juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2024-09-24 11:18:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Šorīt dzirdēju par "Asistenti" un apskatījos anotāciju. Pirmajā brīdī likās, ka patīk, beidzot skatīšos latviešu kino.

Bet nē, tā ir vecā domāšana. Kur visa dzīve, morāle un notikumi griežas ap trūkumu un vecuma nāvi. Griežas ap aprobežotību.

Bet šie laiki beidzas. Sam Altman nu jau atklāti aicina sadoties rokās, lai sasniegtu pēctrūkuma pasauli https://ia.samaltman.com/ un tas arī ir jādara. Ir jāmaina aprobežotības domāšana uz izaugsmes domāšanu. Un ja ir mākslinieki un mākslas teorētiķi, kas domā par savu jēgu - tad šeit tā ir! Skandināt jauno laikmetu. Parādīt to. Analizēt ciņus un cinīšus, kas ir ceļā uz to. Turēt sapni. Turēt kursu. Stiprināt ceļā. Vienmēr atgādināt par būtisko. Tā ir jaunā laikmeta kultūras un mediju un politikas jēga.

Sam ir par melnās kastes mērogošanas pieeju. Nu nezinu. Bet noderēs tik un tā un pavilks līdzi arī īstās tehnoloģijas.

Sam savam uzņēmum vajag 6B un konsorcijam vajag 100B infrastruktūras fondam. Tik vien? Ukrainas karša jau tagad ir izmaksājus vairākus simtus B, neskaitot gaidāmo rekonstrukciju. Ja pasaule spētu sadoties rokās, iztikt bez kariem un grabuļiem un spert šo atlikušo soli!

Ko ikdienā darīt. Divas lietas. Naudu ieguldīt MI un robotos. Akcijas, fondi, zinātnes atbalsta fondi. Katrs to var darīt, pat ar dažiem eur mēnesī (piem. SEB MI fonds ir bez atklātām komisijām). Un otrs ir politikas veidošanās - sadošanās rokās.

Nekad agrāk nav bijusi tik liela skaidrība par ceļu un iespējām beidzot tikt pie pēctrūkuma un pēcnāves sabiedrības!


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kochka
2024-09-24 14:33 (saite)
Kā MI, relatīva pārticība un nemirstība atrisinās karu, cilvēktirdznuecības un narkotiku biznesa problēmu? Ja nav ieinteresētības uzlabot cilvēku dzīves, diez vai būs iespēja ko radikāli mainīt... Varbūt atsevišķās valstīs uz citu rēķina, bet ne globāli.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2024-09-24 16:53 (saite)
Tās ir sekundāras problēmas, ja mums būs nemirstība un resursu kontrole, mums būs iespēja apturēt karus un noziedzību. Narkotiku problēmu varētu risināt modificējot cilvēku organismus tā lai narkotikas tajos nedarbotos, tā ir pretnarkotiku vakcīnu pieeja, vēl protams var likties mierā un ļaut tiem narkomāniem narkoties un izmirt, tas ir atlasīties nost.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kochka
2024-09-26 21:46 (saite)
Nu ir narkotikas, no kurām nemirst, bet izraisa smagu atkarību un apātiju bez tām. Var, protams, censties attīstīt zinātni, kas mazina ļaunumu, tas apsveicami, bet nu ne visiem cilvēkiem ir labi nodomi, peļņa un vara bieži noteicošais. Tas tā, ja pavēro varas spēles, jo jau sen būtu iespējams daudz ko uzlabot, ja jau tagad pieejamie instrumenti būtu tikai labās rokās, kas domā par labumu visai sabiedrībai. Daudz utopiju bijis, bet nu ir labi uz kaut ko tiekties, lai būtu jēga no rītiem celties...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2024-09-26 22:57 (saite)
Instrumenti ir primāri, rokas ir sekundāras.

Paskaidrošu kāpēc:

Ja intrumenti ir, tos var pielietot labi un tos var pielietot slikti.

Ja instrumentu nav, tad tos nevar pielietot - ne labi, ne slikti => nebūs tā labā ko dotu pielietojums, būs tas sliktais ko dod instrumentu trūkums.

Secinājums: Nekad nedrīkst bremzēt zinātni nekādu ārpus - zinātnisku apsvērumu dēļ.

Galvenais ir zināt un varēt.

Tad ja ir zināšana un varēšana, nākamais solis protams ir kā to pareizi pielietot.

Te ir bāzes kritērijs - laba pielietošana ir tāda pielietošana, kas dod vairāk zināšanas un varēšanas, tas arī izslēdz visas destruktīvās jeb graujošās pielietošanas, jo tādas zināšanu un varēšanu samazina.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kochka
2024-09-26 21:49 (saite)
Īsumā: grūti noticēt, ka visi cilvēki būs altruisti, līdz ar to būs gan plusi, gan mīnusi jaunām tehnoloģijām, tās neatrisinās visu, bet nu 18.gs apgaismības idejas un augļi izplatījās, par spīti tam, ka daudzi no tā laika elites negribēja izglītotus cilvēkus...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2024-09-26 22:58 (saite)
Nu jā, pareizi - labais pārsver slikto => vienīgais risinājums ir iet uz priekšu

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]juvenal
2024-09-26 23:43 (saite)
>>kochka

Tā, gan, ir daudz liecību, ka cilvēka daba ir fundamentāli ļauna. Piem., senajiem griekiem bija tvaika dzinējs templī un iesakti diff-rēkini, kas nepieciešami inženierijai. Bet viņi turpināja nodarbināt vergus un principā nemeklēja automātizācijas iespējas. Cik līdzīgi tam, kas ir mūsdienās ar MI?

Bet ir 2 iemesli, kāpēc ticu, ka šoreiz būs citādi:

1) trūkums rada ļaunumu. Gan persona cītīgi mācošā persona x, gan kobalta rakstuvēs strādājošais y gribētu mācīties doktorantūrā vai saņemt zinātnes grantu, bet nauda abiem nepietiek un kādam kobalts ir jārok. Vai strādnieks a gribētu lielāku naudu, bet personai b nepieciešamas vēža zāles (kuras apmaksā no a nodokļiem), bet persona c grib naudu investīcijām, lai radītu izskaisītas sklerozes zāles. Šajos un neskaitāmos citos piemēros kāds ir apdalīts un kāds sajūt ļaunumu. Grozi kā gribi, bet šeit ir ciešanas un ļaunums. Un ja tas nāk ārā kara vai citā veidā, tad par to nav jābrīnās. Un arī filosofēt nav jēgas, ja risinājums ir trūkuma pārvarēšana. Trūkuma pārvarēšana ir problēma, kas ir jārisina un nevis ap to ir jāveido filosfija vai dikensa tipa literatūra.

2) kad MI radītais bezdarbs ies plašumā, tad būs pietiekoši daudz cilvēku masas, kas prasīs vai nu UBI, vai UHI vai citādu solidaritātes mērus. Nu nekur neliksies, prasīs. Demokrātiski tos ieviesīs. Un tas būs labi.

Zinu, ka ir cilvēki, kas domā, ka MI neradīs bezdarbu. Un patiešām tie skaitļi ir tādi, ka MI bezdarbu neredz arī tagad, tāda nav pat pēc 1.5 GPT3+ gadiem.

Bet šīs nedēļas raža vien liek domāt, ka kaut kas jau būs. Piem., zinātnes automatizācijas rīki https://www.futurehouse.org/ un matemātikas automatizācijas rīki https://harmonic.fun/

(Atbildēt uz šo)


[info]juvenal
2024-09-27 00:01 (saite)
Un vēl piemēri par trūkuma radīto ļaunumu.

Piem., savulaik ziņās bija ar ASV teroristiem. Arābu džeks bija izdarījis visu, kas bija labam cilvēkam jādara - ticis ASV, labi mācījies, pabeidzis universitāti un pie tam inženierijā. Un uzreiz neizdevās atrast darbu. Kaut vai tāpēc, ka tolaik ASV outsourcēja ražošanu (ar visām inženierspējām) uz Ķīnu. Un viņā pamodās rūgtums un zuda ticība kārtībai pasaulē. Un viņš kļuva par teroristu.

Vai arī cik nav dzirdēti stāsti par ASV studentiem, kas pabeiguši augstskolu gribētu strādāt zinātnē vai labdarības organizācijās vai kādās citās nozarēs, kas darba labu. Bet viņiem studiju kredīti, tāpat arī mājokļa hipotēku, kuru kāro, ir tik nežēlīga, ka ir jāstrādā nozarēs, kuras asociējas ar ļaunumu. Piem., kvantitatīvas finanses savulaik bija modē, tagad visi tiek kreditēšanas "stārtupi" utml.

Un tas pats ar narkotiku tirdzniecību vai noziedzību. Šaubos, vai tiešam ir tik daudz cilvēku, kas ir gatavi riskēt, kas ir gatavi atteikties no pašcieņas, lai ar vieglu prātu nostātos uz šī ceļa. Gan jau ka trūkums un smagas izvēles bija tas grūdiens.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?