Kemune

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Oi, cik dažādi viedokļi var būt vidusskolā maz cilātā jautājumā par vajadzības izteiksmi (http://klab.lv/community/pajautaa/7710344.html).

Šī štelle vispār latviešu valodā ir pamatīga inovācija un atkāpe no klasiskā "teikuma priekšmets nominatīvā, izteicējs saskaņojas personā un skaitlī ar teik. pr., papildinātājs akuzatīvā". Te mums ne ta ergatīvā, ne ta vēl kāda konstrukcija, pieliekot verbam priekšā "jā". Sanāk vajadzības izteiksme "jādara, jādzied, jāēd". Un visu skaisto sistēmu nojauc.

Pirmkārt, jau ar to, ka tai formāli klāt prasās/kasās kopula "(ir) jādara, (ir) jāēd, (ir) jādzied". Te jau pirmais juceklis - kas tad ir izteicējs, ja pēkšņi pazūd viegli atpazīstamais verbs "būt"?

Otrkārt, tāpēc, ka tai prasās klāt datīvs, kaut kāds somugrisms nudien - "man jāēd, Jānim jādara, tautai jādzied". Un vēl trakāk, objekts pēkšņi nominatīvā - "man jāēd putra", un te jau var novērot pirmās svārstīgās atkāpes, kas griežas ausī iluminētajiem ("*man jāēd putru").

Nākamais tracis ir par to, kas tad īsti te ir subjekts, kas objekts. It kā es ēdu putru, tātad es ēdējs, putra cietējs, un kādēļ gan lai apņēmībā, ka man jāapēd tā putra, nebūtu tieši tāpat? No otras puses, putra taču ir nominatīvā, un tīri sintaktiski konfuzē mūs kā teikuma priekšmets. Putra ir darītājs, un darbība ir mana apņemšanās apēst. Tomēr aģents esmu es, vai ne?

Vēl viens juceklis rodas tīri morfoloģiski - vai šī vajadzības izteiksme īsti lokās skaitlī un personā? "man/tev/viņam/mums/jums/viņiem (ir) jādara"? Kur "būt" nemaz nesaskaņojas ar faktisko teikuma priekšmetu, bet gan formālo? Vai tomēr tā ir atsevišķa singulāra darbības vārda forma, kas iziet ārpus izteiksmju kategorijas? Tāpat atkāpe nolieguma veidošanā - pārējās izteiksmēs un laikos "nedarītu, nedziedāšu", un te - aplauziens "nav jādzied" ("*ir jānedzied, nējādzied, nēdzied"?), un pēkšņi mums tā kopula ir svarīga.
  • jā, tā ir mana brīva fantāzija, pamatojoties uz visādām skolā nemācītām zināšanām
    1) līvu inovatīvā datīva forma (minā -> minnõn), kādas nav citās somugru valodās (vien somiem, šķiet, ģenitīvs reizēm pilda šo funkciju (sinun pitää se tehdä, debitīvs pilnā jaudā, turklāt objekts ir nominatīvā, bling bling!, igauņiem sul tuleb see ära teha)
    2) somugru piederības konstrukcija datīvs/adesīvs + kopula (man ir, minnõn um, minulla on, mul on), kas varētu mūs ievirzīt šajā jaunajā maindsetā, kur subjekts var būt datīvā (ja jau man ir putra, tad man ir arī putras apēšana / putra apēdama)
    3) skat. dooras komentārus un grāmatu, tur mācīti vīri runā :)
    • Paldies par atbildi. Interesanti, kādos aspektus ir notikusi mijiedarbība starp somugru un baltu valodām. Priecātos par atbildēm uz dažiem jautājumiem:

      1) Vai līvu datīva forma ir saistīta ar baltu valodām?

      2) Daudzi valodnieki pieņem, ka subjekts nevar būt nekādā citā formā kā nominatīvā (vai nominalizētā formā, ja tas nav lietvārds) pēc definīcijas. Vai šeit neparādās mēģinājums visur uzspiest subjektu tikai tāpēc, ka tā ir dažu valodnieku dogma?

      Varētu pieņemt, ka datīva konstrukcijas ir izņēmums un subjekts ir datīvā, bet vai tas nerada putru?

      a) Man (subjekts) sāp.
      b) Man (subjekts) jāēd
      c) Man jāēd putra - subjekts ir "man" vai "putra"?
      d) Putra (subjekts) ir jāēd.

      Nevar taču noteikt subjektu (c) teikumā pēc tā, kuru teikumu (d) vai (b) uzrakstījām pirmo. Pat pamatskolas mācību grāmatā ir minēts, ka ir teikumi bez subjekta un izteicēja, bet vienkārši ar galveno locekli. Tur gan nemin šos piemērus, jo laikam tiek uzskatīti par pārāk sarežģītiem pamatskolā, bet man šķiet daudz loģiskāk analizēt tos pēc galvenā locekļa (verba) nevis subjekta.

      To labi raksturo krodziņa reklāma Siguldā pie Raibā suņa – "Ir jāpaēd!" :) Velti šajā teikumā meklēt subjektu – nav noteikts, ka ir man, tev, viņam vai visiem utt. Vienkārši – "Ja ir ilgi braukts pa ceļu, tad ir jāapstājas un jāpaēd!"
      • Es d) teiktu, ka putra ir objekts. Citādi rodas kaut kāda putra starp teikumiem "putra (O) ir jāēd man (S)", "putra (S???) ir jāēd", "putru (O) ēdu es (S)". Es vismaz teikumā "putra ir jāēd" saskatu izlaistu vārdu "kādam" vai "visiem". Vai visbiežāk pat "tev" (vecmāmiņas vēršanās pie mazdēla). Tas ir latviešu kautrīgais imperitīvs - "putra ir jāēd, dēliņ" bet kam, nav pateikts - tieši tas, ko minēji.

        Es vismaz teikumu un valodu uztveru tā skeletāli - ko vēl var izņemt no teikuma, lai tas saglabātu savu sākotnējo jēgu vai tuvu tai, zaudējot tikai dažas detaļas. Un otrādi - ka teikumā ir izlaisti locekļi ("(kādam) ir jāēd (kaut kas)"). Tāpēc starp "putra ir jāēd visiem" un "putra ir jāēd" es neredzu atšķirību. Un arī par pašu galveno uzskatu verbu. Man kaut kā loģiski rakstās visi Tavi 4 piemēri kopā, kur datīvā ir subjekts (var būt izlaists) un nominatīvā objekts (kura protams nav intranzitīvā gadījumā "ir jāēd").
        • Fantazēt par to, kas ir izlaists, var dažādi, bet pat vistiešākajā kontekstā to nevar pamatot, kādam vārdam tur jābūt – man, tev, viņam utt. Ja nevar izšķirties pat to, vai tā ir 1., 2. vai 3. personu, tad tas ir ļoti apšaubāmi, ka tā ir elipse. Vienkārši tā ir putras īpašība, ka tā ir jāēd (nevis jāizbaro cūkām) un viss.
      • Man vēl acīs lec kautrīgais indikatīvs - kad "tu" vai "Jūs" uzrunas vietā tiek lietota 3. persona ("nu vai tad uz laukiem arī brauks?")
      • Par līvu datīvu daudz pagaidām nezināšu teikt, vismaz ne zinātniski. Es par to mācījos pie Tīta Reina Vītso. Būtu jāpastudē datīva formas funkcijas - saņēmējs, piederība, debitīva subjekts, utt.

        Zinu to, ka tā darināšana ar galotni -(õ)n ir netipiska. Kurš no kura aizguvis idejas, nezinu. Leišiem taču nav datīva piederības konstrukcijas.
      • Tepat pie datīva subjekta ir nākamā plejāde:

        1) man vajadzētu ēst putru
        2) man vajag jaunas kurpes
        3) man nāksies paēst

        un

        4) es gribu jaunas kurpes
        5) man gribas jaunas kurpes

        Lai kā "gribas" nevienam negribas atzīt par vēlamu formu, tas parāda, cik ļoti datīva paradigma mūs inficē.

        Killeris ir tad, kad debitivizē piederības konstrukciju. Dubultais datīvs!

        6) Man jābūt labai grāmatai (kaut kur).
        7) Man jābūt labam cilvēkam.

        Man tāpēc par to patīk domāt, ka tas veicina prāta spēles.
Powered by Sviesta Ciba