Adon ([info]lord) rakstīja,
@ 2018-11-16 17:37:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:konspekti

par 10 Vetrūvija grāmatām
tā kā esmu atjaunojis savas attiecības ar šo blogu, tagad tas kļūst par manu domu un piezīmju miskasti, tad šeit metīšu arī savus konspektus - šeit būs vieglāk atrast, kad vajadzēs

Vetrūvijs - 10 grāmatas par arhitektūru

Pirmā grāmata: Arhitekts ne tikai ceļ ēkas, bet arī apkalpo kara mašīnas. Arthitektam ir jābūt ļoti vispusīgi izglītotam - lasīt un rakstīt prasme, zīmēšana, tēlniecība, fizika, mehānika, medicīna, mūzika, vēsture, aritmētika, astronomija, u.c. Architecture depends on order, arrangement, symmetry, eurythmy, propriety and economy. Cilvēka ķermenis ir perfekti simetrisks un šo simetriju mēs pārnesam uz ēkām. Perspektīvas idejas. Orderu pielietojums. Debespuses konkrētām telpām, no kurienes krīt gaisma. Austrumu puse guļamistabai un bibliotēkai, rietumu - vannasistabai un ziemas dzīvokļiem, ziemeļu puse gleznu galerijām un citām telpām, kurās ir nepieciešama nemainīga gaisma. Materiāli celtnēm ir jāņem no vietām, kur tās tiek celtas, lai samazinātu transportēšanas izdevumus, doti piemēri. Ēkai ir jābūt ekonomiski izdevīgai celtniecības izmaksu ziņā, no atbilstošiem materiāliem, atbilstošai tās pielietojumam, pievilcīgai, simetriskai, atbilstošai labai gaumei. Pilsētas celtniecības vieta izvēles īpatnības. Turpinās par piļu un nocietinājumu celtniecību.

Otrā grāmata: Kā celt ēkas no pieejamiem materiāliem. Elementi. Ķieģeļu izgatavošanas tehnoloģijas. Stāsta par vietu, kur ķieģeļus nelieto celtniecībā, kamēr tie nav nostāvējuši 5 gadus un ir ideāli izkaltuši. Smilšu veidi un īpašības, smilšakmens. Akmens jācērt no karjera vasarā un to drīkst izmantot celtniecībā ne drīzāk, kā pēc diviem gadiem. Sienu būvēšana. Kokmateriālu izvēle un sagatavošana. Koku salīdzina ar cilvēku, runā par koka grūtniecību. Nedrīkst gatavot pavasarī. Jācērt līdz centram un jāatstāj stāvēt, kamēr nokalst, tikai tad ir lietojams. Koku sugas un īpašības. Apenīnu pussalas ģeogrāfija un meteoroloģija.

Trešā grāmata: Simetrija cilvēkos un celtnēs. Izskatās, ka proporcijas savam Vetrūvija cilvēkam Leonardo ņēma no Trešās grāmatas pirmās nodaļas. Būtībā, arī ergonomikas aizsākumi. Duskusija starp skaitļošanas sistēmām, kuras pamatā ir 10 vai kuras pamatā ir 6. Otrā nodaļa - tempļu klasifikācija. Trešā - attālumu starp kolonnām un kolonnu proporcijas. Piektā nodaļa - orderi. Joniskie tempļi.

Ceturtā grāmata: Korintiešu orderis. Orderu nosaukumu izcelsme. Doriskā kolonna atbilst vīrieša ideālajām proporcijām, joniskā - sievietes, korintiešu - jaunavas. Korintiskās kolonnas izcelsmes leģenda. Doriskie tempļi. Cirkulārie tempļi. Altāri.
Ceturtā grāmata: Baziliku kolonnas - proporcijas arhitektūrā. Konkrētu funkciju būves īpatnības. Akustikas īpatnības.

Piektā grāmata: Harmonijas, notis, neko vispār nesaprotu, ko viņš raksta, mūsdienās viss ir daudz vienkāršāk. Akustiskās iekārtas teātrī. Noliktavas un rezervju gatavošana aplenkuma gadījumā. Pirtis. Nocietinājumi, ostas, u.c.

Sestā grāmata: Filosofija, astronomija. Ēkas pielāgošana vietai. Dzīvojamā māja. Istabu izvietojums atkarībā no to funkcijas un krītošās gaismas un vējiem. Grieķu māja.

Septītā grāmata: Vēsture - Homērs, grieķu publikācijas par arhitektūru, un citi jaukumi ļoti garā ievadā. Grīdas un materiālu izvēle. Arkas un ‘vaulting’. Sienu sagatavošana fresku gleznošanai. Tēmu izvēle freskām. Laikmeta gaumju kritika. Krāsu izvēles kritika. Interesanti, ka kritizē par pārlieku biežu un neadekvātu lietošanu ’vermilion’, krāsu, ar kuru mums saistās romiešu interjeri. Krāsu pigmentu ieguve un krāsu izgatavošana. Dzīvsudrabs un tā pielietojums zelta ieguvē.

Astotā grāmata: Ūdens. Ūdens neitralizēšana ar vīnu - apstiprina stāstu par to, ka vīnu lej klāt ūdenim no noteiktiem avotiem, lai cilvēki nesaindētos. Ūdens pārbaude. Cauruļu materiāla izvēle, saka, ka labāk lietot māla, nevis svina caurules, jo svins esot kaitīgs.

Devītā grāmata: Ievadā Pitagora ģeometrija. Arhimēda slavenais triks ar kroni un ‘eurika’. Atlēti vs. zinātnieki. Izsmej atlētu slavināšanu. Astroloģija, mēness fāzes. Saules un ūdens pulksteņi.

Desmitā grāmata: Mašīnas un mehānismi. Kara mašīnas. Ūdens dzirnavas. Ūdens ērģeles. Aizsardzība.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]klusais_okeans
2018-11-17 11:26 (saite)
Latviski gan pierasts dēvēt par Vitrūviju

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]lord
2018-11-19 06:55 (saite)
pārbaudīju, Tev taisnība... kaut kad izlabošu... man viņš bija angļu valodā un tur ir I, bet kaut kāpēc man vienmēr likās, ka latviešu valodā ir E

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?