Kurvjzieža kontemplācijas

Par vēlēšanām - ceru, ka pēdējoreiz šovasar

Krāšņais Kurvjziedis

Par vēlēšanām - ceru, ka pēdējoreiz šovasar

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Mazliet ieskicēšu galvenos Rīgas vēlēšanu skandāla punktus, kas varētu būt palikuši neskaidri cilvēkiem no malas, bez pieredzes vēlēšanu darbā.

1) Par bojātajām/slikti aizplombētajām kastēm.

Jā, tādas bija un tika atrastas Drošības policijas vērienīgajā reidā. Bija dažādi iemesli, kāpēc kastes bija kļuvušas nedrošas. Dažām bija mehāniski bojājumi vākā (pārvadājot nolauzta aizbīdņa detaļa utml.), dažas bija pavirši vai nepareizi aizplombētas. Jāpiezīmē, ka starp visām uzskaitītajām bojātajam kastēm bija arī tādas, ko iecirkņa komisija bija aizlīmējusi un aizzīmogojusi, faktiski padarot atkal drošas (tas viņus nepaglāba no policijas protokola un paskaidrojumu rakstīšanas, kas īstenībā ir visai skarbi). Vismaz vienai kastei vāks salūza laikā, kad tā jau tika lietota iepriekšējā balsošanā un to mainīt bija par vēlu.

Visas šīs kastes ir izņēmusi Drošības policija kopā ar attiecīgo iecirkņu dokumentāciju un veikusi savas ekspertīzes. Nekādu signālu par iespējamu ļaunprātību un pamatu krimināllietai nav. Nezinu, varbūt vēl atradīs kādu dīvainu pirkstu nospiedumu, vai ko. Ceru, ka nē.

Visi šajās kastēs atrodamie balsojumi tika skaitīti atsevišķi, atsevišķi pierakstīti un elektroniski fiksēti. Tikai pēc salīdzināšanas ar iecirkņa pārējā balsojuma statistisko tendenci tie tika pieskaitīti kopējai masai.

Atsevišķi vēlos uzsvērt, ka visas "aizdomīgās" kastes bija mazās - vai nu iepriekšējās balsošanas, vai izbraukumā lietojamās. Balsojumu skaits tajās svārstījās no viena (1) gab. līdz vairākiem simtiem un veidoja mazāko daļu (vidēji ap 1/4, ja nekļūdos )no visa iecirkņa balsojuma.

"Aizdomīgo" kastu balsojums tika dažādi matemātiski analizēts, lai noteiktu, vai tas ietekmē vēlēšanu rezultātu un vai ir pamats bažām par aplokšņu samainīšanu, resp., balsojuma viltošanu. Šābrīža aprēķini liecina, ka mandātu sadalījumu Rīgā šo kastu saturs neietekmē. Ja "aizdomīgo kastu" rezultātus anulētu, "Saskaņa" iegūtu par dažiem procentiem vairāk, savukārt JKP - par dažiem procentiem mazāk. Respektīvi - tieši pretēji sākotnējām aizdomām, vienīgie, kuriem šo kastu aktuālais saturs ir izdevīgs (kaut arī nedod lieku mandātu), ir JKP. Ar to es negrasos mest aizdomu ēnu uz šo partiju un aicinu arī citus atturēties no jebkādu aizdomu paušanas un baumu izplatīšanas.

2) Noslēpumainās izmaiņas derīgo/nederīgo zīmju skaitā vēlēšanu naktī CVK mājaslapā.

Šīs izmaiņas ir tieši saistītas ar iepriekšējo punktu. Kamēr tika skaitītas "aizdomīgās urnas", pārējais saskaitītais balsojums jau tika publiskots. Attiecīgi parādījās, ka "iecirknī nobalsojuši 1564 vēlētāji, derīgo zīmju skaits 1332". (Skaitļi ģenerēti manā galvā, neatbilst reālajai situācijai). Dažus interneta vērotājus pārņēma svētas šausmas un viņi palaida baumu lavīnu, ka "dažos iecirkņos bija pāri par 200 nederīgām zīmēm, un tad viņas visas kāds nozūmēja". Nē. Patiesībā tās nebija nederīgās zīmes, tās bija zīmes atsevišķi skaitāmajā urnā. Neviens tās nezūmēja nost, bet pieskaitīja pārējām.

3) Neapzīmogotās aploksnes uz melnajām, melnajām klavierēm

Stāstus par neapzīmogotām aploksnēm iecirkņos diemžēl ģenerē slima fantāzija, un tie nez kādēļ tiecas kļūt masveidīgi. Neapzīmogota aploksne ir gluži vienkāršs nevainīgs papīriņš, ar kuru ir neiespējami veikt kādas manipulācijas un pieskaitīt kādam "Pareizajam" vai "Vajadzīgajam" sarakstam. Ja esat iemetis urnā neapzīmogotu aploksni, tikpat labi varējāt to iemest krāsnī vai papīrgriezējā, kur tā arī neizbēgami nonāks, nekam nepieskaitīta. Nav zināms (un pat teorētiski iedomājams) pamatojums, kāpēc kādā iecirknī varētu gribēt ļaunprātīgi dot vēlētājiem neapzīmogotas aploksnes - ja nu vienīgi fetišs uz cilvēku izjokošanu. Šā, vai tā - pat iecirkņos, kuros jau vēlēšanu dienā kāds bija sūdzējies par Neapzīmogoto Aploksni, neviena reāla neapzīmogota aploksne nevienā no urnām neatradās. Acīmredzot, nonākot līdz urnas spraugai, tā bija pacēlusies spārnos un atgriezusies tur, kur dzimusi - fantāziju pasaulē, kopā ar izzūdošo tinti un baltajiem cimdiņiem uz melnajām, melnajām klavierēm.
Powered by Sviesta Ciba