klikata ([info]klikata) rakstīja,
@ 2008-05-20 22:35:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Aleine in Bonn LXXIII
sen nekas nav rakstīts, bet tas tikai nozīmē, ka man iet labi!!

griķi iet uz beigām.. man griķu piena zupiņu tiešām pietrūks ;(

bet šodien bija mana uzvaras stunda Bonnas universitātes politikas maģistra studentu vidū. šodien, univeristātes galvenās ēkas ceturtajā konferenču zālē es vāciešiem parādīju, ko nozīmē būt par feministi! :D proti, ANO priekšmeta ietvaros es vadīju lekciju par UNIFEM un sieviešu tiešibu aizstāvību ANO. pēc manas prezentācijas 4 puiši atstāja zāli, jo nevēlējās piedalīties diskusijās, bet pārējie beidozt saprata, ka feministes nav sievietes, kas nemazgājas, grib nogalināt vīriešus vai pakļaut tos sev kā vergus. par to prieks. pasniedzējs bija sajūsmā, jop, portams, neviens līdz šim viņa lekcijās ANO no šī viedokļa nav pētījis.

esmu ieskrējusies ar vēsturiskoo filmu skatīšanos. vispirms abas Elizabetes, bet, tgd jau iet vaļā Amerikas zelta laiku kīno - Breakfast at tiffany's, casablanca. rietumu frontē bez pārmaiņām, šķiet ir sarakstā nākamā. vēl plānoju jauno Sex and the city. gribās kko vieglu arī.


iet varen jauki, Minhene bija fantastiska, dzīvē redzēts daudz, daudz Rubensa, Dīrera, van der Veidena un citu flāmu klasiķu. eh... skaisti


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]klikata
2008-06-02 00:04 (saite)
paldies :) nemaz nevajag atvainoties, šie ir tikai daži no visnotaļ aktuāliem jautājumiem, ko šīs tēmas sakarā uzdot daudzi. interesanti palasīt.

viena lieta, "sievietes vienlīdzīgas ar vīriešiem" - šito es neatbalstu. es esmu par sieviešu tiesības ir clvēka tiesības. gan sievietei, gan vīrietim ir tiesības uz emocionālu krahu, bērnu audzināšanu, vienlīdzīgu atalgojumu. cilvēka tiesībām. par bērnu audzināšanu - tas nav nekas neiespējams, tas notiek gan Vācijā, gan Skandināvijā. protams, vīrieša ķermenis nav radīts bērna barošanai ar krūti [lai gan, ir zinātniski pētījumi ar pierādījumiem, ka tas ir iespējams], bet vīrietis, tieši tāpat kā sieviete ir spējīgs mīlēt savu bērnu. un te runa ir nevis par mātes, bet gan par abu vecāku mīlestību. te vīrieši tik pat bieži kā sievietes, ja ne biežāk, brauc ar bērnu ratiņiem, spēlējas ar viņiem smilškastē, spēlē futbolu, iepērk pusdienas, gatavo. tas ir vienkārši sociāli konstruētais aizspriedums. kas iesēdies jau gadsimtiem ilgi un no kura nav iespējams tik viegli tikt vaļā. es pat nezinu, ar ko lai salīdzina, bet, ja vēsture būtu attīstījusies citādi, pieļauju, te liela vaina ir reliģijām, kas visas [izņemot lielu daļu pagāniskos aizvēstures kultus un vēstures liecības] ir patriarhālas.

jo arī šis paradokss, kas notiek ar sievietēm, kas nāk pie varas, gan ekonomiskajā, gan politiskajā vidē īpaši, kad nepieciešams "vīrietišķoties" vien norāda uz to, cik dziļi patriarhālā sabiedrība ir iesēdusies mūsu smadzenēs un sociālajās uzvedības normās. ja ņem vērā, ka jau no tā saucamajiem Atēnu demokrātijas laikiem, ar cilvēkiem tika uzskatīti tikai vīrieši. [var palasīt Platona un Aristoteļa darbus]. Platons vispār uzskatīja, ka pilsoņiem [kas bija tikai vīrieši] ir nepieciešams milzīgs sieviešu daudzums, lai izvēlētos to, kas viņa statusam atbilstu un būtu cienīga radīt pēcnācējus. meitas vispār bieži nogalināja, un Pakistānā, daudzās Āfrikas valstīs to dara joprojām.

pēdējā raganu prāva Anglijā bija pret sievieti 1945. gadā!!

un par tām zviedru sievietēm, jā, šis jautājums arī man līdz galam nav atbildēts, jo pašai arī personīgi patīk, ka mani lutina, protams, Zviedrija ir īpašs gadījums, ur feministes ir arī izcīnījušas, ka turpmāt visās publiskajās peldvietās, arī baseinos, sievietes var peldēties ar kailām krūtīm. par šo lēmumu ilgi diskutēju ar saviem somu draugiem, pie kopsaucēja netikām, bet vienu gan nospriedām, ka, ja tas būtu tā no sākta gala, tas šķistu pavisam normāli un nebūtu nekas sevišķs.

bet man šķiet patīkami, ka es varu izmaksāt pusdienas restorānā, vīrietis man var pagatavot pusdienas, kad viss ir līdzsvarā, attiecībās nav virsvaras un naudas strīdu, utt. protams, te atkal iesākas riņķa dancis tajā ziņā, ka sievietes privātajā sektorā Eiropā saņem vidēji par 25-30% mazāku atalgojumu par tādu pašu darbu kā vīrieši, līdz ar to daļa no viņām nemaz nevar atļauties būt tās, kas maksā par vakariņām.

bet es domāju - arī vīrešiem taču ir izdevīgi, ka valda dzimumu vienlīdzība, viņiem nav jāuzņemas vadība. un padomā, vai Tu gribētu satikties ar sievieti, kura tikai sēž mājās, auklē Tavus bērnus, saņem mazāku algu, līdz ar to nevar ar tevi doties atvaļinājumā, vai arī jūtas nemitīgi Tev parāda.

labs raksts bija vācu Spiegel, kurš bija izpētījis, ka patiesībā jau starp vīriešiem un sievietēm, kas atbalsta feminismu [liberālo par dzimumu vienlīdzību] ir daudz veselīgākas attiecības, mazāk stresa un labāks sekss :)

sanāca gari, bet nezinu, vai loģiski :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?