04 March 2018 @ 10:03 pm
Mest uz Dievu  
This is so obvious, es atkal nespēju noticēt. Katru reizi, kad es sāku psihot par problēmām ar izpratni, man taču ir jāatceras beigt glorificēt intelektuālu sapratni. I get so carried away in my mind, I trust it's capabilities so blindly and eagerly and hastily. Es to vienmēr aizmirstu, bet prāts katru reizi teju teju pārliecina, ka tas ir sasniedzis supreme, paramount, almost orgasmic understanding that is lacking just this one, tiny but concise and fundamental detail for total intellectual omniscience and eternal domination. Tas ir tas, ko prāts dara. No kaut kā mīloša un nevainīga, uzbūvē baismīgu, augstu, augstu torni, kas "teju, teju" aizsniedz debesis, bet ne gluži. Un tad tas gāžas, groteski. Un ja Es esmu tajā tornī, tad es nomiršu. Bet, ja es attopos no tā torņa nokāpt vai izlekt, pirms tas sāk gāzties, tad es esmu sveikā un drošībā. Un es to varu izdarīt, jo es redzu, ka esmu atsevišķa no torņa. Kāpēc es to vienmēr aizmirstu? Kāpēc es vienmēr lēnām iegrimstu nomiedzī?

Varētu teikt, ka labi, tas ir skaisti izlekt no grūstoša prāta konstrukciju torņa. Bet vai tas mazina nezināšanas (izdomāt nespēšanas) neremdināmo sāpi? Vai arī tas tikai pierāda, ka es esmu lousy builder forever building lousy, weak, faulty constructions. Bet var arī teikt, ka ar jebkādu maza, nožēlojama prāta konstrukciju mēģināt "aizsniegt" debesis ir loģikas kļūda. Jo no vienas puses es jau esmu debesīs - gaiss ir tas ko elpoju un aptver mani visu. No vēl vienas puses, debesis ir bezgalīgas, visos virzienos, un savā ziņā pat uz iekšu tāpat kā uz āru, tāpēc tajās nav robežas, sākuma, griestu, ko aizsniegt.

Bet man tikuntā gribas kaut kādu atbildi. Un es laikam vienkārši negribu justies tā, ka esmu atdūrusies pret neredzamiem stikla griestiem, ka ar savu izstiepto roku izmisīgi mēģinu sniegties un aizsniegt, ko izvairīgu, kas mūžīgi atkāpjas. Es redzu, ka to ko es mēģinu aizsniegt, ka es tajā atrodos Jau - tas neatkāpjas, es atkāpjos. Laikam tā aizsniegšana nav spatiāla vai temporāla, bet dimensija dziļa, kuru es vēl neapzinu. Varbūt šī "aizsniegšanas" sajūta var tikt apmierināta nevis prāta - torņa - griestu veidā, bet pavisam citā manierē. Es nezinu, es visur redzu kļūdas un nepilnības, mani neapmierina Nekas. Un no vienas puses es esmu pateicīga, ka garīgie un mentālie spēki šādi izsīkst. Tad es varu atļauties mest šo visu uz Dievu, atzīties, ka esmu totāli bezspēcīga, cerībā, ka Viņš satvers manu roku, un tajā ieliks kādu jaunu iespēju, kādu jaunu virzienu, uz kuru sniegties un neaizsniegties. Varbūt es nemaz negribu aizsniegties, tāpēc arī šādi notiek. Varbūt aizsniegties būtu pats traģiskākais un skaudrākais scenārijs. Pēc loģikas sanāk, ka tie būtu patiesi stikla griesti.
 
 
( Post a new comment )
adele_varbut[info]adele_varbut on March 5th, 2018 - 12:59 am
Tavā interpretācijā prāts rada kaut kā pat visai pamuļķīga un iracionāla iespaidu. Vai tādu maldinošo dēmonu maz var saukt par prātu? Vai tad prātam nevajadzētu saprātīgi norādīt arī uz savām robežām?
(Reply) (Thread) (Link)
[info]methodrone on March 5th, 2018 - 01:03 am
Tas to dara šajā ierakstā. :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
adele_varbut[info]adele_varbut on March 5th, 2018 - 01:07 am
Ok. :) Man dažreiz liekas, ka prāts, ja ir pie tā pieradis, mēdz izturēties visai smalkjūtīgi pret visām tām viņam nepieejamajām lietām. Nelaužas par varītēm iekšā un tā. Bet varbūt, ka tas ir cits prāts.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]methodrone on March 5th, 2018 - 01:10 am
Well, laikam kā kurš prāts. Manējam, jo kaut kas nepiejamāks, jo pievilcīgāks un svarīgāks.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
adele_varbut[info]adele_varbut on March 5th, 2018 - 01:33 am
Jautājums, vai prāts pats tiecas, vai arī tiek izmantots kā veiksmīgāks vai neveiksmīgāks instruments kaut kā sasniegšanai. Tavā ierakstā, šķiet, parādās iespējamība domāt otro variantu, jo Tu norādi, ka varbūt ir cits veids nekā ar prāta palīdzību, lai "aizsniegtu" to vajadzīgo.

Nu labi, es te tagad spekulēju par Tava ieraksta nozīmi, kuru es nemaz īsti nesaprotu, vienkārši ieinteresēja. :) Jo es dažreiz konstatēju, ka pati mēģinu izfunktierēt kaut kādas lietas, kas obligāti jāsaprot, bet funktierēšanas procesā kļūst skaidrs, ka šādā veidā tāpat skaidrība nevairojas.
Man vispār par šo nevajadzētu izteikties, bet tomēr - nesen sāku domāt, ka Dieva ideja var likties pat ļoti saprātīga, lai izskaidrotu nespēšanu izdarīt kaut ko tādu, par ko liekas, ka tas obligāti jāizdara. Jo tā ļauj pieņemt, ka dažas lietas (atziņas vai kas cits), uz kurām nemitīgi tiecies, var būt vienkārši dotas vai arī ne, un ar paša mēģinājumiem nepietiek (ar uzsvaru uz "nepietiek" - tas nebūt neatbrīvo no nepieciešamības censties pašam). Bet es neesmu par to kārtīgi domājusi.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]methodrone on March 5th, 2018 - 10:56 am
Honestly, es vispār vairs neko nezinu un nesaprotu. Man šķiet es īsti nesapratu tavus spekulējumus, tāpēc feel free to elaborate, ko tu tieši domāji ar abiem variantiem. Jo es arī šo tieši nesaprotu - prāts lieto mani, vai es lietoju prātu, vai kaut kas trešais lieto manu prātu un es domāju, ka es viņu lietoju, un kas esmu es un kas ir prāts un kas ir potenciālais trešais. Very sketchy as you can see!

Par to Dievu iemetu, lai demonstrētu, ka bieži (ja ne vienmēr), kad ar prātu neko vairs nevaru izdomāt, tad "maģiski" uzpeld kāds risinājums vai ideja vai iespēja, ko es pati ar savu prātu neizraisīju. Tā varbūt ir sagadīšanās, bet es to saucu par Dievu, jo sagadīšanās pēc definīcijas nav tik paredzama, kā šīs instances, kad metot visu uz Dievu (uz jebkādu spēku vai inteliģenci kas varbūt eksistē neatkarīgi no mana prāta, kaut vai tā ir vienkārši pasaule vai kāda tās kopējā apziņa), viņš arī visu nokārto vai vismaz uzlabo.

Es laikam arī nesapratu, vai tu nespēju izdomāt un Dieva piesaukšanu domāji kā kaut kadu coping mechanism, vai arī leģitīmu, realitātē balstītu izvēli. Es domāju, ka tev vajag par šo izteikties, ja interesē, un no vienas puses es gribu mudināt cilvēkus taisīt prāta konstrukcijas, bet no otras puses es pati zinu, cik tas ir riskanti, ja konstrukcija izrādās corrupt un bez balstiem realitātē. :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
adele_varbut[info]adele_varbut on March 6th, 2018 - 01:41 am
Es vienkārši apceru, vai tajā gadījumā, kad ir nepieciešamība par kaut ko intensīvi domāt, to varētu saukt par prāta paša interesi, vai arī varētu teikt, ka prāts palīdz realizēt kaut kā cita, piemēram, emociju intereses. Es arī nezinu un man liekas, ka var būt dažādi - kaut kādā aspektā es esmu prāts, bet prāts neizsmeļ to, kas es esmu, un konkrētā gadījumā, kad es uz kaut ko tiecos, ir grūti izšķirt, kas tieši manī ir tas, kas tiecas (man gan ir zināma teorija, kurai daudzmaz piekrītu).

Man bija doma, ka nevajadzētu izteikties, tāpēc ka nereti, kad man kaut ko šķiet svarīgi izdomāt, es mētājos ar idejām un domas vidū pasaku kaut ko tādu, kam nemaz nepiekrītu, bet pati to nepamanu, un tas mani frustrē. Un, lai kaut ko izdomātu patiešām kvalitatīvi, vajag laiku un spēku, kura man nemaz nav, lai gan gribētos, lai būtu. Ar Dievu ir it īpaši sarežģīti, jo tas ir tik ļoti nozīmju pielādēts jēdziens, ka liekas, ka nav ko tam ķerties klāt, ja es nespēju orientēties šajās nozīmēs (neaicinu gan citus noteikti ieņemt šo pozīciju). Tajā piemērā, kuru izmantoju, man šķiet, ka es nedomāju Dieva piesaukšanu kā coping mehānismu, vismaz noteikti ne tikai - bet drīzāk raksturoju savu priekšstatu par to, kāda ir viena no situācijām, kurās var iegūt kādu priekšstatu par to, kas Dievs 'ir'. Mani zināmā mērā satrauc iespēja izmantot Dieva jēdzienu (vienīgi) kā coping mehānismu vai jebkādā citā veidā to izmantot tā vietā, lai ļautu tam būt tam, kas tas ir.

Varbūt tad, kad man būs vairāk laika un spēka, es varēšu par šo izteikties sakarīgāk. :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]methodrone on March 6th, 2018 - 09:45 pm
Well, es sort of ticu, ka tāpat daudzas lietas, ko cilvēki saka pat īpaši nepārdomājot ir interesantas un svarīgas, un intelektuāli stimulējošas. Pat ja pateiktais ir konfliktējošs vai dīvains. Man ļoti patīk domu alķīmija un pretstati un poēzija. Tajā visā kopā kaut kas svarīgs atklājas. Vēl arī man liekas, ka cilvēks bieži ir tikai tāds vārdu izrunātājs. Bet paši vārdi pieder kam citam.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
adele_varbut[info]adele_varbut on March 7th, 2018 - 12:43 pm
Jā, poēzija mēdz radīt brīnumainas lietas.
(Reply) (Parent) (Link)