juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2023-04-03 23:14:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Pašreiz AGI lietās ir lielais vienlīdzības laiks. Tēlaini izsakoties šie it 30.-70. gadi, kad G (no LGBT) bija vienota kopiena un kad nedalījās g... un p... pa sociālām klasēm.

Pašreiz GPT ir viena sistēma par vienu cenu visiem. Bet skaidrs, ka ieejas informācija kaut ko maksā. Vispārīgi pieejamā web informācija ir lēta un gandrīz par brīvu. T.sk. uzņēmumu preses relīzes un SEC paziņojumi. Taču banktu analītiskā informācija un biznesa asociāciju ziņojumi ir maksas informācija un pieejama tikai VIP klientiem vai par dārgu naudu. Tātad AGI, kas ir trenēts uz šādas informācijas, noteikti būs gan spējīgāks, gan arī dārgāks.

Tas pats būs arī tad, ja GPT integrēs ar zināšanu bāzēm, aktuālo informāciju no bankām, asociācijām, vai arī pievienos īpašiem secināšanas (reasoning) servisiem.

Tas nozīmē, ka AGI var iecementēt esošo nevienlīdzību vai pat to audzēt. Nabadzīgie ļaudis varēs atļauties modeļus, kas ir trenēti uz lētas informācijas un kas maksā lēti. Bagātākie ļaudis varēs atļauties dārgākus modeļus, kas it trenēti uz dārgāku informāciju, kas izmanto dārgākas informācijas bāzes vai jaudīgakus secināšanas servisus.

Protams, jau tagad cilvēki red, ka GPT ir ierobežots un ierobežots tieši tāpēc, ka tas ir cilvēcisks un tas nav AGI. Tieši tāpēc GPT veidīgiem modeļiem aizvien vairāk būs ļauts pašiem veikt secināšanu, pašiem veikt automatizētās zinātnes procesus un varbūt pat ļaus tiem pieslgties pie automatizētām laboratorijas sistēmām, lai GPT modeļi varētu paši iegūt "reālās" pasaules informāciju un nevis tikai darbotos abstraktās secināšanas laukā.

Grūti pateikt, vai GPT/AGI dalīsies ar automatizētās zinātnes rezultātiem. Līdz šim tomēr ir bijusi prakse, ka zinātne ir samēra atklāta. Ir gan arxiv, gan genesis, arī Latvijas bibliotēkas tomēr tīri labi abonē žurnālus. Bet ja zinātni virzīs uz priekšu GPT-modeļu provaideri, kuriem GPT-modeļu attīstīšana ir peļņas avots, tad ir lielas jautājums, vai šāda zinātne būs atklāta un par labu visiem.

---

Šeit ir https://www.youtube.com/watch?v=L_Guz73e6fw Lex Fridman "šovs" (viņam, kā teorētikim, dažkārt ir grūti parunāt, tāpēc ir ļoti jāsaņemas, lai nosauktu šo par šovu) ar Sam Altman un ļoti garajā sarunā ir viena vieta, kurā Sams iesaka rīkot globālu deliberācijas forumu, lai vienotos par kopējām vērtībām, kuras AGI pieškirt. Tajā pašā laikā Sams arī atzīst, ka katrā valstī, reģionā, kopienā varētu būt savas vērtības un līdz ar to savi modeļi. Tad jau redzēs, vai OpenAI GPT adaptēsies un sadalīsies katrā no valstīm, vai arī radīsies savi konkurenit. Un jā, ja būs daudzas GPT sistēmas, tad tās sāks runāties savā starpā, tās savā starpā sāks tirgot informāciju, zināšanas un gudrību (wisdom). Tāpat kā darbojas pacienta-psihoterapeita-superviora kēdīta. Savi tirgus mehānismi. Jā, un tur visur būs darbavietas. Vismaz kādu laiku. Cik daudzi būs spējīgi pārmesties uz to visu.

Vārdu sakot, interesanti laiki.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]reimonds_pols
2023-04-14 16:38 (saite)
interesanta lasāmviela šajā sakarā
https://www.quantamagazine.org/the-unpredictable-abilities-emerging-from-large-ai-models-20230316

un

https://arxiv.org/abs/2304.03442

Tevis pieminētā intervija atstāja savādu sajūtu, vēl mēģinu to formulēt

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?