Soli pa solim
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Darbinieku trūkst, bet darbu atrast nevar. Kādēļ?

Biju bezdarbnieka statusā vairāk kā gadu. Noformēju to, cerot rast kādu palīdzību un norādes atrast sev piemērotu darbu, ņemot vērā manu sarežģīto situāciju ar neveiksmīgām darba pieredzēm, manām problēmām ar trauksmēm un panikas lēkmēm un nosliecēm uz izdegšanu. Ejot uz kārtējo atskaiti novembrī (darba meklēšanas dienasgrāmatas nodošanu), NVA darbiniece nopūtās un noteica, ka varbūt vairs nav jēgas tajā bezdarbnieka statusā atrasties, ja tik ilgi nesanāk atrast darbu... Man bija pilnīgi jāuzmundrina, sakot, ka vismaz boltā par kurjeru sanāk piepelnīties. Kamēr biju bezdarbnieka statusā, gāju gan uz visdažādākajām konsultācijām, gan arī izgāju apmācības kursu, bet nu darba meklēšana manā specialitātē (IT programmētājs) ir bijis pilnīgs fiasko. Pat neaicina uz intervijām. Savukārt pārkvalificēšanās testu rezultāts ironiskā kārtā norādīja par piemērotību IT darbam. Bet gan jau visticamāk problēma ir manī, manā sliktajā attieksmē un manās ekspektācijās par darbu.

Pirms desmit gadiem, kad mana pirmā darba pieredze beidzās ar totālu izdegšanu, mans priekšnieks toreiz mani būtībā norakstīja, sakot, ka es "esmu pārāk lēns, man ir nepieņemama attieksme. Ka visi pārējie ir labāki. Ka man turpmāk dos tikai pašus prastākos darbus par viszemāko atalgojumu. Un ka es varu aizmirst labākiem, interesantākiem darbiem ar iespējām nopelnīt vairāk". Kopš tā laika mani apkārtējie cilvēki, terapeiti ir mierinājuši, sakot, ka toreiz mani tajā darba vietā izmantoja un nebija korekti, godīgi pret mani. Ka toreiz piedzīvotās grūtības un mokas neatbilstot normālai darba pieredzei. Bet nu, tā darba meklēšanas pieredze ir tāda kāda tā ir. Ilgu laiku pārdzīvoju, ka nesanāk, vai ka es daru par maz, vai daru kaut ko nepareizi. Vai ka man kārtējo reizi ir pārāk lielas ekspektācijas.

Bet viss nav tikai slikti. Jūtu, ka man ir augusi tolerance pieņemt dzīves grūtības, personīgās neveiksmes un dzīves bezpriģelu kopumā. Agrāk ļoti baidījos nonākt bezcerīgā situācijā, baidījos zaudēt dzīves jēgu un gribēšanu dzīvot. Nu jau kādu ilgāku laiku esmu tajā "bezcerīgajā un visnotaļ nepatīkamā" dzīves situācijā. Ir jāatzīst, ka tā arī nav nākusi galvā doma darīt sev galu, lai izbeigtu sev šīs mocības. Kaut vai tāpēc, ka dzīve nav tikai mocības. Ir arī gana daudz pozitīvas pieredzes. Galu galā, nekā cita, nekā labāka par manu pašreizējo dzīvi nav. Manā gadījumā 90% no visām mocībām rodas manā galvā un es tās eskalēju, reaģējot uz tām. Kaut kā galīgi ačgārni sanāk, ka man vislielākie pārdzīvojumi un mocības ar trauksmēm rodas tad, ka es mēģinu meklēt no šīm trauksmes, baiļu pieredzēm izeju, mierinājumu, atvieglojumu. Ciešu no sava ego, ambīcijām un prasībām pašam pret sevi. Gaul galā nereti sanāk ciest, kad grūtās dzīves situācijās izvēlos sevi mierināt ar cerību, ka paliks labāk. Sanāk liela pretruna, ka meklējot glābiņu un mierinājumu savām trauksmes un baiļu pieredzēm, es savu situāciju gandrīz vienmēr tikai pasliktinu. Ka risinājums ir noturēties pretī, nereaģēt uz tām emocijām. Un pieņemt tos pārdzīvojumus un ciešanas. Kas ir varens izaicinājums. Vismaz savā personīgajā pieredzē.
 
 
Komentāri
[User Picture]
Kādas ir tavas ekspektācijas par darbu? Kas ir tas, ko Tu gribētu darīt un ko Tu uzskati, ka varētu darīt labi/produktīvi?
 
[User Picture]
Jautājums par to, ko es varu darīt labi/produktīvi, man ir ļoti problemātisks, jo man ir hroniska nepietiekamības sajūta (savulaik ir saņemtas daudz norādes par to). Līdz ar to man ir šaubas un nedrošība, vai es vispār varu/spēju kaut ko darīt labi/produktīvi/ātri ilgtermiņā.


  • Es gribētu darīt tādu darbu, kurā naudas pelnīšana nav vienīgais/galvenais motivators.

  • Darbu, kurā drīkst kļūdīties, nebaidoties no soda un pazemojošas attieksmes.

  • Darbu, kurā izturēšanās pret cilvēkiem nav atkarīga no katra cilvēka produktivitātes, bet, piemēram, ir elementāra cieņa vienam pret otru kaut vai par to, ka katrs no iesaistītajiem cilvēkiem ir izvēlējies veltīt 1/3 no sava ikdienas, darot konkrēto lietu un sadarbojoties ar konkrētajiem cilvēkiem.

  • Gribētos tādu darbu, kurā nav jāskaita stundas līdz darba dienas beigām, vai svētdienās jāgruzās par to, ka nākamajā dienā atkal uz darbu.



Par spīti savām neveiksmīgajām darba pieredzēm un neveiksmīgajiem mēģinājumiem vienpersoniski uztaisīt produktu, no kura pārdošanas varētu izdzīvot, es negribu atteikties no programmēšanas. Par spīti bailēm atkal tikt izbrāķētam, norakstītam. Par spīti riskiem atkal izdegt un apstāklim, ka man ir daudz mazāka stresa izturība.

Kad es pagājušajā gadā izgāju apmācības kursus, tā pieredze nebija tikai par sava CV papildināšanu. Tā bija iespēja man noskaidrot, vai es varu vismaz 4 stundas dienā, katru dienu (pusslodze) veltīt šim procesam. Un vai šis process man sniedz gandarījumu. Un man patika. Jā, bija uztraukumi un stresi, vai es daru pietiekami daudz, vai pietiekami ātri apgūstu jauno vielu. Bet beigu beigās, lai arī neiztika bez sarežģījumiem, es veiksmīgi pabeidzu tās mācības un dabūju sertifikātu. Un vēl vērtīgāka bija mana atziņa, ka es jutos labi, veltot sevi šim procesam.

Ļoti iespējams, ka es pārāk daudz gribu. Ka man tāds darbs nepienāktos. Vai ka es nebūtu tādu darbu pelnījis. Un ka man vispār ir slikta attieksme par dzīvi. Cita lieta, ka es vairāk negaidu, bet izvēlos (ļoti pakāpeniski un piesardzīgi) riskēt un mēģināt.
 
[User Picture]
Tās noteikti nav pārāk augstas prasības. Tā ir norma. Izklausās, ka tev ir bijusi saskarsme ar ļoti toksiskām darba vidēm. Diemžēl neko daudz nevaru ieteikt par darbu IT nozarē (zinu vienīgi Mikrotik, kur strādā mans draugs), bet novēlu, lai izdodas atrast piemērotu darba vietu. Es pilnībā piekrītu uzskatam, ka ir svarīgi, lai darbs sniegtu vēl kaut līdzās monetārajam ieguvumam, jo tiešām pavadām tajā daudz dzīves laika.
 
[User Picture]
Paldies par novēlējumu!
 
[User Picture]
Varbūt jāprogrammē kkas nvo sektoram, labdarības iestādēm u.tml.? Tur ir cits ritms, merķi un attieksme. Tiesa, alga nebūs liela. Bet, nu, sākumam vismaz kaut kas.
 
[User Picture]
ir variants. Man gan nav ne jausmas, kur par to varētu iegūt informāciju, bet gan jau ar google.
 
[User Picture]
Aizmirsu pierakstīt vienu konkrētu lietu: es galīgi nejustos gatavs "kapāt uz 100%, sākot no pirmās dienas". To manu darba produktivitāti varētu novērtēt laika gaitā (noteikti man gribētos, ka no vadības puses būtu kaut kāda pretīmnākšana saistībā ar manu trauksmainumu un stresa nenoturību)
 
[User Picture]
es bez darba jau esmu vairākus gadus un tai kantorī jau pirmajā reizē man paziņoja, ka viņi man neko nevarēs piedāvāt. meklē kaut kādu darbu pats saviem spēkiem. bet ar manuu specialitāti Liepājā nekā nav un Rīgā pagaidām visas vakances, kas bijušas, bija bez iespējas strādāt attālināti vai daļēji attālināti.
 
Powered by Sviesta Ciba