iokaste - [entries|archive|friends|userinfo]
iokaste

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Feb. 10th, 2018|09:40 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
skolās pāreja uz latviešu valodu var beigties diezgan nepatīkami.

pagājušo vasaru es apceļoju Latgali, un piem. Pildā palikusi tikai viena skola - latviešu (uz papīra). skolas vadība latviski nerunā/nezin, krievu skolēni latviešu valodu nepārvalda un latviešu skolēni ar viņiem runā krieviski.
tā pāreja uz latviešu valodu (lasi - latviešu/krievu skolu likvidēšana) daudz kur var nozīmēt skolēnu pārkrievošanu.

es nevaru saprast - vai te derētu sociālā kampaņa, kas iedrošinātu latviešus runāt ar krieviem latviski? jo, lai tādu uzorganizētu, tur ir daudz jāņemas, vai ir vērts? ir taču kampaņas - kā pareizi braukt, dzert, maksāt, mazgāt rokas vai zāģēt dēli. bet nav par valsts valodas lietojumu.
linktekstils

Comments:
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:February 10th, 2018 - 10:06 am
(Link)
Interesants ieskats, ka piespiedu integrācijai var būt negaidīti blakusefekti.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 10th, 2018 - 10:12 am
(Link)
jautājums ir - vai sociālā kampaņa palīdzētu krieviem, iedvesmotu viņus izvēlēties latviešu sarunvalodu. un vai iedrošinātu latviešus sarunāties ar krieviem latviski? vai tā būtu naudas un darba izmešana vējā?
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:February 10th, 2018 - 10:20 am
(Link)
Strādā princips, ka saruna notiek valodā, kuru katrs no dalībniekiem zina vislabāk.

Ja latvietim krievu valodas zināšanas būs labā līmenī, bet krievam latviešu valodas prasmes viduvējā līmenī, tad saruna notiks krieviski.

Sociālā kampaņa būs naudas un laika izmešana vējā. Daudz vērtīgāk būtu radīt apstākļus, kuros krievu latviešu valodas zināšanas ir augstā līmenī. To var panākt ar kvalitatīviem apmācības kursiem, dažādiem mākslas darbiem un filmām, kas vislabāk baudāmi latviski nevis tulkojumā utt. Tas radīs interesi un motivāciju.

Daudziem latviešiem jau tagad krievu valodas zināšanas ir viduvējas un jauniešiem pat ļoti sliktas vai vispār nav.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 10th, 2018 - 10:24 am
(Link)
redzi - krievi arī izraēlā runā krieviski, tur apstākļi ir labvēlīgāki žīdu valodai.
un no otras, ja kampaņas iedvesmotie latvieši sāks ar krieviem runāt latviski - ieguvēji būs visi.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:February 10th, 2018 - 10:29 am
(Link)
Uz Izraēlu pamatā pārcēlās jau pieaugušie. Apgūt valodu ļoti labā līmenī pieaugušiem cilvēkiem nav viegli. Es pat no pieredzes varu pateikt, ka nespēju saprast vietējo valodu UK pat pēc 7 gadiem dzīves šajā valstī (un tas pat pēc tā, ka esmu ieguvis šeit universitātes izglītību ar labām sekmēm).

Neviens nesāks runāt ar krieviem kampaņas pēc. Runās sociālās intereses dēļ, un šīs intereses vārdā visi centīsies panākt maksimālo sapratni, nevis lai bīdītu ideoloģiju.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 10th, 2018 - 12:41 pm
(Link)
Runās latviski sociālās intereses pēc? nav jau tādas intereses, pat vislielākajiem velkomistiem nav vairāk par 2-5 krieviem paziņu lokā. kas tādu interesi var radīt?
From:[info]iyiuwoiexmwoq
Date:February 11th, 2018 - 03:07 am
(Link)
Drīzāk jājautā - kas gan lai būtu par šķērsli latviešu socializācijai ar latviski runājošiem krieviem? Man ir vesels bars latviski runājošu krievu (t.i. krievvalodīgā ģimenē augušu, t.sk. arī pusbaltkrievu, pusukraiņu utml.) paziņu.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 11th, 2018 - 09:57 am
(Link)
šaubos, kuram pieaugušam cilvēkam var būt vesels bars paziņu, ja vien tu neesi bārmenis.
un šķērslis ir tāds, ka krievi šeit ir lieliski integrējušies un uzskata sevi par dižkungiem, kam ar kalpiem viņu suņu valodā nav jārunā.
From:[info]iyiuwoiexmwoq
Date:February 11th, 2018 - 06:40 pm
(Link)
Atbildot uz tavu offtopic jautājumu - manuprāt, vesels bars paziņu (jebkādu) var būt ikvienam, kurš nav izteikti introverts; protams, atkarīgs, kā definējam jēdzienus "vesels bars" un "paziņa".
Bet, ja par tēmu - es it kā nepārprotami teicu "ar latviski runājošiem krieviem", t.i. tādiem, kuri latviski runāt māk un kuriem nav šovinistisku uzskatu, kuru dēļ viņiem labpatiktu to nedarīt.
A runāšanai latviski ar latviski nemākošiem vai negribošiem krieviem, jā, ir šķērslis - daļai krievu piemītošais supremasisms (bet tā ir ļoti neliela daļa krievu, no cilvēkiem darbspējas vecumā pēc maniem novērojumiem tie varētu būt daži procenti) un daļai latviešu piemītošais lupatīgais samiernieciskums (un tā gan, šķiet, ir paliela daļa latviešu). Pirmo īsti neizsitīsi, tā ir pārliecība uz mūžu, bet nu un tad, tādu krievu ir maz. Var likt viņu dzīves komfortam kristies, ja latvieši vairāk saņemtos nerunāt ar viņiem krieviski, neņemt viņus darbos, izvairīties no darījumiem ar viņiem utt. Bet kā no latviešiem izsist to lupatīgumu - nu varbūt kaut kādā mērā to var izdarīt ar kādām kampaņām. Bet nez cik tas būtu efektīvi tajos Latgales kaktos, kur vide ir dominējoši krieviska.
From:[info]iyiuwoiexmwoq
Date:February 10th, 2018 - 02:43 pm
(Link)
Tieši kā tu pēdējā rindkopā raksti. Rīgā ir bariem latviešu jauniešu kas runā ar krieviem latviski bez kādas iedrošināšanas, jo krieviski nemāk.
Bet vidēs, kur invazīvā suga ir pārsvarā - nedomāju, ka kampaņai tur būtu liels efekts. Nezinu kā Pildā, bet Daugavpilī joprojām var atrast vidusskolniekus "krievu skolās", kas latviski tikpat kā nemāk. Un ne jau tik daudz tāpēc, ka latvieši ar viņiem runātu krieviski, bet tāpēc, ka skolā viņiem latviešu valodu māca mazāk nekā likums prasa.
Manuprāt, efektīvi būtu pāriet ne tikai uz vidusskolas, bet arī kaut kādiem pamatskolas beigšanas eksāmeniem tikai latviešu valodā, un gana strauji, teiksim gada laikā. Un stingrāk kontrolēt skolotāju un skolu vadības latviešu valodas prasmes un to, kā dabā tiek nodrošināta likuma prasība cik tur tiem % stundu notikt latviešu valodā (tiem, kuru prasmes un mācību metodes neatbilst, dot īsu laiku laboties, pārbaudīt atkārtoti, ja joprojām neatbilst tad atlaist), un aizliegt pašvaldībām uzturēt krievu dārziņus. Lai katram sētas stabam būtu skaidrs, ka viņš vai viņa bērni, negribot mācēt latviski, ne tikai nevar cerēt uz valsts augstskolu kā šobrīd, bet arī uz bezmaksas vidējo izglītību. Bet - šādiem soļiem, khm, varētu būt šādas tādas ārpolitiskas sekas.

P.S. nahujam man te ir bans?
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 10th, 2018 - 10:17 pm
(Link)
bans? kā tad jums nobanotais vārds?
From:[info]iyiuwoiexmwoq
Date:February 11th, 2018 - 03:00 am
(Link)
Līdzīgs šim. Apskati savu sarakstiņu.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 11th, 2018 - 09:58 am
(Link)
apskatīšos, bet pēc toņa šķiet, ka, ka esi agresīvs alokholiķis, kuru vada iedomās un fantāzijas (tāpat kā mani).
From:[info]iyiuwoiexmwoq
Date:February 10th, 2018 - 02:45 pm

Strādā princips, ka saruna notiek valodā, kuru katrs no dalībniekiem zina vislabāk.

(Link)
Ne vienmēr, latvieši bieži ir lupatas un mēdz būt situācijas, ka saruna starp vairākiem latviešiem un vienu krievu, kurš ok māk latviski, norit krieviski.
From:[info]iyiuwoiexmwoq
Date:February 10th, 2018 - 02:43 pm
(Link)
Nesapratu gan, kāpēc latviešu/krievu skolu likvidēšana izraisītu kāda pārkrievošanu.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 10th, 2018 - 10:17 pm
(Link)
lūk stāsts no dzīves, pie Dagdas vienīgās (tipa - latvišu) skolas stāv 3 sīkie un sarunājas krieviski, jo viens no viņiem ir krievs un latviski nesaprot.
From:[info]iyiuwoiexmwoq
Date:February 11th, 2018 - 02:59 am
(Link)
Joprojām nesaprotu. Tevis aprakstītais gadījums ir par to pašu būšanu lupatām. Ja tiem latviešu sīkajiem senči būtu iemācījuši pautus, tad krievu sīkajam vai nu nāktos iemācīties latviski, vai arī viņam nebūtu latviešu čomu.

Ja kādā pildā vai dagdā aizklapētu tādu vienīgo skolu, kura tikai skaitās latviešu, un sīčus vadātu uz tuvāko drusku lielāko miestu uz īstu latviešu skolu, kur te pārkrievošana?
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 11th, 2018 - 08:30 pm
(Link)
turpat, kur tie sīkie runāja, bija plakāts kā pareizi mazgāt rokas un kā šķērsot ielu. tas bija jauniešu centrs, kur es paliku pa nakti.
nu lūk, pieņemu, ja būtu valstisks pamudinājums runāt latviski - varbūt viņi pārietu uz latviešu valodu, jo daudzi ir diezgan labticīgi.
From:[info]iyiuwoiexmwoq
Date:February 11th, 2018 - 09:33 pm
(Link)
Nu jā, vairums ir labticīgi un runā ar latviešiem krieviski ne jau tāpēc ka principa pēc negribētu runāt latviski bet tāpēc ka lupatas latvieši ar viņiem runā krieviski, un huļi tad pūlēties.
Kaut kāds labums gan jau būtu no tādas kampaņas arī Dagdā, tikai varbūt grūtāk to visu iekustināt nekā vidē, kur krievu mazāk un kur runāšana ar krieviem krieviski nav tik masīvi ieēdusies latviešu galvās.

Savu domu par pārkrievošanu gan tā arī nepaskaidroji, un atbanots arī joprojām neesmu. Eh.
Nav baigi ērti turēt vēl vienu cibu tikai priekš komentēšanas pie tevis :|
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 12th, 2018 - 09:47 am
(Link)
kuru tad esmu nobanojis? vārdu.
[User Picture]
From:[info]missalise
Date:February 12th, 2018 - 08:35 am
(Link)
Es piedomāju un tad, kad kāds man kaut ko uzprasa, atbildu pieklājīgi, bet latviski. Pēc divām atbildēm parasti otrā puse pāriet uz visai tekošu latviešu valodu. Mums pašiem - latviešiem - ir jārunā latviski. Mēs ar kabineta biedreni pat speciāli ar mūsu apkopēju runājām latviešu valodā, jo viņa sūdzējās, ka visi latvieši pārejot runāt uz krievu valodu ar viņu (viņa patiešām latviski ļoooti slikti runāja). Savukārt mūsu iepriekšējā apkopēja teica, ka viņa esot bijusi uz vairākiem krievu valodas kursiem, bet nekas tā īsti viņai galvā neesot palicis. Atceroties dažus no saviem angļu valodas kursiem, es tam varētu arī noticēt, jo ļoti bieži apmācības tiek veidotas nevis ar mērķi - pēc iespējas labāk apmācīt, bet - "apgūt" pēc iespējas vairāk līdzekļu un sarakstīt smukas atskaites.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 12th, 2018 - 09:28 am
(Link)
Lūk, un es tieši domāju, ka latviešus vajadzētu valstiski pamudināt ar krieviem runāt latviski. Tamdēļ arī prātoju par sociālo reklāmas kampaņu. Šeit to rakstu, jo visur prasu - vai tas būs to vērts? Jo tomēr tas ir man nezināms lauks, iet pie valdības ar iniciatīvu un prasīt tai naudu.
From:[info]iyiuwoiexmwoq
Date:February 12th, 2018 - 05:51 pm
(Link)
Ir vēl viena nianse - kā to kampaņu uztaisīt tādu, lai Kremļa mediji par to nevarētu uztaisīt skandālu par "fašismu" / "diskrimināciju" / "genocīdu".
Viens veids, kas varbūt varētu būt kruts, ja runājam par video formātu - reāli cilvēki, kas stāsta "es gribu iemacītēs labak runat latviski, bet man ir grutī, tapec ka latviēši ar mani venmēr runā krievīski"
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 12th, 2018 - 06:13 pm
(Link)
Paldies par labu ideju.
From:[info]iyiuwoiexmwoq
Date:February 12th, 2018 - 09:24 pm
(Link)
Mhm, kaut kā to visu pasniegt no šīs puses - "lūk, starp mums ir cilvēki, kuri labprāt vairāk integrētos. Palīdzēsim viņiem!". Kā "viņu" vēlmi integrēties, nevis "mūsu" vajadzību "viņus" integrēt. Ja mesidžs, uz kura to visu būvē, ir "mums te ir sukas krievi, kuri nerunā latviski, davai saņemsimies un piežmiegsim viņus runāt latviski", tad lai cik pieklājīgi to visu ietērptu, tikuntā tā āža kāja līdīs laukā.
Esi redzējis RS transportos to animāciju, kur tramvajā brauc bomži un gopņiki ar dvuļām un sēmenēm? Izcils piemērs, kā nevajag.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 12th, 2018 - 09:29 pm
(Link)
ok, jā, tā ir laba pieeja.
tikai šeit jāizrāda - krievi ir perfekti integrējušies. viņiem neko nevajag, viss ir.
mērķis būt pamudināt latviešus runāt latviski apelējot pie kalpa dvēseles, sak, palīdzi krievam - runā latviski.
From:[info]iyiuwoiexmwoq
Date:February 12th, 2018 - 10:19 pm
(Link)
Nav jau tā, ka viņiem viss ir un neko nevajag. Jā, viņi nav te nekādi untermenši, bet viņiem nav diez ko daudz sociālu kontaktu latviski, kādus vismaz daži, kā tā apkopēja, gribētu.
Eksplisīta apelēšana pie kalpa dvēseles varētu būt, kā jau teicu, slidena taka - tiklīdz ir mesidžs "latvieti, neesi kalps", to var pamanīties nolasīt kā "esi kungs", un tas būs "fašisms" / "genocīds" / utjpr
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 13th, 2018 - 09:21 am
(Link)

tāda tā tēma nebija - latvieti esi kungs. izlasi vēlreiz - palīdzi krievam, runā latviski.

! bet vispār attopies, staļins ir miris jau 60 gadus !
tikko Latviju okupēja, Latgalē bija totāls terors un bērnus mācīja, ka nedo'dies - nesaki nekad neko sliktu par krieviem. ja tu pats esi mīzējs, tad nevajag pie katras izdevības un arī tur, kur tās nav citus biedēt - neesi tāds muļķis.
From:[info]iyiuwoiexmwoq
Date:February 13th, 2018 - 02:20 pm
(Link)
Rekā, esam nonākuši līdz staļinam :]
Tu teici "apelējot pie kalpa dvēseles". Es jau iepriekš biju teicis "kā to kampaņu uztaisīt tādu, lai Kremļa mediji par to nevarētu uztaisīt skandālu par "fašismu" / "diskrimināciju" / "genocīdu"". Runa ir par to, nevis mīšanu. "Palīdzi krievam" - jā, bet neko, kas varētu pārāk ost pēc "latvieti, esi kungs savā zemē".