| Jā, sāku nožēlot, ka man ķīmijā un matemātikā vienmēr bija knaps trīnieciņš, īpaši organiskajā, no kuras neko nesapratu. Vienkāršs sadzīves uzdevums - receptēs ir minēta tāda mērvienība, kā "uz diviem litriem ūdens viena ēdamkarote etiķa esences..". Esenci taču vairs netirgo (un man arī negribētos, ka tāda man mājās būtu). Labi, etiķa esence laikam bija 70%. Etiķis, ko var nopirkt veikalā - 9%. Jautājums - cik ēdamkarotes etiķa vajag uz diviem litriem ūdens, lai būtu aptuveni tas pats marinādes stiprums? Kā to izrēķināt? Aptuveni 7 karotes 9% etiķa aizstāj 1 karoti 70% etiķa esences? To es tā - intuitīvi...
[UPD]Jautājums nav par esences pirkšanas lietderību. Negribu, lai tāda man mājās būtu. Jautājums ir par attiecībām, ar cik daudz 9% etiķi to etiķa esenci var aizstāt.
[UPD]Paldies tiem, kas beigās ieviesa skaidrību :) |
A 7,7 ēdamkarotes 9% etiķa.
Iekš 100 ml 70% etiķskābes šķīduma ūdenī ir 70 ml tīras etiķskābes un 30 ml ūdens. Tātad iekš 15 ml 70% etiķskābes šķīduma (viena ēdamkarote esences) ir 10,5 ml etiķskābes un 4,5 ml ūdens.
Pie ēdamkarotes esences pielejam 2 litrus (2000 ml) ūdens, sanāk 2015 ml šķīduma, kurā ir 10,5 ml etiķskābes un 2004,5 ml ūdens, proti, 0.00521% etiķskābes šķīdums.
Vienā ēdamkarotē 9% etiķa ir 1,35 ml esences un 13,65 ml ūdens. Lai iegūtu 0,00521% šķīdumu jāpielej 260 ml ūdens (1,35 dalīts ar 0,00521). Rezultātā iegūstam 275 ml 0,00521% šķīduma.
Tātad, lai iegūtu 2004,5 ml 0,00521% šķīduma, ņemam 7,7 ēdamkarotes 9% etiķa un 2004,5 ml ūdens.