juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
>>kochka

Tā, gan, ir daudz liecību, ka cilvēka daba ir fundamentāli ļauna. Piem., senajiem griekiem bija tvaika dzinējs templī un iesakti diff-rēkini, kas nepieciešami inženierijai. Bet viņi turpināja nodarbināt vergus un principā nemeklēja automātizācijas iespējas. Cik līdzīgi tam, kas ir mūsdienās ar MI?

Bet ir 2 iemesli, kāpēc ticu, ka šoreiz būs citādi:

1) trūkums rada ļaunumu. Gan persona cītīgi mācošā persona x, gan kobalta rakstuvēs strādājošais y gribētu mācīties doktorantūrā vai saņemt zinātnes grantu, bet nauda abiem nepietiek un kādam kobalts ir jārok. Vai strādnieks a gribētu lielāku naudu, bet personai b nepieciešamas vēža zāles (kuras apmaksā no a nodokļiem), bet persona c grib naudu investīcijām, lai radītu izskaisītas sklerozes zāles. Šajos un neskaitāmos citos piemēros kāds ir apdalīts un kāds sajūt ļaunumu. Grozi kā gribi, bet šeit ir ciešanas un ļaunums. Un ja tas nāk ārā kara vai citā veidā, tad par to nav jābrīnās. Un arī filosofēt nav jēgas, ja risinājums ir trūkuma pārvarēšana. Trūkuma pārvarēšana ir problēma, kas ir jārisina un nevis ap to ir jāveido filosfija vai dikensa tipa literatūra.

2) kad MI radītais bezdarbs ies plašumā, tad būs pietiekoši daudz cilvēku masas, kas prasīs vai nu UBI, vai UHI vai citādu solidaritātes mērus. Nu nekur neliksies, prasīs. Demokrātiski tos ieviesīs. Un tas būs labi.

Zinu, ka ir cilvēki, kas domā, ka MI neradīs bezdarbu. Un patiešām tie skaitļi ir tādi, ka MI bezdarbu neredz arī tagad, tāda nav pat pēc 1.5 GPT3+ gadiem.

Bet šīs nedēļas raža vien liek domāt, ka kaut kas jau būs. Piem., zinātnes automatizācijas rīki https://www.futurehouse.org/ un matemātikas automatizācijas rīki https://harmonic.fun/


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?