Saspēra velns to zaļo krūzi - [entries|archive|friends|userinfo]
Hlorēts ūdens

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Aug. 30th, 2012|04:00 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
linkregister

Comments:
From:[info]unpy
Date:August 30th, 2012 - 12:06 pm
(Link)
Vispār jau lielais vairums ES līdzekļu tiešām arī ir paredzēti šādu dīvainību apmaksai, proti, prānas tuneļa būvniecība ne ar ko nav sliktāka par tamborētāju pulciņu braukāšanas apmaksāšanu pie knipelētāju pulciņa pieredzes apmaiņā.

Par labāk/sliktāk - protams, ka ES nav ieintereseta, lai Latvijā būtu spēcīga industrija, piemēram, un ļoti nelabprāt iegulda līdzekļus kaut kādos mūsu ekonomikas attīstību veicinošos projektos, taču negrib, lai šeit visi sprāgtu badā, tālab labprāt atbalsta dažādas šādas aktivitātes, kas, principā, ir vienkāršas ubagu dāvanas pieklājīgākā formā, kā rezultātā, būs un jau ir pilna Latvija ar prānas pārdevējiem un pircējiem, bet reālas tautsaimniecības gandrīz nav - ir pilna atkarība no ES. Vai tālab stāvējām uz barikādēm? Es nē.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:August 30th, 2012 - 12:14 pm
(Link)
Ubagu dāvana Ļaudonas tamborēšanas pulciņa pieredzes apmaiņas braucienam uz Cailšveigenas knipelēšanas pulciņu tad jau ir arī ubagu dāvana Cailšveigenas knipelēšanas pulciņam. Respektīvi, reģionālajam mazohismam šeit nav pamata, pamats varētu būt vienīgi kulturālajam mazohismam abiem minētajiem pulciņiem.

Bet ekonomikas attīstīšanā darbojas citi likumi - vilku likumi, un tie pluss mīnuss ir vienādi visur, tā ka atkal nav pamata reģionālajam mazohismam "kā mūs tie rietumnieki drāž" - skaic, ka drāž - visu un visur, kur un ko var drāzt.
From:[info]unpy
Date:August 30th, 2012 - 12:17 pm
(Link)
Kā likums, Ļaudonas tamborētāju pulciņā nav tādu zināšanu, lai varētu īstenot pārrobežu projektus, jābraukā tepat vien, pa dzimto teritoriju:))
[User Picture]
From:[info]vedjmah
Date:August 30th, 2012 - 12:58 pm
(Link)
Man šķiet, ka unpy teiktajā lielāki uzsvari jāliek uz "reālas pelnītspējīgas tautsaimniecības faktiski nav, vai ir nepietiekamā apjomā".
Mūsu lokālajā realitātē ir lūk kā (izmantoti CSB dati, un te es negribu uzsākt diskursu par meliem, lieliem meliem un statistiku):
2011. gadā Latvijā vecumā grupā 15-74 gadu ir 1 595 300 iedzīvotāju. No tiem ir 861 600 nodarbinātu iedzīvotāju. Ilgstoši bezdarbnieki, darba meklētāji un vispār ekonomiski neaktīvi ir 733 400 iedzīvotāji. Nav tālu no tā, ka katrs strādājošais uztur vienu nestrādājošu. Tālāk, no visiem nodarbinātajiem apmēram 26%, jebšu 224 016 strādā valsts un pašvaldību sektorā (neko neražo un pievienoto vērtību nerada).
Prinicipā var sacīt, ka vērtību rada, vai spēj radīt, vai vismaz maksāt nodokļus no pašu radītā, ne citu sastrādātā, 637 tk. iedzīvotāju. Praktiski domājams, ka "sakarīgo uzņēmēju" žanram kvalificējas tikai labi ja puse no viņiem.

īsāk sakot, nav tā, mēs īsti varam atļauties izdot piķi par prānas turētāju labklājību. Par izglītības katastrofālo modeli un stāvokli es vispār negribu runāt. Saprātīgu, domājošu cilvēku, kas varētu radīt vērtību, nomaksāt nodokļus, un kas varētu ar labsirdīgu smaidu sejā noskatīties kā čudjiki un savādāk domājošie izklaidējas ar aurām un to biezināšanu vispār ir tik maz, ka par šo grupu nepieklājas runāt.

Man ļoti patīk alternatīvi pasaules uzskati un es domāju, ka mūsu spēks ir mūsu dažādībā. Bet šobrīd vienkārši katrs, kas iet mācīties matemātiku un fiziku un spēj pielietot iegūtās zināšanas tautsaimniecībā - tas būtu tas apzeltāmais. Naudas izdošana Sokrāta skolas zivju dīķim protams iz pizdatā štelle, bet labāk ka to piķi izlietot kāda viena normāla fizikas učuka apmaksai skolā, lai šim nav jāstrādā maketētāju kantorī.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:August 30th, 2012 - 01:42 pm
(Link)
Protams, mīļā, tev ir pilnīga taisnība. Bet tas, ko jūs ar unpy šeit darāt, ir kā pretnostatīt un savstarpēji izslēgt izglītību un medicīnu. Kāpēc skolotājam piķot tieši prānas tuneļa naudu, nevis, teiksim, viesu nama "Kājuņas" naudu? Ja reiz skolotājam nekādā gadījumā nedrīkst piķot pamatskolas izglītībai un/vai zinātnei marķēto naudu.
From:[info]unpy
Date:August 30th, 2012 - 02:14 pm
(Link)
Muļķības, neko nepretnostatu - viesu nams "Kājiņas" un prānas tuneļa nauda ir pilnīgi identiski projekti.
[User Picture]
From:[info]petrovichs
Date:August 30th, 2012 - 12:14 pm
(Link)
Bet pašu bāleliņi jau kopš pirmajām neatkarības stundām ir mērdējuši badā nopietno zinātni, kurai izdevumu ziņā uz "degunu" mēs stabili esam pēdējās vietās eiropās :(
Acīmredzot, izglītoti un zinoši cilvēki valdošajiem nav nepieciešami, jo tie sapratīs, ka valdošie paši ir aprobežoti un savtīgi ļautiņi un, nedod Dievs, uzdos neērtus jautājumus vai pastāstīs to vēl citiem.
Bet daba tukšumu nemīl un tukšo vietu aizņem visādi prānas tuneļu būvētāji...
Un paies vēl kādi gadi un daudziem pat "Populārā zinātne" šķitīs pārāk akadēmiska un sarežģīta lasāmviela.
From:[info]unpy
Date:August 30th, 2012 - 12:20 pm
(Link)
Lielā mērā tā ir arī "nopietnās zinātnes" vaina, "nopietnā zinātne", kura allaž skraidījusi pa varas gaiteņiem, brīvi sperot vaļā kabinetu durvis, ir izvēlējusies plašu neatkarību un savu maciņu necaurspīdību, pelnot ar pseidospeciālistu ražošanu, pat inženierzinātņu nozarēs tikai tagad sāk domāt par to, lai doktoru disertācijās tiktu atspoguļota un vērtēta arī konkrētās idejas pielietojamība.
[User Picture]
From:[info]petrovichs
Date:August 30th, 2012 - 12:25 pm
(Link)
Pilnīgi piekrītu, ka šajā situācijā nav viens vienīgs baltais un melnais, bet rezultāts ir ļoti bēdīgs.
[info]shanietis droši vien varētu šajā jautājumā ko pastāstīt kā insaideris no akadēmiskās vides.
From:[info]unpy
Date:August 30th, 2012 - 12:24 pm
(Link)
Tb, mums ir ļoti daudz "zinātnieku", bet ļoti maz zinātnieku, ja nauda tiktu līdz tam mazajam slānītim patieso zinātnieku, tad mums būtu "uz degunu" būtu, kazi, lielākie izdevumi uz "degunu":))
[User Picture]
From:[info]petrovichs
Date:August 30th, 2012 - 12:27 pm
(Link)
Droši vien būšu cinisks, izsakot maldīgus pieņēmumus, ka valdošie līdz šim ir spējuši atstrādāt "otkatu" shēmas tikai no celtniecības, bet prātiņa vilcienu epopejā jau pietrūkst, nerunājot jau par zinātni, kas ir vēl sarežģītāka.
Kāpēc bērt naudu nesaprotamā virzienā? ;-)
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:August 30th, 2012 - 12:25 pm
(Link)
Man šķiet, ka viens neizslēdz otru. Respektīvi, par piķi var cīnīties, piķi dabūt un savu lietu attīstīt gan normālie zinātnieki, gan prānas tuneļa būvētāji. Diez vai valdošie apzināti nedod naudu zinātnei, lai ar nodomu savtīgos nolūkos turētu tautu gara tumsībā. Vienkārši par visu pašiem ir jākapājas, un acīmredzot prānas tuneļa būvētāji nepaslinkoja, atšķirībā no tiem, kas tikai gaida, ka viņiem naudu pakaļ sviedīs. Pašiem jācīnās un jāpierāda naudas devējiem savas lietas svarīgums, nozīme un pārākums pār citām.
[User Picture]
From:[info]petrovichs
Date:August 30th, 2012 - 12:28 pm
(Link)
Visiem visa nekad nepietiks, jo visu ir daudz, bet visa - maz! :))
From:[info]formica
Date:August 30th, 2012 - 08:14 pm
(Link)
latvieshiem laikam nav biznesa geena.

toties ir Dulla Daukas geens - kad par Eiropas naudu piedaliijos Grudtvig workshopaa, organizatori atzinaas, ka bijushi shokeeti, jo no LV sanjeemushi neticami daudz daliibnieku pieteikumu.
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:August 30th, 2012 - 01:21 pm
(Link)
Njā - pareizs bet bēdīgs apraksts.