iokaste - [entries|archive|friends|userinfo]
iokaste

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Feb. 10th, 2018|09:40 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
linktekstils

Comments:
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:February 10th, 2018 - 10:06 am
(Link)
Interesants ieskats, ka piespiedu integrācijai var būt negaidīti blakusefekti.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 10th, 2018 - 10:12 am
(Link)
jautājums ir - vai sociālā kampaņa palīdzētu krieviem, iedvesmotu viņus izvēlēties latviešu sarunvalodu. un vai iedrošinātu latviešus sarunāties ar krieviem latviski? vai tā būtu naudas un darba izmešana vējā?
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:February 10th, 2018 - 10:20 am
(Link)
Strādā princips, ka saruna notiek valodā, kuru katrs no dalībniekiem zina vislabāk.

Ja latvietim krievu valodas zināšanas būs labā līmenī, bet krievam latviešu valodas prasmes viduvējā līmenī, tad saruna notiks krieviski.

Sociālā kampaņa būs naudas un laika izmešana vējā. Daudz vērtīgāk būtu radīt apstākļus, kuros krievu latviešu valodas zināšanas ir augstā līmenī. To var panākt ar kvalitatīviem apmācības kursiem, dažādiem mākslas darbiem un filmām, kas vislabāk baudāmi latviski nevis tulkojumā utt. Tas radīs interesi un motivāciju.

Daudziem latviešiem jau tagad krievu valodas zināšanas ir viduvējas un jauniešiem pat ļoti sliktas vai vispār nav.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 10th, 2018 - 10:24 am
(Link)
redzi - krievi arī izraēlā runā krieviski, tur apstākļi ir labvēlīgāki žīdu valodai.
un no otras, ja kampaņas iedvesmotie latvieši sāks ar krieviem runāt latviski - ieguvēji būs visi.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:February 10th, 2018 - 10:29 am
(Link)
Uz Izraēlu pamatā pārcēlās jau pieaugušie. Apgūt valodu ļoti labā līmenī pieaugušiem cilvēkiem nav viegli. Es pat no pieredzes varu pateikt, ka nespēju saprast vietējo valodu UK pat pēc 7 gadiem dzīves šajā valstī (un tas pat pēc tā, ka esmu ieguvis šeit universitātes izglītību ar labām sekmēm).

Neviens nesāks runāt ar krieviem kampaņas pēc. Runās sociālās intereses dēļ, un šīs intereses vārdā visi centīsies panākt maksimālo sapratni, nevis lai bīdītu ideoloģiju.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 10th, 2018 - 12:41 pm
(Link)
Runās latviski sociālās intereses pēc? nav jau tādas intereses, pat vislielākajiem velkomistiem nav vairāk par 2-5 krieviem paziņu lokā. kas tādu interesi var radīt?
From:[info]iyiuwoiexmwoq
Date:February 11th, 2018 - 03:07 am
(Link)
Drīzāk jājautā - kas gan lai būtu par šķērsli latviešu socializācijai ar latviski runājošiem krieviem? Man ir vesels bars latviski runājošu krievu (t.i. krievvalodīgā ģimenē augušu, t.sk. arī pusbaltkrievu, pusukraiņu utml.) paziņu.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 11th, 2018 - 09:57 am
(Link)
šaubos, kuram pieaugušam cilvēkam var būt vesels bars paziņu, ja vien tu neesi bārmenis.
un šķērslis ir tāds, ka krievi šeit ir lieliski integrējušies un uzskata sevi par dižkungiem, kam ar kalpiem viņu suņu valodā nav jārunā.
From:[info]iyiuwoiexmwoq
Date:February 11th, 2018 - 06:40 pm
(Link)
Atbildot uz tavu offtopic jautājumu - manuprāt, vesels bars paziņu (jebkādu) var būt ikvienam, kurš nav izteikti introverts; protams, atkarīgs, kā definējam jēdzienus "vesels bars" un "paziņa".
Bet, ja par tēmu - es it kā nepārprotami teicu "ar latviski runājošiem krieviem", t.i. tādiem, kuri latviski runāt māk un kuriem nav šovinistisku uzskatu, kuru dēļ viņiem labpatiktu to nedarīt.
A runāšanai latviski ar latviski nemākošiem vai negribošiem krieviem, jā, ir šķērslis - daļai krievu piemītošais supremasisms (bet tā ir ļoti neliela daļa krievu, no cilvēkiem darbspējas vecumā pēc maniem novērojumiem tie varētu būt daži procenti) un daļai latviešu piemītošais lupatīgais samiernieciskums (un tā gan, šķiet, ir paliela daļa latviešu). Pirmo īsti neizsitīsi, tā ir pārliecība uz mūžu, bet nu un tad, tādu krievu ir maz. Var likt viņu dzīves komfortam kristies, ja latvieši vairāk saņemtos nerunāt ar viņiem krieviski, neņemt viņus darbos, izvairīties no darījumiem ar viņiem utt. Bet kā no latviešiem izsist to lupatīgumu - nu varbūt kaut kādā mērā to var izdarīt ar kādām kampaņām. Bet nez cik tas būtu efektīvi tajos Latgales kaktos, kur vide ir dominējoši krieviska.
From:[info]iyiuwoiexmwoq
Date:February 10th, 2018 - 02:43 pm
(Link)
Tieši kā tu pēdējā rindkopā raksti. Rīgā ir bariem latviešu jauniešu kas runā ar krieviem latviski bez kādas iedrošināšanas, jo krieviski nemāk.
Bet vidēs, kur invazīvā suga ir pārsvarā - nedomāju, ka kampaņai tur būtu liels efekts. Nezinu kā Pildā, bet Daugavpilī joprojām var atrast vidusskolniekus "krievu skolās", kas latviski tikpat kā nemāk. Un ne jau tik daudz tāpēc, ka latvieši ar viņiem runātu krieviski, bet tāpēc, ka skolā viņiem latviešu valodu māca mazāk nekā likums prasa.
Manuprāt, efektīvi būtu pāriet ne tikai uz vidusskolas, bet arī kaut kādiem pamatskolas beigšanas eksāmeniem tikai latviešu valodā, un gana strauji, teiksim gada laikā. Un stingrāk kontrolēt skolotāju un skolu vadības latviešu valodas prasmes un to, kā dabā tiek nodrošināta likuma prasība cik tur tiem % stundu notikt latviešu valodā (tiem, kuru prasmes un mācību metodes neatbilst, dot īsu laiku laboties, pārbaudīt atkārtoti, ja joprojām neatbilst tad atlaist), un aizliegt pašvaldībām uzturēt krievu dārziņus. Lai katram sētas stabam būtu skaidrs, ka viņš vai viņa bērni, negribot mācēt latviski, ne tikai nevar cerēt uz valsts augstskolu kā šobrīd, bet arī uz bezmaksas vidējo izglītību. Bet - šādiem soļiem, khm, varētu būt šādas tādas ārpolitiskas sekas.

P.S. nahujam man te ir bans?
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 10th, 2018 - 10:17 pm
(Link)
bans? kā tad jums nobanotais vārds?
From:[info]iyiuwoiexmwoq
Date:February 11th, 2018 - 03:00 am
(Link)
Līdzīgs šim. Apskati savu sarakstiņu.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:February 11th, 2018 - 09:58 am
(Link)
apskatīšos, bet pēc toņa šķiet, ka, ka esi agresīvs alokholiķis, kuru vada iedomās un fantāzijas (tāpat kā mani).
From:[info]iyiuwoiexmwoq
Date:February 10th, 2018 - 02:45 pm

Strādā princips, ka saruna notiek valodā, kuru katrs no dalībniekiem zina vislabāk.

(Link)
Ne vienmēr, latvieši bieži ir lupatas un mēdz būt situācijas, ka saruna starp vairākiem latviešiem un vienu krievu, kurš ok māk latviski, norit krieviski.