juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2023-05-04 17:13:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Latvijas mēdiji tomēr ir unikāli.

Vakar tie nopublicēja kādu vietājās čatbotu kompānijas reklāmrakstu, kurā kompānija mēģināja iesmērēt sava vecās programmas valsts pārvaldei un teica, ka privātiem arī vajag. Un pie reizes žēlojās, ka LLM bāzētie risinājumi Latvijā nav un varbūt arī tik drīz nebūs. Viņu čatboti bija tie mēsli, kas gadiem maitāja Latvijas iedzīvotāju priekšstatus par MI perspektīvu.

Šodien tie ielikuši rakstu par to, ka nelegāla satura patēriņš apzogot valsti. Var jau teikt, ka Latvijas valsts kļūst nabadzīgāka, ja es nepērku grāmatu no Springer un nemaksāju PVN par to. Bet varbūt es tā vietā šo PVN naudu un pamatsummu samaksāju par izbraucienu uz kādu Latvijas mazpilsētu tūrismā un tad visa nauda paliek Latvijā? Ja Springer grāmata šeit būtu pieejama bibliotekā vai "kā savādāk". Un varbūt kāds latviešu students par "ietaupīto grāmatas naudu" nopērk sev kurpes, kuras bija vajadzīgas jau gadiem vai vienkārši paēd. Vispār vai nedaudz veselīgāk.

Saprotu jau, kas notiek un kāpēc vienkāršās pasaules nets ir pilns ar šīm samazgām, kas pēc būtības ir tukšība un ļaunums. Bet gribas būt drošam, ka kapitālismā cilvēki ir norūdījušies pret šo visu, pat ja skaļi par to nerunā un pat ja skolās par šo nemāca. "Medijpratība" taču parasti neietver korporatīvās komunikācijas kritisku izvērtējumu.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]begemots
2023-05-04 19:07 (saite)
Nemācēšu pateikt par tieši Springer grāmatām (un kurām pie tam), bet šis tas ir pieejams no LNB telpām (akadēmiskie klienti var noformēt arī online pieslēgumu, lai nav jāiet uz ēku):

https://lnb.lv/resources/tiessaistes-abonetas-datubazes/


EBSCO, Columbia university, Harvard University e-grāmatas un diezgan daudz kas cits.

(Atbildēt uz šo)


[info]juvenal
2023-05-04 19:20 (saite)
Protams, es izmantoju savas skolas DB, ik pa laikam pārbaudu, ko viņi ir abonējuši izmēģinājumversijās un situācija šobrīd ir nesalīdzināma ar to, kas bija pirms 10-15 gadiem. Šobrīd jau ir tuvu pilnībai (ir Elsevier, CUP, Springer), bet tieši grāmatu DB vienmēr ir trūcis. Labi, ka ir savadbīgi risinājumi līdz šim bijuši.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?