lasitajs ([info]lasitajs) rakstīja,
@ 2019-07-30 22:37:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Lasu Džareda Daimonda "Collapse". Grāmata par dažādu kultūru/civilizāciju sabrukuma iemesliem (maiji, Lieldienu sala utt). Neeeenormāli interesanti.

Šī frāze ļoti iepatikās (no nodaļas par Grenlandes norvēģu likteni): "Ultimately, though, the chiefs found themselves without followers. The last right that they obtained for themselves was the privilege of being the last to starve."


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]meness_berns
2019-07-31 09:38 (saite)
Izklausās pēc kaut kādiem mīkstiem menedžeriem – tādiem kaut kādiem, kas mūsdienās FB profilā raksta par kaut ko "founder and CEO", no kura aizmūk visi darbinieki pēc pirmā neveiksmes gada. Zinot, ka viņi arī Altingu pirmie pasaulē praktizēja, tad vot daspēlējās ar savu demokrātiju. Vēl viens pierādījums, ka stingra roka ir vienīgais pareizais pārvaldes veids. :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]lasitajs
2019-07-31 11:32 (saite)
Šķiet, ka tieši šajā gadījumā stingras (baznīcas) rokas netrūka. Viņi būvēja lielas baznīcas ēkas, importēja bronzas zvanus, vara svečturus un vitrāžas (tas viss apstākļos, kad no Norvēģijas pienāk apmēram viens kuģis gadā). Autors uzskata, ka tieši baznīcas noteikumi liedza sadarbību ar inuitiem (= pagāniem), kas varēja Grenlandes norvēģus izglābt Mazā Ledus laikmeta sākumā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?