kihelkonna - pozitīvā domāšana [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

pozitīvā domāšana [21. Okt 2013|10:18]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]

izlasījusi az ierakstu http://klab.lv/users/az/435477.html atcerējos, ka gribēju ielikt, ko nesen lasīju.

es jau pirms pāris gadiem biju ierakstījusi par pētījumu, kurā tie studenti, kas iztēlojās labas atzīmes dabūšanu, dabūja sliktākas atzīmes nekā tie, kas nevis iztēlojās, bet tai laikā mācījās.
http://klab.lv/users/kihelkonna/243863.html

zinātnieki ar 100 gadu novēlošanos ir cītīgi pievērsušies pozitīvās domāšanas prieku pētīšanai.

pētījums tāds. izslāpuši cilvēki. daļai lūdza tagad iztēloties, kā viņi dabū un izdzer gāzi auksta ūdens. otrai daļai nelūdza neko. pēc laika nomērīja asinsspiedienu un ko tur vēl. tiem, kas iztēlojās ūdeni, kritās asinsspiediens un viņi vispār palika galīgi slābani. kamēr otrie bija ņipri un gatavi un iet to ūdeni meklēt un sadabūt. diemžēl neesmu saglabājusi linku, kur tas bija tā smuki aprakstīts. ideja - ja iztēlojas, ka vajadzīgais jau tev ir, tad nav nekāda iekšēja dzinuļa to iet un dabūt, un tad nu nedabū arī.

citā pētījumā novērtēja populārāko pašiedvesmas frāžu ietekmi. nu tur "esmu baigi foršais" un "es visu varu". šīs frāzes var palīdzēt tiem, kam jau ir augsts pašnovērtējums. savukārt tie, kam tas jau ir zems, no tādas apstrādes sāka justies vēl sliktāk.
http://greatergood.berkeley.edu/article/item/the_dark_side_of_self-help

----

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002210311100031X
Positive fantasies about idealized futures sap energy ☆
Abstract
Positive fantasies allow people to mentally indulge in a desired future. Whereas previous research found that spontaneously generated positive fantasies about the future predict poor achievement, we examined the effect of experimentally induced positive fantasies about the future. The present four experiments identify low energy, measured by physiological and behavioral indicators, as a mechanism by which positive fantasies translate into poor achievement. Induced positive fantasies resulted in less energy than fantasies that questioned the desired future (Study 1), negative fantasies (Study 2), or neutral fantasies (Study 3). Additionally, positive fantasies yielded a larger decrease in energy when they pertained to a more rather than a less pressing need (Study 4). Results indicate that one reason positive fantasies predict poor achievement is because they do not generate energy to pursue the desired future.
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:21. Oktobris 2013 - 10:45
(Link)
Šis ir tieši par mani - es mēdzu tik detalizēti iztēloties, ko nu iešu un darīšu, ka tā arī neko neizdaru :)
Beidzot vajadzētu pārtraukt to falšā pozitīvisma sludināšanu sieviešu žurnālos, tak tas apmēram tikpat ticami kā izbeigt ezotēriskās huiņas publicēšanu :)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:21. Oktobris 2013 - 10:52
(Link)
nu, jaunākie sludinātāji arī sludina pilnīgi ko citu. viņi aicina satikties ar savām negatīvajām domām un tās visas izdomāt līdz galam, un tamlīdzīgi. viņi saka, ka ir pilnīgi aplam sliktās domas dzīt projām un tās tikai aizvietot ar labajām.
[User Picture]
From:[info]klusums
Date:21. Oktobris 2013 - 12:07
(Link)
Nū.... tā ir atkal otra galējība. Tās sliktās domas var malt uz riņķi vien, uz riņķi vien.
From:[info]pet
Date:21. Oktobris 2013 - 18:21
(Link)
Atsevišķos prāta stāvokļos (piemēram, paralizējoša panika par gaidāmu svarīgu notikumu, kas neproduktīvi traucē gatavošanos tam notikumam) mēdz būt pareizi izdomāt un uzrakstīt sliktāko, kas tad var notikt; ar domu ka bieži tas sliktākais nebūt nav nekas tik traģisks, neviens nenomirs un mēģinās vēlreiz vēlāk.
[User Picture]
From:[info]rediiss
Date:21. Oktobris 2013 - 11:12
(Link)
bāc