extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
Vienkārši lielāka deva, tāpēc viss ir vairāk. Modernas būsteris patiesībā ir uz pusi mazāka deva, tāpēc arī blakusparādībām nevajadzētu būt tik daudz.

Bet par to, ka nedod tādu būsteri kādu gribas, arī nav lielas jēgas cepties. Cibā te bija cepšanās, ka Latvijā nedod būsteri jau pēc 5 mēnešiem. Nu nav tas tik svarīgi. Katrā ziņā tā dēļ nav vērts pieņemt svešu identitāti. Ironiski, ka UK tikko atļāva to dod jau pēc 5 mēnešiem, bet tas tomēr primāri domāts senioriem un riska grupām.

Vakar lasīju Dr. Geert Bossche. Daudzās lietās viņš ir paviršs, bet pamatideja viņam varētu būt pamatota – tas ir, vakcīnas, kas nepasargā no infekcijas izplatības, var radīt izlaušanās mutācijas, kas atcels visu vakcinācijas progresu. Mareka slimība jau ir labs precendents.

Vai tā būs, ir grūti paredzēt, jo esmu dzirdējis, ka kovida iespējamo mutāciju lauks jau ir izsmelts. Bet no otras puses, ja mēs visu zinātu, kā tas darbojas, tad taču nebūtu problēmu ar vakcīnu vājumu. Es teiktu, ka zināms risks joprojām ir, un šobrīd autoritātes vienkārši cer uz brīnumu.

Ar mutācijām ir līdzīgi kā ar antibiotiku rezistenci. Tā rodas, ja antibiotikas dod visiem, pat tiem kam tās reāli nevajag. Baktērijas ir daudziem, bet ne jau visi slimo, jo vairumam imūnsistēma pati tiek galā, vai arī šīs baktērijas ir komensuālas (tādas, kas sadzīvo, pat palīdz organismam, izspiežot citas, vēl sliktākas).

Ar vakcīnām tas ir sarežģītāk, jo ietekmē pašu imūnsistēmu, bet salīdzinājums ar sietu ir pamatots. Nesterilizējošās vakcīnas ir kā siets, kuram cauri tiek mutācijas ar lielāku rezistenci. Šīm mutācijām nav pārākuma nevakcinēto populācijā, bet riska grupas vakcinētajiem tās var būt kritiskas.

Es ceru, ka tā nebūs, bet manuprāt risks ir ievērojams (varbūt pat 40% tuvākā gada laikā). Kovids nāk un iet viļņveidīgi, tāpēc to mēs varam tik drīz nepamanīt.

Šo risku varētu samazināt, vakcinējot selektīvi tikai seniorus un riska grupas. Tāpat kā antibiotikas lietojot tikai tad, kad tas ir tiešām kritiski.

Cits variants ir uztaisīt labākas vakcīnas. Man ir aizdomas, ka tas arī Dr. Geert Bossche ģeniālais finansiālais plāns – viņš nav gluži neitrāls savos spriedumos.

Bet tomēr no piesardzības principa būtu labāk mazāk lietot antibiotikas un nesterilizējošās vakcīnas, nevis dot visiem un cerēt, ka pēc tam zinātnieki atradīs labākas antibiotikas un vakcīnas.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?