem.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]methodrone on March 22nd, 2022 - 10:34 am
Es domaatu, ka ja Dievs ir un ir visuvarosh, tad vinjsh veerstu sirdis par labu, kur vinjas ir aptumshojushaas.

Protams briivaa griba un taa. Bet cik gan daudzas reizes vinjsh supposedly iedvesmo cilveekus uz darbiem.. tad kaapeec nevareetu iedvesmot uz labiem darbiem, kur to visvairaak vajag?
(Reply) (Parent) (Link)