Sacerda ([info]invidia) rakstīja,
@ 2010-01-15 15:52:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Prestonu salasījusies
Pēc D. Brauna "Eņģeļu un Dēmonu" saceltās jezgas CERN jeb Eiropas atomfizikas izpētes organizācija, kuras paspārnē tiek darbināts nabaga Lielais hadronu sadursminātājs, savā mājas lapā izveidoja atsevišķu sadaļu biežāk uzdotajiem jautājumiem un uz tiem sniegtajām atbildēm. Man vislabāk patika šie:

Does CERN exist?
Well, yes, it does.

Does it consist of red brick buildings with white-frocked scientists running around carrying files?
No, that is rather far from reality; we have mostly white buildings made of concrete and the scientists wear everyday clothes and they mostly do not carry files.

Kā arī vairāku jautājumu un atbilžu gaitā iztirzātais fakts, ka no antivielas nekādas vienkāršajam cilvēkam tieši izmantojamas jēgas jau īsti neesot. Vienkāršais cilvēks jautā: Why then do you build the LHC? un saņem atbildi, ka tā visa pamatā ir vēlme atrisināt neatbildētos jautājumus fizikā, kas savukārt varbūt/kaut kad/kaut kā dos tehnoloģiskas dabas labumu cilvēcei. Nepārprotiet mani, man šāda nostāja patīk un, ja padomā, šķiet teju vai vienīgais veids, kā indivīda līmenī virzīt zinātni uz priekšu - spēt palūkoties aiz savas mirstīgās eksistences robežām un notriekt visu mūžu darbā ar vienu pasaules sīkvienību, kas rezultējas kvantitatīvi niecīgā, bet tomēr daļiņā no tā, kas pēcāk ļauj uzkāpt cilvēcei par pakāpienu augstāk. Zinātnieku no pārējiem ļaudīm atšķir spēja mīlēt un cienīt zinātni vairāk nekā sevi pašu.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]melora
2010-01-15 16:31 (saite)
Foršs ieraksts :)

(Atbildēt uz šo)


[info]lord_andrey
2010-01-15 17:33 (saite)
nu ja tā padomāt, tad tām daļiņām ir milzīgs enerģijas potenciāls un ja to iemācīties apvaldīt un iejūgt un izmantot kvantu mehānikas likumus, tad jēga cilvēcei patiešām būtu un gana liela vai arī melnais caurums mūs aprītu nafig.. bet nu labi, ne jau to viņi tajā paātrinātājā pēta... tas, ko viņi pēta patiešām izklausās diezgan ideālistiski un cenšas atbildēt uz jautājumiem, no kuriem nevienam no mums nekādas jēgas nebūs, kā piemēram, vai visums izplešas galīgi vai bezgalīgi.. da who cares?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]invidia
2010-01-16 00:28 (saite)
Can we hope to use antimatter as a source of energy? Do you feel antimatter could power vehicles in the future, or would it just be used for major power sources?

There is no possibility to use antimatter as energy ‘source’. Unlike solar energy, coal or oil, antimatter does not occur in nature; we first have to make every single antiparticle, and we have to invest (much) more energy than we get back during annihilation.

You can imagine antimatter as a storage medium for energy, much like you store electricity in rechargeable batteries. The process of charging the battery is reversible with relatively small loss. Still, it takes more energy to charge the battery than you get back.

The inefficiency of antimatter production is enormous: you get only a tenth of a billion (10-10) of the invested energy back. If we could assemble all the antimatter we've ever made at CERN and annihilate it with matter, we would have enough energy to light a single electric light bulb for a few minutes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lord_andrey
2010-01-16 15:00 (saite)
es nebiju domājis antimatēriju

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]morloku_karalis
2010-01-17 13:30 (saite)
viena no lietām, ko viņi cenšas izdibināt, ir mehānisms, ar kuru lietas iegūst masu. un tagad iedomājies, kas būs, ja viņi tos Higsa bozonus tagad atradīs, un pēc tam vēl izdomās, kā viņus saķert, lai nenāk mums virsū. par antigravitāciju jau nu es neteiktu, ka no tā jēgas nebūs nevienam un nekad.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?