lavendera - Reāli labs raksts par jaunā pilsoņa audzināšanu

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> User Info

Links
patiesi
ģeodati
britu komēdijas
grāmatas
spāņu podkāsti
popadancevs
naktsmājas
latv. filmas
stereo
lidojumi
podkāsti
mājas
anglene
putnu balsis
dzīvokļu cena
grāmatas gen
aum
workaway
smadzenes
Antons
poliglots
psihe 1
psihe 2
coursera
stupidfox
cariatura.ru
banksijs

April 19th, 2018


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
11:07 am - Reāli labs raksts par jaunā pilsoņa audzināšanu
http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/781735-no_barenu_nama_cempionu_liga

Es šito izlasīju un sāku domāt, vai manā (bērnības) grāmatplauktā vispār ir grāmatas, kas varētu bērnu iedvesmot. Par "Manas pirmās grāmatiņas" un "Pasaules bērnu" sēriju jau izteicos - nekrofilu-sadistu veidota daiļdarbu izlase. Padomju patriotiskā bērnu literatūra audzina varonīgus un godīgus darbaļaudis bez individualitātes. Šķiet, mājas bibliotēkai derētu vēl papildu revīzija, domājot ne tikai "vai tas man ir/bija interesanti", bet arī "vai es to dotu bērnam lasīt".

Interesanti, ja mūslaiku bērni to lasa, kā viņi reaģē uz padomju patriotisko bērnu literatūru, kurā vienmēr ir bars apzinīgu teicamnieku un viens pāraudzināms neapzinīgais?

Jūs varat nosaukt iedvesmojošu LATVIEŠU bērnu grāmatu, kurā ir apņēmīgs varonis-līderis, kam līdzināties? Nu, varbūt ganiņš, kas piečakarē velnu, bet viņš ir tikai ganiņš, un velns jau pēc būtības ir stulbs.

(19 ir | apliecini to, ka esi)

Comments:


[User Picture]
From:[info]heda
Date:April 19th, 2018 - 11:25 am
(Link)
Vai bērnu literatūra kā tāda mēdz būt iedvesmojoša? Mani laikam iedvesmoja tikai Pepija, Ronja un brāļi Lauvassirdis.
[User Picture]
From:[info]lavendera
Date:April 19th, 2018 - 11:26 am
(Link)
Mani Krabats, Bezgalīgais Stāsts un Momo.
[User Picture]
From:[info]lavendera
Date:April 19th, 2018 - 11:26 am
(Link)
Tie gan nebija pirmsatmodas laikos.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:April 19th, 2018 - 11:35 am
(Link)
No latviešu grāmatām - "Bille", par pieneni, kura izaug cauri bruģim.
[User Picture]
From:[info]la_cumparsita
Date:April 19th, 2018 - 12:00 pm
(Link)
No latviešiem ienāca prātā ziņkārīgais Sprīdītis un Annele, bet tomēr kopumā tas viss tā smagnēji un neba nu mazi bērni to lasīs.
Nezinu, nāk prātā tikai ārzemju autoru darbi.

[User Picture]
From:[info]nova
Date:April 19th, 2018 - 02:54 pm
(Link)
"Ārdi ārā un dari par jaunu!" - cik man tās Anneles bija mūžam žēl:)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:April 19th, 2018 - 12:11 pm
(Link)
man galvā kaut kā nefiltrējas latviešu un citi autori, visi ir kopā.

gribēju tikai tavu uzmanību vērst uz to, ka mēs daudz lasījām padomju literatūru, kur bieži bija visādi kari un cilvēki pulciņos vai pa vienam gāja bojā. tā literatūra mums iemācīja citādu attieksmi pret nāvi - nu ka iet bojā ir galīgi normāli, tur nav ko īpaši nopūlēties, un ka kopējais labums vienmēr ir svarīgāks par atsevišķa cilvēka dzīvību. ar to mūslaiku bērni ir citādāki, ar attieksmi pret nāvi.

un mūslaiku bērniem ar literatūru ir tāpat kā ar čipšiem un picām. kad tādi ir pagaršoti, tad seleriju-burkānu sautējumu vairs negribas, un padomju literatūru arī negribas. viņi vienkārši to veco literatūru nelasa ne sitami.
[User Picture]
From:[info]lavendera
Date:April 19th, 2018 - 12:14 pm
(Link)
Nu nu, kā mūslaiku bērni reaģē uz "viņš vēl gaida, mazais Vanadziņš" un "malkas cirtēji atrada Cibiņu nosalušu"?
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:April 19th, 2018 - 12:29 pm
(Link)
pirmkārt, tās grāmatas ir grūti izlasīt. "rijas krāsnī bija sviesta ķērnes" (Blamuaņa Velniņi) nav saprotams tādam, kam jāskaidro pat tādi vārdi kā gans un arkls.

otrkārt (man gan pieredze ar nelielu indivīdu daudzumu) - nu kā tu piespiedīsi lasīt šos gabalus tādu, kas negrib tos lasīt? sitīsi? ieslodzīsi uz laiku, kamēr izlasīs? nu nelasīs. pameklēs tuvumā kādu hariju poteru vai vampīru medniekus. tāpat kā nevar piespiest cilvēku ēst sutinātus sīpolus, ja viņš negrib. tātad tā arī reaģē - nereaģē vispār.

daudzko mēs savulaik izlasījām tikai tādēļ, ka nekā labāka nebija ko darīt. tāda pat mazjēdzīga darbība kā mūsdienās spēlītes telefonā. nu varbūt ja turētu bērnu mežā un viņš neuzzinātu, ka ir datorspēles un harijs poters un komiksi, tad viņš to vanadziņu izlasītu. es te tā nesen domāju - cilvēki, kas savulaik izlasīja praktiski visu daiļliteratūru, kas viņu dzīves laikā bija izdota, no tā diži laimīgāki nekļuva, un ir pielīdzināmi tiem, kas mūslaikos pārāk daudz laika velta datorspēlēm.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:April 19th, 2018 - 12:34 pm
(Link)
Bet mēs jau arī nekādas ķērnes dzīvē nebijām redzējušas un pat mūsu vecāki laikam ne.
[User Picture]
From:[info]lavendera
Date:April 19th, 2018 - 12:54 pm
(Link)
Visu pat neizlasīja, pirka to, ko varēja dabūt latviski izdotu. Es varu derēt, ka vismaz 100 no plaukta "izravētās" grāmatas ģimenē nav lasījis neviens, tās kāds ir sadāvinājis "par labām un teicamām sekmēm un labu uzvedību".
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:April 19th, 2018 - 12:31 pm
(Link)
nu palasi tu pati Jeronīmu Stulpānu un atbildi, kā reaģēji. visticamāk, ka aizmigsi jau titullapā. tā ir citas paaudzes literatūra.
[User Picture]
From:[info]lavendera
Date:April 19th, 2018 - 12:52 pm
(Link)
Nu tas jau bija tāds uzvedinošs jautājums par to, kā bērni reaģē uz nāvi. Mums tak arī Zoja Kosmodemjanska un Kārlis Lauvassirds nebija vienā plauktiņā liekami.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:April 19th, 2018 - 12:56 pm
(Link)
labrīt, bet kā tad ar filmām, tur taču šauj, dur, spridzina uz velna paraušanu. multenes jau arī.
[User Picture]
From:[info]vilibaldis
Date:April 19th, 2018 - 01:20 pm
(Link)
Tajā laikā, kad es augu, ļoti patika Zenta Ērgle un Laimonis Vāczemnieks, tagad palasot nevaru saprast kas tur varēja patikt :)
Bet no mūslaiku latviešu autoriem vecuma grupai līdz divpadsmit ļoti iet pie sirds Valda Rūmnieka pusaudži ar piedzīvojumu kāri. Tas protams neliedz pašiem nedarīt apaļu neko, bet ne par to ir stāsts.
[User Picture]
From:[info]lavendera
Date:April 19th, 2018 - 01:35 pm
(Link)
Varbūt patika tāpēc, ka tas bija rakstīts vienkāršā valodā un nesarežģītiem teikumiem. Zinu kādu žurnālisti, kas jebkuru saliktu teikumu sadalīs divos. Un viņas teksti tieši tāpēc ir ārkārtīgi populāri, ka lasot nav jāiespringst. (Nu mani personiski kas besī, bet es jau neesmu publikas vairums.)
[User Picture]
From:[info]vilibaldis
Date:April 19th, 2018 - 01:44 pm
(Link)
Es šoreiz vairāk domāju par sižetu. Jā, salīdzinoši nesarežģīts ar iespēju identificēties, bet bērnībā tas nav mazsvarīgi.
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:April 19th, 2018 - 05:57 pm
(Link)
Domās pāršķirstīju savu bērnu dienu grāmatu paluktu, nu tik traki nemaz nebija. Pirmkārt tur bija latviešu literatūtra un tiešām labi iztulkota literatūra latviešu valodā, līdz ar to Muminiem (ideālā paplašinātā ģimene), Karlsonam (Galvenais, lai ir jautrība) un Nezinītim (razpizģajs, bet visai uzņēmīgs) manā personības veidošanās procesā bija stipri lielāka vieta par kaut kādiem želabajnajiem Daukām un Vanadziņiem. Latviešu grāmatas jau ir ne tikai proza, bet arī dzeja. Piemēram Baltvilks, kur nav ne miligrama no želabainības. Pat Rainim, kam patīk pavaidēt, bērnu dzeja ir priecīga "Prieks, tas ir ķēniņš. Ķēniņiene - Laime. Ik meitene, ik zēniņš ir viņu saime". Piedevām tās bērnu grāmatas bija ļoti krāsainas un interesanti ilustrētas. Stāraste, Folks, Ozoliņš - ļoti augstas raudzes ilustratora darbi.
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:April 19th, 2018 - 06:15 pm
(Link)
pārrunāju rakstu ar draudzeni, baigi precīzi tomēr trāpīts pa svarīgiem punktiem. Būs japameklē, ko šī autore raksta nopietnākiem izdevumiem kā tvnet

> Go to Top
Sviesta Ciba