mena ([info]mena) rakstīja,
@ 2005-10-14 13:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Interesanti...
spēkā esošs no 21.04.1994
Likums par budžetu un finanšu vadību

1.pants. Budžets un tā mērķis
(1) Budžets ir līdzeklis valsts politikas realizācijai ar finansiālām metodēm. Budžets ir valdības finansiālās darbības un vadības pamatā.
(2) Budžeta mērķis ir noteikt un pamatot, kādi līdzekļi nepieciešami valdībai, citām valsts institūcijām un pašvaldībām to valsts pienākumu izpildei, kuru finansēšana noteikta ar likumdošanas aktiem, nodrošinot, lai tajā laikposmā, kuram šie līdzekļi paredzēti, izdevumus segtu atbilstoši ieņēmumi. Budžetu izstrādājot, jāņem vērā nepieciešamība nodrošināt vispārējo ekonomisko līdzsvaru.

Es nezinu, es jau neesmu jurists, bet man kā prastajam iedzīvotājam šito izlasot liekas, ka BUDŽETS, kuru veido arī MANA nauda, ir:

1. "līdzeklis valsts politikas realizācijai". Vai vispār ir tāda "valsts politika", un ja jā- kur var par to palsīt? Lai es zinu, kādiem mērķiem tiek izlietota MANA nauda!!

2. "...kādi līdzekļi nepieciešami valdībai...to valsts pienākumu izpildei". Viss skaidrs. Valdībai nepieciešami līdzekļi savām algām, lai veiktu savus pienākumus, un dienesta auto, un konadējumi, utt. Tā ir budžeta prioritāte, tas ir irakstīts likumā, un basta. MANA nauda ir nepieciešama visam šitam. Kur un kā es varu uzzināt, kādi ir šie "pienākumi", un kā tie tiek pildīti, ja jau es par to MAKSĀJU?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]crescendo
2005-10-14 13:52 (saite)
Ar valsts politiku var iepazīties politikas plānošanas dokumentos (katrai, vai vismaz dažām ministrijām ir īpašs politikas plānošanas departaments, kas šādus dokumentus ražo).

Ja nav vēlme lasīt visu papīru grēdu, iesākumam pietiks arī ar valdības deklarāciju. MK mājas lapā.

Valsts pienākumi, toties, ir definēti likumdošanā, sākot no Satversmes un uz leju. Tātad - Valstij, piemēram, jānodrošina kaut kāds cilvēcīguma minimums ieslodzītajiem-> finansējums cietumiem. Valstij jānodrošina katra iedzīvotāja tiesības uz taisnīgu tiesu ->finansējums tiesām.
Valdības pamatpienākums ir nodrošināt, lai vispār būtu iespēja pildīt Saeimas pieņemtos likumus (whence - izpildvara). Šo pienākumu pildīšanas papīrīgākais rezultāts ir MK noteikumi (kas precizē dažādas likumu piemērošanai nepieciešamas detaļas); tāpat valdības pārraudzībā ir visādas būtiskas iestādes, kas jāpieskata un tamlīdzīgi.

If this helps any.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mena
2005-10-14 14:03 (saite)
Man liekas, Tev ir zināšanas par šim lietām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]crescendo
2005-10-14 14:27 (saite)
Izmantoju iespēju atkārtot valsts pārvaldes tiesības un valsts zinātni pēc mierīgā gaisotnē pēz izvēles, nevis drudžainajā pirms-valsts-eksāmenu gaisotnē.

politologs tev, iespējams, pastāstītu sīkāk...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?