oktobris

Posted on 2016.10.24 at 12:47
skan: vējš
Tags:
liekas tik jocīgi, ka ir azarts un izaicinājums veganizēt ēdienus, kuri man nevegāniskajā versijā nekad nav interesējuši vai garšojuši. piemēram, man nekad nav interesējusi majonēze un vienmēr ir riebušies visi majonēžainie salāti un mērces. bet, kad ir iespēja īzīpīzī uztaisīt ļoti krutu vegan majonēzi no pupūdens (aquafaba), labas nerafinētas eļļas un garšvielām, tad es to daru ar lielu līksmi un man tā arī garšo (nelielos apjomos). nu, vai ar visādiem klasiskajiem gaļas ēdieniem - arī, kad vēl ēdu gaļu, man nepatika visādi ēdieni, kur gaļa samačkāta, samalta, samērčota, ietīta, satīta, visādi cepeši un galerti utt. bet tagad patīk taisīt "maltās gaļas" mērci no sojas granulām, vai seitana cepeti uz svētkiem (to gan taisa Kārlis, bet vatever). tāpat man nekad nav garšojušas zivis (ok, es kādreiz reizēm ēdu mazsālītu lasi vai žāvētu mencu), bet tagad man patīk cept tofzivs filejas un taisīt svaigēdāju viltotā tunča smēriņus. un vēl miljons tamlīdzīgas lietas.
gaidu, kad atkārtoti saņemšos pamēģināt fermentētos riekstu sierus. 1x mēģināju, bet kaut kas nesanāca un nesafermentējās. siers gan man vienmēr ir garšojis un garšo vēl līdz šai baltai dienai.

Comments:


vārnu skaitītājs
[info]saikne_neochin at 2016-10-24 13:01 (Saite)
kad sanāks, pastāsti par to riekstsieru!
*
[info]inese_tk at 2016-10-24 13:07 (Saite)
vispār gribētos vispirms pamēģināt kāda cita taisītu, kurš ir sanācis. man baigi žēl, ka šitos nekā nevar uz LV dabūt http://miyokoskitchen.com/
vārnu skaitītājs
[info]saikne_neochin at 2016-10-24 19:53 (Saite)
titulbilde mani jau nokilleroja.. uz šādām lietām nav viegli skatīties.
eh.
nu tad gaidu ziņas par sasniegumiem!
nejauks
[info]nejauks at 2016-10-24 13:43 (Saite)
Bet ko tad tu ēdi savos gaļēdāja laikos? Vistu kājas?
Es atkal no bērnības nespēju ēst gaļu naturālā veidā. Ēdu tikai cīsiņus, kotletes, pelmeņus, frikadeles un desas, vārdu sakot, visu to, kur lāgā nevar saprast, kas tur ir. Varbūt vēl kādu karbonādi.
*
[info]inese_tk at 2016-10-24 13:58 (Saite)
nē, vistu kājas arī neēdu. man gandrīz nekad nav baigi kārojies gaļu, man viņu stūķēja iekšā, jo manā bērnībā valdīja uzskats, ka bez gaļas nav iespējams izaugt par normālu cilvēku. mamma un vecāmamma pielika lielas pūles, lai manī iedabūtu gaļu. man a) nepatika nekas, kur samalts un sasmalcināts; b) nekas, kur var apjaust dzīvas būtnes izskatu.
vistu kājām, piemēram, mamma grieza nost gaļu, bez ādas un mazos filejīgos gabaliņos lika uz šķīvja. desas man arī riebās, sardeles arī. retumis ēdu cīsiņus, bet ne visus. kad visa ģimene ēda karbonādes, man tika cepti atsevišķi gaļas gabaliņi - bez mīklas/panējuma un bezjebkāda treknuma. tikai tīrs un sīksts liesums.
ārpus mājām, t.i. skolas ēdnīcā, es ēdu tikai kartupeļus ar salātiem un tikai tik daudz, kur nebija pieskārušās gaļainās mērces. tāpēc man pārsvarā deva pusdienas līdzi. ciemos visādi radi viebās par manu neaudzinātību, jo arī tur es atteicos ēst gaļu.
ok, bija izņēmumi. es ēdu savas vecāsmammas un sava pirmā dzīvesbiedra ceptās kotletes un dažus citus ēdienus, piemēram, vecāsmammas aknu pastēti.
vēl es nekad neēdu speķa pīrāgus, rasolu un citus gaļus salātus un galertus, ruletes un tamlīdzīgus izstrādājums.
[info]liljabrik at 2016-10-24 14:05 (Saite)
Par gaļas kāri - es pēdējā laikā painteresējos par cilvēku asins grupām, un parasti arī sakrīt pēc šīs teorijas, vai cilvēkam gribas vai negribas gaļu, siltus ēdienus, maizi utt.
nejauks
[info]nejauks at 2016-10-24 14:23 (Saite)
Ļoti interesanti. Ko var pateikt par A+?
[info]liljabrik at 2016-10-24 15:08 (Saite)
A+ ir īstā vegāņu asinsgrupa!
nejauks
[info]nejauks at 2016-10-24 15:18 (Saite)
Tagad viss skaidrs :D
Nav tālu. Neesmu vegāns, bet man dikti nepatīk piena produkti.

Kā ir ar B+?
*
[info]inese_tk at 2016-10-24 14:45 (Saite)
man ir nulltā, rēzus negatīvs un pēc visām tām asinsgrupu teorijām man vajadzētu gribēt ēst asiņainus steikus pilnām mutēm :D
[info]liljabrik at 2016-10-24 15:07 (Saite)
Vispār jā. Ok, not true.
[info]liljabrik at 2016-10-24 15:09 (Saite)
Man ir tā pati, un vispār gaļu vai zivis gribas vismaz 2reiz nedēļā, un dārzeņus gribas nonstopā, svaigus un apstrādātus. Ēdot graudaugus, izņemot rīsus, un piena produktus, jūtos pasūdīgi.
*
[info]inese_tk at 2016-10-24 15:18 (Saite)
man kopš bērnības vispār negribas gaļu un zivis, piena produktus es bērnībā arī ēdu visai ierobežoti - jā, siers, garšoja vienmēr, bet pienu negribēju dzert, biezpienu negribēju ēst (mānīja iekšā abus visādos veidos), krējums arī nevisai patika, bet kefīru iemācījos dzert daudzpadsmitgados uz pohām, līdz tam nelietoju vispār. nu, jā, sviestu uz maizītes kādreiz smērēju. tagad ar reizēm sagribas bērnības garšu - baltmaizi ar sviestu, lai gan ikdienā nelietoju ne vienu, ne otru.

graudaugi man garšo, bet baigi labi es no viņiem nejūtos, jā. es gan cenšos lietot tikai pilngraudu produktus - brūnos rīsus, pilngraudu makaronus, maizi, kurā liela daļa ir pilngraudu milti utt. bet bulkas tomēr arī garšo un mēdzu tās lietot kā komfortingfūd.

Ūūlę
[info]chimera at 2016-10-24 15:12 (Saite)
hai 5, man arī (esmu gaļas vienaldzīga)
nejauks
[info]nejauks at 2016-10-24 14:22 (Saite)
Izklausās, oi, izlasās briesmīgi. Man bija līdzīgi, bet citādāk.
Apsveicu ar nokļūšanu pieaugušo kārtā, kad ir daudz vairāk iespēju pretoties gaļas teroram :)!
[info]liljabrik at 2016-10-24 14:03 (Saite)
Mana teorija ir tāda, ka vegāniem vajag ēst daudz vairāk treknu ēdienu kā nevegāniem, jo es katru reizi mēģinot kļūt par vegāni, sāku ēst daudz vairāk treknu un pieņemos svarā.
*
[info]inese_tk at 2016-10-24 14:05 (Saite)
es ēdu diezgan daudz treknuma (piem, vnk maizi ar linsēklu eļļu utt.), bet svarā pieņemos tikai tad, ja uznāk kaut kāds saldumu un miltu ārprāts, kurš turklāt ieilgst.
es gan neesmu pure vegāns, es esmu wannabe vegāns.
[info]liljabrik at 2016-10-24 14:04 (Saite)
Ā, to riekstu sieru (esmu taisījusi no ilgstoši mērcēties Indijas riekstiem) var arī nefermentēt, manuprāt arī uzreiz pēc samaisīšanas ar rauga pārslām ir ļoti garšīgi. Bet nu ar laiku kļūst arvien garšīgāks, protams.
*
[info]inese_tk at 2016-10-24 14:07 (Saite)
jā, indijnieku/rauga pārslu zieķus es arī taisu, bet tiem fermentētajiem vajadzētu savilgt kopā masā un kļūt skābeniem. vairumā recepšu klāt liek baktērijas.
esmu taisījusi arī cietu nefermentēto riekstu sieru - saželinot viņu ar agaru, bet tas tomēr nav tas.
Previous Entry  Next Entry