kihelkonna - mazmurkšķa hronikas - dzīvs un svešvalodas [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

mazmurkšķa hronikas - dzīvs un svešvalodas [1. Dec 2010|09:28]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
varu nu kaisīt pelnus uz galvas - mm sācis vakaros pieprasīt dziesmas, kuras pa reizei esmu nodziedājusi un kas nemaz nav trīsgadniekiem domātas. viņa prasa kaupēnu laupītāju un turklāt pīkst līdzi "trešais asiņainais duncis". viņa prasa "par puķīti, ko cits paņēma" - tātad "es zārkā gulēdams".

viņa nezina neko par zārkiem, bet viņai patīk, ja dziesmās ir visādi pidirallā, oktairīdi un timbaka taivaka. vēl viņa prasa "lāčus šaut" - par rozāliju, kas iešāva lāča ādā ielīdušajam rolandam pakausī. pie šitās es visādi stenu, ka tā nav bērnu dziesma. par laimi, "pidriķs staigā baltās biksēs" viņa ir aizmirsusi. nevaru iedomāties, ka viņa dziedātu "pidriķs sevim krūtīs grūda dunci un revolveri". "balts zārks ar melnām pumpām" ir vienīgais, ko neesmu uzdrīkstējusies dziedāt no savas nekrofilo dziesmu kolekcijas.

pēc vairākām "lilioma dziesmām" (jo tu esi dzīvs jo tu esi dzīva viens zirgs vēl ir brīvs) viņa sāka prasīt, ko nozīmē dzīvs. skaidroju, ka tas ir tāds, kas var kustēties, kad pats sagrib. piemēram, cilvēki un kaķi un kukaiņi un visi dzīvnieki var kustēties, kad paši grib, bet akmeņi un krēsli un gultas nevar. mm tad saka ka akmeņi arī liekas dzīvi, kad viņus pakustina.

katrā nākošajā dziedāšanas reizē viņa to atkal prasa. pēdējā reizē skaidroju, ka dzīvs ir tas, kas ēd, čurā un kakā, un akmeņi un galdi un gultas nav dzīvi, jo tie neēd, nečurā un nekakā. bet man liekas, ka mm vēl daudzas reizes to prasīs, un teiks, ka akmeņi ir dzīvi. turklāt vienīgais mm pazīstamais zirgs ir šūpuļzirdziņš, kas atrodas ōmiņa mājā. tas kustas, kad viņam uzsēžas virsū, tātad ir dzīvs. viņam nemaz nevar uzsēsties tā, lai viņš nesakustētos.

pareizāk būtu teikt, ka dzīvs ir tas, kas var vairoties. jo augi arī ir dzīvi, lai gan nekustas un nečurā. bet kā es teikšu, ka mm grupiņas biedri ir dzīvi, jo vairojas. tas būtu gluži kā no ijona klusā. "jūs esat zīdītājs? nu tad veiksmīgu zīšanu!" (vēl korektāk būtu novēlēt veiksmīgu zīdīšanu.)

============ ==============

mums allaž ir kārojies, lai mm agri apgūtu vēl kādu valodu. bet gan rados, gan apkaimē mm ir vieni vienīgi latvieši. paši neākstāmies svešvalodās. mazliet skatāmies multenes, Doru explorer krieviski un šo to angliski, bet neizskatās, ka mm būtu ar kādu valodu aplipis.

tagad mm iet jauktā vecuma grupā, kas domāta latviešiem un atrodas iekš krievu dārziņa. lielākā daļa personāla ir krievi, tai skaitā viena audzinātāja, kas latviski runā ar tipiskajām kļūdām. piemēram, nepazīst vokatīvu (Dāvis, nāc šurp). bet tas nekas; mm pazīst vokatīvu. vismaz trešdaļa bērnu ir krievi vai no jauktajām ģimenēm. grupā runā pārsvarā latviski, bet krievu bērni un personāls savā starpā runā krieviski.

pēc mēneša vaicāju mm, vai šī jau kaut ko saprot krieviski. viņa pikti atbildēja, ka tādu valodu negrib saprast. droši vien audzinātāja aizrāda krievu bērniem, lai runā latviski, un mm tā nospriedis, ka labas meitenes krieviski nerunā.

stāstu, ka krievu valodu iemācīties būtu forši, jo tad varētu saprast, ko krievu bērni savā starpā runā. vēl pēc kāda laika mm teica "da". prasīju, ko tas nozīmē. "drusciņ", atbildēja mm. (varu iedomāties, ka reiz audzinātāja prasīja kādam bērnam, vai viņš grib vēl ēst, bērns teica "da", un viņam drusciņ uzlika.) vēl mm ir teicis "što takoje" un "iģi suda". vairāk pagaidām neko.

============================

jau no 1 gada vecuma mm zina, ka lecot pāri peļķei jāsaka "dzamp". no multenes par doru. vēl viņa zina tādus vārdus kā dog, next, play, stop, banana un gan jau vēl kaut ko. mm dārziņā nemāca un nemācīs angļu valodu, ne pulciņos, ne nodarbībās. tā nu lai mm nebūtu atpalicis nolēmām procesu veicināt.

nokačāju multeņu sēriju "gogo loves english". katrā filmā iemāca vienu teikumu. multenes ir tik jautras, ka mm prasa vēl un vēl. bērni esot kā sūkļi attiecībā uz valodu apgūšanu. bet es nezinu, kā tā sūklība izpaužas. pirmā filma, piemēram, ir par "whats your name". es (angleni sāku mācīties vien 22 gadu vecumā) droši vien burtnīcā ierakstītu "vots jōr neim", iemācītos, noskaidrotu atsevišķos vārdus, to locīšanu un tad ķertos pie nākamās filmas. mm atsakās runāt (zinu, ka nedrīkst spiest runāt, lai nenoriebinātu pasākumu), vispār saka, ka neko nesaprotot, kaut gan pirmās 10 filmas ir noskatījusies vidēji 10 reizes katru. varbūt tā sūklība izpaudīsies vēlāk, kad mm būs visu galvā apkopojis un atšifrējis? nezinu; esmu nolēmusi šeit nekādi neiespringt un neko neuzspiest.

============================

mm dārziņā vienam puikam ir māte angliete. vakar pie skapīšiem ģērbjoties dzirdēju atskanam tādu vārdu kā "anderbikses". tas ir labs, lietosim :D
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:1. Decembris 2010 - 16:00
(Link)
ĀAAA!!! Par tām dziesmām. manējais vakar kā atvilka kaut ko par pa upi peldošiem melliem līķiem, es liku aizvērties tūliņ! Man pietiek ja, ka sīce trallina par meitiņu, ko daugaviņa atdeva māmuliņai no vecmāmiņas repertuāra.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:1. Decembris 2010 - 16:02
(Link)
ak tad citiem arī šitā iet :D
[User Picture]
From:[info]fjokla
Date:1. Decembris 2010 - 16:03
(Link)
aha, man sīkai būdamai arī vienbrīd mīļākā dziesma bij par asiņaino dunci:)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:1. Decembris 2010 - 16:05
(Link)
un taviem vecākiem nenoņēma vecāku tiesības par to :)
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:1. Decembris 2010 - 16:23
(Link)
nu mana mamma savulaik izlasīja vāka līdz vākam Annu Kareņinu, kad viņai bija kādi 8-9 gadi, jo vecmāmiņa pateica, ka tā nav bērnu grāmata :D Tas nav īpaši pārliecinošs arguments.
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:1. Decembris 2010 - 16:32
(Link)
Ieteikums kihelkonnai: Tu sāc skumji klanīt galvu, un saki, ka "jā, jā, tās nav bērnu valodas, bērni tādās nerunā"....
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:1. Decembris 2010 - 19:19
(Link)
mjā, bet par kafiju, alu, vīnu un asajām mērcēm mm ļoti pareizi vadās no ziņas, ka tas nav bērniem.
[User Picture]
From:[info]ld
Date:3. Decembris 2010 - 23:24
(Link)
kaupeens laupiitaajs bija arii viena no manaam miiljaakaam beerniibas dziesmaam. un veel taa, ko vecvecmamma par zhiidiem dziedaaja. "reiz dziivoja triis zhiidiiiii"

par valodaam - nejauc tam beernam galvu. es ja vien vareetu audzinaatu beernus vienvalodiigi. divvalodiiba ir briesmiigi smags darbs. to nevar dariit paaris reizes nedeeljaa pa stundai. ne visiem padodas, piemeeram, matemaatika, bet ja padosies, tad jebkuraa vecumaa.