kverkagambo ([info]kverkagambo) rakstīja,
@ 2018-05-13 14:09:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Labs rakstiņš
http://uniformologija.lv/raksts/vai-latviesu-bataljons-bija-landesvera-sastava


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]indulgence
2018-05-19 13:23 (saite)
"(..) Baltische Landeswehr nozīmē kādas karaspēka vienības nosaukumu nevis to, ka tā organizācijas veids ir zemessardze. Vārds baltische nozīmē tautības nosaukumu: "baltvācu". Tātad pareizais pilnais Landesvēra nosaukums ir Baltvācu landesvērs (tulkojums Baltijas landesvērs ir nepareizs). Ja kādā dokumentā parādās nosaukums Lettische Landeswehr, var nojaust, ka runa jau ir par kaut ko citu, varbūt tām latviešu rotām, kas izveidoja latviešu bataljonu. (..)"

Fundamentāls atklājums in apvērsums vēstures zinātnē kā tādā, jo pat Latvijas Pagaidu valdības pārstāvji savā dumībā neko nenojauta, bet par "die Lettländische Landeswehr" dēvēja visu t.s. Baltijas landesvēru kopā. Bet ko gan tāds Zālītis, Plensners un Ulmanis varēja zināt. vai ne? :)

"5. februārī 1919.
N° 232/g
Liepājā
Latvijas Zemes Sargu Virspavēlniekam
Pretī 7. dezembrī 1918. g. Latvijas un Vācijas valdību priekšstāvju noslēgtam līgumam, Latvijas zemessargi tiek dēvēti par Baltijas zemessargiem. Ievērojot to, lieku Jums priekšā nekavējoši pārdēvēt un turpmāk lietot vienīgi Latvijas zemessargu (die Lettländische Landeswehr) nosaukumu.
Ministrs: J.Zālīts
Ģenerālštāba Priekšnieka vietā: A.Plensners"

LVVA, 1468. f., 1. apr., 133. l., 68. lp.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?