linguistica ([info]linguistica) rakstīja,
@ 2013-02-08 12:07:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Man neviens nejautā, bet...
Vai es ieteiktu vidusskolas beidzējiem izvēlēties tulkošanu kā savu nākotnes profesiju?

Nēēēēēēēēēēēēēēēēēēēēēēēēēē.

Stc, kādā no nesen televīzijā rādītajām "Neiespējamajām misijām" ārstes vietā ļaundaris nogalināja savu tulci, uzvelkot viņai ārstes sejas vaibstus atveidojošu masku, lai ārste varētu palikt dzīva vai tamlīdzīgi. Tas tā īsumā par statusu sabiedrībā.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]sw
2013-02-08 12:17 (saite)
Tu tulko mutiski?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]linguistica
2013-02-08 12:31 (saite)
Nu, vismaz pagaidām es vairs netulkoju vispār (jau kādu pusgadu), jo pēc aptuveni 10 gadiem rakstveida tulkošanā vienā dienā vairs vienkārši nevarēju izturēt - darba daudzuma/gandarījuma/naudas/attieksmes proporcijas bija nepieņemamas. Oh well.

Interesanti, ka nesen notikušajā atklātajā sarunā par humanitārajām zinātnēm LU konferences ietvaros kāds bija pieminējis, ka, ja ne visi studenti pēc augstskolas varēs strādāt zinātnē un pētniecībā, tad kā lai viņi pelna? Kā atbilde, šķiet, tika piedāvāta tulkošana un pedagoģija. Tajā pašā laikā, šķiet, M. Auziņš teica, ka saskaņā ar statistiku Latvijā ir pārāk maz humanitāro zinātņu studentu salīdzinājumā ar citām OECD valstīm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sw
2013-02-08 13:07 (saite)
diez, kā viņš to noteica? pēc skaita? :) jo nedomāju, ka viņu ir par maz proporcionāli, salīdzinot ar citu programmu studentiem. piem., mutiskās tulkošanas tirgus LV vispār praktiski neeksistē, jo piedāvājums ievērojami pārsniedz pieprasījumu. rakstiski tulkot LV klientiem arī ir neprāts - ja nepiekritīsi strādāt pie projekta par 0,02 Ls/vārds, viņi paņems nākamo rindā, kuram izmisums ir mazliet lielāks. paliek visādas firmas ar sekretāru vietām u.tml. un ārzemes. varbūt ar "humanitārajiem studentiem" viņš bija domājis arī literatūrzinātni un klasisko filoloģiju?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]linguistica
2013-02-08 13:23 (saite)
Viņš nekonkretizēja, pēc skaita vai proporcionāli. Jā, ar humanitārajām zinātnēm tika apzīmēts viss klāsts - literatūrzinātne, klasiskā filoloģija, latvistika, anglistika, profesionālās (tulku un tulkotāju) studiju programmas un tā tālāk. Vēl savā uzrunā viņš minēja, ka sociālajās zinātnēs pēc tiem pašiem rādītājiem studentu ir par daudz. Protams, paliek mūžīgais jautājums par zinātņu klasifikācijas precizitāti, pamatotību un tamlīdzīgi. Lai vai kā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?