meness_berns ([info]meness_berns) rakstīja,
@ 2017-01-20 09:26:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
---
"Peldošie ceļojošie – II" Dailē.

Bet mīļo mātunmeit Radzobes! Pilnībā nepiekrītu viņām par to, ka šī ir izgāzusies, vāja, nevajadzīga izrāde. Normāls Nastavševs. Viņam pašam varbūt no vājā gala izrādēm. Bet pret visu, kas Dailē notiek, ļoti cienījams līmenis. Un, kas interesanti – arī Dailes publika (bet vai tā bija parastā Dailes publika? Pārāk aizdomīgi daudz paziņu bija skatītāju rindās...) nekrita neizpratnē par šādu "savādu mākslu", bet visai atsaucīgi un ilgi aplaudēja.

Aktierspēles manieres ziņā šī bija viskrieviskākā izrāde, ko jebkad esmu redzējis latviešu valodā. Dažbrīd, vērojot tēlus, šķita, ka esi kādās Maskavas teātra viesizrādēs, tikai nez kāpēc darbība notiek latviski. Bija ļoti interesanti skatīties, kā latviešu aktieri (it sevišķi Ķuzule un Segliņa) tiek veiksmīgi ar to galā. Un radās ķecerīga doma, ka labāk jau "dailītei" spēlēt šādi, nekā tajā kaitinošajā vecmodīgajā manierē, kā viņiem labpatīk to parasti darīt.

Ļoti labs Ķesteris. Viņa personāžs bija tāds kā nošņurcis, skumjš un dzīvē vīlies, bet vienlaikus baudkārs, ar izvirtības pēdām sejā pederasts (manuprāt, diktors Štokmanis bija ņemts par paraugu tēla veidošanā), un tāpat kā "Asins kāzās" Ulža Siliņa tēlotajam Mēnesim, arī šoreiz šādam tipāžam Vlads lika diriģēt un vadīt pārējo stāsta dalībnieku dzīves, kā tādam leļļu meistaram, vai tam džekam, ko Vudija Alena filmā "Romai ar mīlestību" spēlē Boldvins.

Piekrītu iznīcinošajām kritiķēm, ka, ja cilvēks nav lasījis Kuzminu vai redzējis pirmo daļu JRT, tad nav skaidrs, kas ir šie cilvēki un par ko ir stāsts. Tā ir gan, bet so what? Mēs mazums esam redzējuši izrādes bez naratīva? Kāpēc nevar vienkārši sekot līdzi varoņu dialogiem un lobīt no tiem, ko režisors domā par cilvēku dzimumu, tā dziņām un vājībām? Un starp citu, šai sakarā man gan ir kas kritisks ko teikt. Vakar diezgan skaidri attapu, ka tas Kuzmins sūds vien ir – tāds "Sudraba laikmeta" Koelju. Saprotu, ka Vladam laikam viņš ir tik mīļš, ka viņš mēģina mūs ieēdināt ar šo materiālu, bet nu vispār jau diezgan pliekans tas stāsts.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]bljanna
2017-01-20 10:24 (saite)
Ļoti piekrītu. Salīdzinoši ar citām VN izrādēm (kaut vai PC I iekš JRT) jumtu nerauj, bet ārkārtīgi kvalitatīvi un skaisti. Prieks par Dailiniekiem, ka var paplašināt robežas.
Un Ķesteris beidzot bija lielisks!

(Atbildēt uz šo)


[info]vilibaldis
2017-01-20 11:35 (saite)
kā reiz ar laru nospriedām, cik tas ir brīnišķīgi, ka neesam redzējušas pirmo daļu, jo nevelkas paralēles un nav alku salīdzināt, aiz kam fināls ieblieza diezgan spēcīgi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]meness_berns
2017-01-20 11:41 (saite)
Pirmo daļu redzējušiem kā maza gaumīga rozīnīte bija muzikālais noformējums – tās pašas pirmās daļas dziesmas tā paša Vlada dziedātas, tikai nevis krieviski, bet latviski.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vilibaldis
2017-01-20 11:46 (saite)
ir plāns tagadiņ noskatīties pirmo daļu :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Anonīms)
2017-01-20 13:21 (saite)
tas, kā uzrakstīts, var izsecināt, ka diktors Štokmanis ir noziedznieks.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?