Man pašai savas cigaretes - saņēmu šādu epastu, cik pamatots ir uztraukums?

About saņēmu šādu epastu, cik pamatots ir uztraukums?

Previous Entry saņēmu šādu epastu, cik pamatots ir uztraukums?15. Maijs 2013 @ 10:08 Next Entry
"Tev NEBŪS sēt" jeb Brisele balso par Monsanto diktatūru

VIŅI tomēr mūs GRIB paverdzināt. VIŅIEM tomēr skauž, ja kāds uzdrošinās savu tupeni izaudzēt, savu savu bieti apēst UN par to nemaksāt globālam biznesam. VIŅI turpina bīdīt likumu, kas aizliegs jebkādu nereģistrētu sēklu apmaiņu, audzēšanu, par tirdzniecību nemaz nerunājot.
6.maijā Eiropas Komisāri (ieskaitot mūsu Piebalgu) nobalsoja PAR sēklu direktīvas (Plant Reproductive Material Law) tālāku virzību uz Eiropas padomi. Nevalstisko organizāciju organizētā sēklu kampaņa tagad turpina vērsties pie Eiropas Padomes, turpina cerēt uz saprātu un taisnību.
Uz MŪSU atbalstu.
(http://www.seed-sovereignty.org/EN/) Šajā lapā nu ir arī petīcija latviešu valodā (la rādītos fonti pareizi, vajag atverot lapu vaļā, ar peli uzbraukt augšējā izvēlnē internetpārlūkam uz SKATS vai VIEW un Sameklēt RAKSTZĪMJU KODĒJUMS - nomainīt to uz UTF-8).
Dariet to vēlreiz un aiciniet savus draugus, radus parakstīt šo petīciju. Tas ir vieglākais, ko varam darīt. Un vajag darīt TAGAD, jo pēc šāda dokumenta pieņemšanas sāksies process, kas var neatgriezeniski iznīcināt ārkārtīgi daudz ko.

Vai varat iedomāties zemnieku, kuram pirms ražas pārdošanas jāuzrāda sēklas iegādes sertifikāts (protams no kādas lielās korporācijas, kura ir spējusi savus PATENTĒTOS !!!! kviešus noreģistrēt). Un nebūs te nekāda - "sēšu pagājušogad izaugušo sēklu"!!! Un nebūs nekāda - "kartupeļus savus atlasīšu sēklai"!!!
(šāda sistēma šobrīd eksistē ARĪ LATVIJĀ šķiedras un eļļas kaņepju audzēšanas jomā ).

Vai varat iedomāties augu auzsardzības dienesta speciālistus policistu pavadībā patrulējam pa zemnieku un piemājas audzētāju dārzeņu laukiem, pārbaudot, vai burkāni un bietes, kāposti, tomāti un ķirbji aug no "pirktajām sēklām", neatbilstības gadījumā iznīcinot stādījumus??? (tāda prakse JAU ir mūsu paraugvalstī - ASV)

Vai varat iedomāties sevi slepeni ejam uz slepenu krūmāja vidū ietaisītu dārzeņu lauciņu, lai saviem bērniem iedotu veselīgu burkānu? (ASV JAU ir pieņēmuši likumu, ar kuru pašiem audzēt pārtiku (nesertificētu, nereģistrētu...) ir aizliegts "vasalības risku novēršanas nolūkos"...

JA jums turpina LIKTIES, ka "tā jau var notikt tikai amerikā", tad padomājiet vēlreiz. Par sēklām ARĪ visi domājām, ka "tā jau nu nebūs, ka visu aizliegs"...

Esam aktīvi. Šoreiz pamēģinam saprast, ka pilsētnieki neizdzīvos, ja lauki tiks nožņaugti. Palīdzam paši sev. Pievienojamies saprātīgākajai eiropiešu daļai.
(Un Tu?)
From:[info]unpy
Date: 15. Maijs 2013 - 10:36
(Link)
Uztraukums ir pamatots.
[User Picture Icon]
From:[info]indulgence
Date: 15. Maijs 2013 - 10:44
(Link)
Vai nav tā, ka visas apritē esošās sēklas pa lielam ir reģistrētas (tb ja nosaukums ir, izcelsmes vieta zināma, tad viss pīrāgos), un neviens neliedz pirkt burkānus "Stende" un stādīt, jo šķirne reģistrēta un zināma??? Aber viss pasākums ir vēršanās pret nezināmas izcelsmes kautkurnomalaizijas ievestām sēklām, kuras attiecīgi maksā kudi lētāk un peļņas kārajam papucim tīk labāk. Jo sekas var būt līdzīgi kā ar jenotsuņu vai signālvēžu ievešanu, kur entuziasti ieveda jaunas sugas, kas izspieda vietējās un ievazāja virkni šim reģionam nezināmu slimību un kaitēkļu?

Tb, pirms kliegt "vilks aitās!", es labprāt noskaidrotu precīzāk.
[User Picture Icon]
From:[info]blond
Date: 15. Maijs 2013 - 10:46
(Link)
man šķiet, ka tā nav, tomēr īsti nezinu. kā lai noskaidro precīzāk?

[User Picture Icon]
From:[info]indulgence
Date: 15. Maijs 2013 - 11:11
(Link)
Nuss, tās apkārtvēstules teksts ir tik nesakarīgs, ka jau tas vien raisa skepsi.

Ja runa ir par reģistrētām sēklām, tad principā Latvijā nereģistrētas nemaz nevar iegādāties - ja ir šķirnes nosaukums, tātad tā ir selekcionēta un reģistrēta. Aber ievest kur no Zanzibāras nezināmas sēklas jau šobrīd ir aizliegts. Savukārt situācija, kad kāds nopatentē vienu šķirni un pieprasa lietot tikai to izklausās absurda arī juridiski (kaut juristu loģika no parastās ievērojami atšķiras).
Tb apkārtvēstules visai murgainais teksts liek domāt, ka kārtējo reizi kāds ir totāli ko saputroji un klaigā, nekā nenoskaidrojis. Vajag sagooglot to direktīvu un izlasīt, taču diemžēl kā reizi darbu gūzma sakritusies. Gan jau kāds saprātīgāks to izdarīs.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: 15. Maijs 2013 - 11:19
(Link)
sēklas, ko tu pats esi ievācis no izgājušajā sezonā audzētā, nav reģistrētas. sēklas, kas ir šķirņu kolekcionāru krājumos, nav reģistrētas.
[User Picture Icon]
From:[info]indulgence
Date: 15. Maijs 2013 - 12:04
(Link)
Ja es iestādu kartupeļus "Laura", tad tie arī pēc gadiem 10 ir "Laura", ja neveic piemaisījumus. Tb manuprāt jebkura šķirne ir reģistrēta tai brīdī, kad tiek atzīta par šķirni - šķirne ir reģistrēta gadu desmitiem un būs tāda, kamēr vien to kāds izmantos. Un neviens to nevar man aizliegt audzēt un ēst (ja kāds uzcītīgāks stukačs prasīs, parādīšu papīru, ka esmu iepircis tur un tur konkrē†o sēklu, kas vēl maniem mazbērniem paliks - tāds glabātkārs esmu).
Protams, ja cilvēks grib tirgoties, tad viņam ar papīriem jāpierāda, ka viņš tirgo "Laura", nevis no turkiem ievestu kišmišu - tas ir gluži dabiski (tāpat kā desu tirgoņiem jāuzrāda, no kurienes gaļa nāk un vai atbilst norādītajam saturam).

Aber kolekcionāri/selekcionāri nodarbojas ar jaunu šķirņu radīšanu - kad būs jauna, tad reģistrēs (tas nudien nav grūti, tikai mazliet birokrātijas), aber nepārbaudītas lietas, gluži saprotami, tirgot nevar.

Atkārtošos: vispirms jānoskaidro, kas un kā, pirms klaigāt.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: 15. Maijs 2013 - 12:06
(Link)
tu tagad jauc "reģistrētu šķirni" ar "reģistrētām sēklām". reku zemāk ir linki, kur var palasīties.
[User Picture Icon]
From:[info]indulgence
Date: 15. Maijs 2013 - 12:13
(Link)
Manuprāt, reģistrējot šķirni, sēklu esamība šai šķirnei ir automātiski (lai gan pieļauju, ka birokrātijas guru izdomājuši ko jaunu).

Labāk palasīšu nevis komentārus, bet oriģinālu, tb regulas projektu. Pārāk bieži te esmu redzējis, ka ļaudis paši izdomā prasības, kādu nemaz nav, tās savas pašizdomātās prasības kvēli kritizē, aber beigās viss ar čušs beidzas.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: 15. Maijs 2013 - 12:16
(Link)
tavuprāt :)
reku zemāk ir vairāki linki, kur par šo tēmu var palasīties. pats regulas teksts oficiāli nav pieejams.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: 15. Maijs 2013 - 12:53

Re: nebus tiesa

(Link)
[User Picture Icon]
From:[info]blond
Date: 15. Maijs 2013 - 11:26
(Link)
Kā pa miglu atceros pērno "tomātu skandālu", kur tomātu audzētājiem aizliedza tirgot Eiropā nesertificētas sēklas. Un jāatzīst, ka vairums garšīgo Latvijā audzēto "tirgus tomātu" ir no tādām sēklām, daļa šķirņu, iemēram, izveidotas Krievijā. Ja šitas būtu izgājis cauri un to patiešām kontrolētu, tad mēs visu vasaru varētu ēst cietos (pārvadašanai un ilgstošai glabāšanai selekcionētos) tomātus bez vasaras smaržas.
[User Picture Icon]
From:[info]indulgence
Date: 15. Maijs 2013 - 12:08
(Link)
Nezināju, ka vairs neēdam tās tomātu šķirnes, ko bērnībā, bet gan pēdējā desmitgadē radītas kur austrumos un vēl nesertificētas.
[User Picture Icon]
From:[info]blond
Date: 15. Maijs 2013 - 12:36
(Link)
pagaidām jau vēl ēdam - un no tām "bērnības šķirnēm" daudzas ir krievijā izaudzētas
[User Picture Icon]
From:[info]vilibaldis
Date: 15. Maijs 2013 - 13:18
(Link)
manuprāt šis ir problēmas turpinājums izgājušā gada selekcionāru škandālam, kad stādaudzētavai "Neslinko" uzlika milzu sodus par kolekcijas tālāk izplatīšanu.
From:[info]unpy
Date: 15. Maijs 2013 - 10:57
(Link)
Mhm. Ir taču divi precedenti - latvānis un kartupeļi, kuriem līdz ievazājās kolorādo vaboles.

Vērsties jau var pret visu ko, jautājums ir tikai par to, cik tas ir lietderīgi. Nav precedentu, kad kāds rūpnieciskais kultūraugs izspiestu vietējās sugas vai, ka tā sēklas ievazātu kādu nelāgu ligu. Ja nav precedentu, nafig tas viss?
[User Picture Icon]
From:[info]indulgence
Date: 15. Maijs 2013 - 11:14
(Link)
Jebkurš rūpnieciskais kultūraugs tak ir reģistrēts un aprobēts. Runa ir, cik var saprast no tās murgainās panikas vēsts, ka runa ir par "nereģistrētām", tātad nezināmas izcelsmes sēklām. Protams, tai direktīvā gan jau tas izskaidrots.
From:[info]unpy
Date: 15. Maijs 2013 - 11:25
(Link)
Nē, runa nav par nezināmas izcelsmes sēklām, mums pilnā sparā darbojas Sēklu un šķirņu aprites likums, kurā šis viss ir gana saregulēts.
[User Picture Icon]
From:[info]indulgence
Date: 15. Maijs 2013 - 12:06
(Link)
Vik nu es saprotu, tā regula visnotaļ pārklājas ar šo likumu un nekā jauna neievieš, tb gluži vienkārši normas tiek unificētas visā ES, nevis, ka vieniem tā bet kaimiņiem savādāk. Var jau būt, ka nekā nesaprotu, jo to regulas projektu lasījis neesmu, vairāk vados nop pieredzes līdzīgos gadījumos, kad tautieši vispirms izbļaustās, aber pēc tam izrādās, ka nekā tāda vispār nav bijis - paši izdomājuši un paši savus izdomājumus kritizē.
[User Picture Icon]
From:[info]blond
Date: 15. Maijs 2013 - 10:47
(Link)
izklausās biedējoši, bet nu TIE LIELIE BURTI!!!!
[User Picture Icon]
From:[info]maya
Date: 16. Maijs 2013 - 12:08
(Link)
Jā, protasm tā vēstule stilistiski ir BRIESMĪGA :))), bet ideja laikam jau ir t;ā, ka ja es šobrīd tirgū varu nopirkt tomātu stādus, kuri ir selekcionēti, bet nav sertificēti...tos māju tomātus, tad nākamgad laikam jau vairs nevarēšu.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: 15. Maijs 2013 - 10:57
(Link)
lieta ir nopietna, taču to diskreditē šādi histēriski raksti, "mēs" vs "viņi".
pagājušā pavasara tomātu traci neviens neatceras?
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: 15. Maijs 2013 - 11:00
(Link)
reku var palasīt normālā tonī :)
http://www.no-patents-on-seeds.org/
[User Picture Icon]
From:[info]blond
Date: 15. Maijs 2013 - 11:51
(Link)
nu es par tomātiem kāreiz arī iekomentēju
From:[info]dute
Date: 15. Maijs 2013 - 11:52
(Link)
[User Picture Icon]
From:[info]smejmoon
Date: 15. Maijs 2013 - 15:23
(Link)
Tas taču bija kopēts un Tu neesi sajukusi ¡PRĀTĀ!?
[User Picture Icon]
From:[info]maya
Date: 16. Maijs 2013 - 12:09
(Link)
nē, es vienkārši tagad dzīvoju pie laukiem un laukos
(Un Tu?)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba