mēneši ([info]meeneshi) rakstīja,
@ 2011-03-25 01:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
par picu
vakar bija laba diena. es cepu maizi un taisīju vakariņas, bet kompāniju man sastādīja cilvēks ar kameru.

ar picām vispār ir interesanti. šajā pasaules malā to tradicionāli cep pavisam savādāk, nekā ieraduši itāļi. mūsu mājās iedzīvojies variants arī nav tas tipiskākais, picu uzskatām par fiksām vakariņām, tādēļ mīklu taisam bez rauga, visparastāko elastīgo ūdens/miltu.
process, lai vai kā, ir elementārs. arī pienākumi parasti ir sadalīti. A. visu griež, bet es nodarbojos ar jau pieminēto mīklu un tomātu mērci, kā arī visa likšanu kopā.

sastāvdaļas 2 vidēja izmēra apaļām picām
konservēti tomāti, mazā burciņa*
sāls
pāris ķiplokdaiviņas
melnie pipari
rozmarīns un vēl kāda zaļā garšviela. es parasti ņemu pētersīļus un kinzu
*ja ņem lielo burku, tad mērci var atstāt arī citām vajadzībām. piemēram, apēst pliku, vai pielikt pie kādas maizītes. palikt un sabojāties parasti nemēdz :>

1,5-2 glāzes miltu
1/2-3/4 glāzes ūdens
pavisam nedaudz olīveļļas (var izlaist)
šķipsniņa sāls

siers. pēdējā laikā patīk 2/3 parastākā holandes/krievijas (sarīvēta) un 1/3 sagrieztas mocarellas.
jebkas cits. šoreiz bija sīpols, tuncis, melnās olīves, paasāka garšviela

tomātus sasmalcina un liek katliņā (es parasti saspaidu ar rokām, sanāk ātri un efektīvi. var arī blenderēt) uz vidēji lielas/lielas uguns
pievieno sakapātu ķiploku, sāli, garšvielas, apmaisa un ļauj burbuļot, kamēr mazliet iztvaiko. noņem no uguns, atstāj dzist. mērcei ir jāsanāk garšīgai.


miltus sajauc ar sāli, olīveļļu un ūdeni, izveido diezgan mīkstu, bet praktiski nelīpošu mīklu. (var atstāt kādu laiku atpūsties, bet, ja laika maz, var pārbērt galdu ar miltiem un rullēt uzreiz)


sadala to divās daļās un no katras izrullē ap 3-4mm plānus apļus*

*ar rullēšanu ir interesanti. man personīgi sākumā sanāca kaut kādi neregulāri ķepļepklekši. bet ar laiku veidojas iemaņas un pēc kāda laika, pašam nemanot, pēkšņi mierīgi rullē visai vienmērīgus apļus :)

apli noliek uz cepampannas, sadursta ar dakšu, uzliek virsū pāris karotes ar tomātu mērci un pēc iespējas vienmērīgi ieziež, pārber ar sieru.


tad pārējās sastāvdaļas


liek pēc iespējas karstākā krāsnī uz 5-15 minūtēm (atkarīgs no krāsns), ņem ārā, mazliet atdzesē un griež.


*tradicionāli picas liek ārkārtīgi karstās akmens/mūra krāsnīs. nonākot karstā uz karsta, pica ļoti ātri top gatava, produkti faktsiki momentāli uzsildās. mūsdienu virtuvju apstākļos risinājums varētu būt plāna akmens plāksne, vai bieza cepampanna, kas tur siltumu. tādā gadījumā gan nepieciešama arī picas/maizes lāpsta, no kuras picu var viegli ieslidināt krāsnī.
līdzīgi ir arī ar maizi. to visbiežām jāliek karstā krāsnī uz sasildītas virsmas. man pašai gan tāds pribambass nav. bet varbūt kādreiz būs :>


šādā veidā pica ir pagatavojama aptuveni pusstundā. īpaši, ja izmanto manis pieminēto darba sadalījumu. kamēr viens griež un rīvē, otrs rīkojas ar pārējo.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]meeneshi
2011-03-25 11:44 (saite)
pusstunda pūļu un gatavs :>

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?