kūka "tricāns"
Posted on 2013.04.05 at 13:13
vakar taisīju Kārlim dzimšanasdienas kūku un sanāca laikam labākā kūka, kādu vienu esmu jelkad taisījusi. svaiga, garšīga un ļoti sātīga. gandrīz raw, gandrīz vegan. jo ar kokosriekstu pienu no bundžas un medus. vispār pagatavošana ir vienkārša, bet prasa vairākus piegājienus.
"biskvīts" jebšu pamatne
3 glāzes mandeļu
1,5 glāzes žāvētu dateļu
mandeles samaļ smalcinātājā gandrīz pavisam smalki
dateles (var pirms tam kādu laiku pamērcēt, īpaši, ja ņem tās lētās un briesmīgi cietās) sagriež sīkākas un arī sablenderē. ja drausmīgi līp ap trauka sienām vai asmeņiem var piebērt daļu no samaltajām mandelēm.
visu kopā ber bļodā un ar rokām samīca apmēram vienā pikucī.
ņem veidni - tādu kuru var likt saldētavā. ja ir noņemamas malas, tad ideāli. ja, kā manā gadījumā, nav, tad ieklāj cepamo papīru vai foliju, lai var pēc tam izcelt ārā.
ņem lielāko pusi "mīklas" un izspaida pa veidni - pa dibenu un uztaisa arī kārtīgas maliņas līdz veidnes augšai.
mazāko pusi (vai pat trešdaļu) atstāj vidus "biskvītam"
pildījums nr1
bundža ar kokospienu
saldētas zemenes bez cukura - apmēram trešdaļa no litra kārbiņas
piparmētras (ja nav svaigu, var arī kaltētas piebērt. nav tik kruti, bet efekts būs)
visu sablendē. lielāko pusi lej veidnē uz "biskvīta" un veidni liek saldētavā. atlikumu ieliek padzīvoties ledusskapī.
pildījums nr2
3 banāni
x daudzums kakao (jāber uz aci un garšu - kad krāsa ir pietiekami tumša un pļura garšo pēc kakao krēma, nu tā šokolādīgi, ir ok. es daļu no kakao aizstāju ar karobu)
visu sablendē.
kad pirmais pildījums kaut cik sastindzis - nav vairs mīksts, tad ņemam atlikušo "mīklu" un liekam virsū otro kārtu. ja kā manā gadījumā, nav daudz laika, bet kārta nav vēl pietiekoši sastingusi, var darīt tā, ka riekstu-dateļu maisījumu ieliek starp pārtikas plēvēm un rullē ar mīklas rulli. pēc tam liek virsū. vienā gabalā gan parasti neturas, bet arī vairākos mazākos ir ok. nav tik būtiski.
kad "biskvīts" ieklāts, lejam virsū pildījumu nr2 un liekam atpakaļ saldētavā.
kad arī tas ir sastindzis, uzlejam atlikušo jebšu mazāko pusi ar pildījumu nr1 un, jā, liekam atkal saldētavā.
šokolādes glazūra
4 deserta karotes nerafinētas kokosriekstu eļļas
4 deserta karotes agaves nektārs (es aizstāju ar medu)
4 deserta karotes kakao pulvera
tā kā eļļa ne pārāk siltos apstākļos ir cieta, tad visu liek bļodiņā un bļodiņu savukārt liek siltā ūdens peldē, lai eļļa un arī medus atlaižas un viss top samaisāms kopā. karsēt baigi nevajag un nav arī ieteicams (no veselīguma viedokļa). lej virsū kūkai, kad pēdējā pildījuma kārta normāli sastingusi. saskaroties ar aukstumu glazūra gandrīz momentā sastings.
dekorēšana
tā kā glazūra stingst ļoti ātri, tad dekorācijas ar jāliek ātri, ja grib lai tās mazliet iesēžas glazūrā. kūku būtu atbilstoši dekorēt ar zemeņu pusītēm, bet tādu man nebija. man saldētavā ir tikai sablendētas. toties atradu kārbiņu ar avenēm, kuras jau sākot kūku taisīt izņēmu ārā lai atlaižas. tad nu dekorēju ar tām + pārkaisīju ar kokosskaidiņām.
un atkal saldētavā iekšā.
izklausās, varbūt, baigi sarežģīti un ilgi, bet ja ir citas lietas, ko paralēli darīt (piemēram, taisīt vegan sušī), tad tā neliekas. kūku "cept" sāku ap vieniem dienā un ap septiņiem vakarā viņa bija ēdama. varbūt nebija aukstums visam vienmērīgi cauri ticis un pats viducis bija mazliet par mīkstu - liekot uz šķīvīšiem gribēja izplūst. lielākā ķēpa ir "biskvīts" un varbūt arī "glazūra". pārējā sagatavošana ir pāris minūšu jautājums.
tā kā kūka ir ļoti sātīga, tad nelielam skaitam cilvēku uzreiz to nav iespējams apēst. tad nu liek atpakaļ saldētavā, lai dzīvo tur. un kad atkal sagribas, tad pirms ēšanas vajag mazliet atlaidināt. nu vismaz man ir tāda saldētava, kur viss ilgstoši uzturoties sasalst kramā.
dažas ne visai skaidras bildes. nākamreiz cerams nebūs tādas steigas, kā vakar, tad mēģināšu varbūt arī procesu sabildēt.
p.s. recepti es izdomāju pati, saliekot šo to kopā no kaut kur lasītām receptēm (piemēram, glazūru) un šo to piedzejojot pašai klāt.
"biskvīts" jebšu pamatne
3 glāzes mandeļu
1,5 glāzes žāvētu dateļu
mandeles samaļ smalcinātājā gandrīz pavisam smalki
dateles (var pirms tam kādu laiku pamērcēt, īpaši, ja ņem tās lētās un briesmīgi cietās) sagriež sīkākas un arī sablenderē. ja drausmīgi līp ap trauka sienām vai asmeņiem var piebērt daļu no samaltajām mandelēm.
visu kopā ber bļodā un ar rokām samīca apmēram vienā pikucī.
ņem veidni - tādu kuru var likt saldētavā. ja ir noņemamas malas, tad ideāli. ja, kā manā gadījumā, nav, tad ieklāj cepamo papīru vai foliju, lai var pēc tam izcelt ārā.
ņem lielāko pusi "mīklas" un izspaida pa veidni - pa dibenu un uztaisa arī kārtīgas maliņas līdz veidnes augšai.
mazāko pusi (vai pat trešdaļu) atstāj vidus "biskvītam"
pildījums nr1
bundža ar kokospienu
saldētas zemenes bez cukura - apmēram trešdaļa no litra kārbiņas
piparmētras (ja nav svaigu, var arī kaltētas piebērt. nav tik kruti, bet efekts būs)
visu sablendē. lielāko pusi lej veidnē uz "biskvīta" un veidni liek saldētavā. atlikumu ieliek padzīvoties ledusskapī.
pildījums nr2
3 banāni
x daudzums kakao (jāber uz aci un garšu - kad krāsa ir pietiekami tumša un pļura garšo pēc kakao krēma, nu tā šokolādīgi, ir ok. es daļu no kakao aizstāju ar karobu)
visu sablendē.
kad pirmais pildījums kaut cik sastindzis - nav vairs mīksts, tad ņemam atlikušo "mīklu" un liekam virsū otro kārtu. ja kā manā gadījumā, nav daudz laika, bet kārta nav vēl pietiekoši sastingusi, var darīt tā, ka riekstu-dateļu maisījumu ieliek starp pārtikas plēvēm un rullē ar mīklas rulli. pēc tam liek virsū. vienā gabalā gan parasti neturas, bet arī vairākos mazākos ir ok. nav tik būtiski.
kad "biskvīts" ieklāts, lejam virsū pildījumu nr2 un liekam atpakaļ saldētavā.
kad arī tas ir sastindzis, uzlejam atlikušo jebšu mazāko pusi ar pildījumu nr1 un, jā, liekam atkal saldētavā.
šokolādes glazūra
4 deserta karotes nerafinētas kokosriekstu eļļas
4 deserta karotes agaves nektārs (es aizstāju ar medu)
4 deserta karotes kakao pulvera
tā kā eļļa ne pārāk siltos apstākļos ir cieta, tad visu liek bļodiņā un bļodiņu savukārt liek siltā ūdens peldē, lai eļļa un arī medus atlaižas un viss top samaisāms kopā. karsēt baigi nevajag un nav arī ieteicams (no veselīguma viedokļa). lej virsū kūkai, kad pēdējā pildījuma kārta normāli sastingusi. saskaroties ar aukstumu glazūra gandrīz momentā sastings.
dekorēšana
tā kā glazūra stingst ļoti ātri, tad dekorācijas ar jāliek ātri, ja grib lai tās mazliet iesēžas glazūrā. kūku būtu atbilstoši dekorēt ar zemeņu pusītēm, bet tādu man nebija. man saldētavā ir tikai sablendētas. toties atradu kārbiņu ar avenēm, kuras jau sākot kūku taisīt izņēmu ārā lai atlaižas. tad nu dekorēju ar tām + pārkaisīju ar kokosskaidiņām.
un atkal saldētavā iekšā.
izklausās, varbūt, baigi sarežģīti un ilgi, bet ja ir citas lietas, ko paralēli darīt (piemēram, taisīt vegan sušī), tad tā neliekas. kūku "cept" sāku ap vieniem dienā un ap septiņiem vakarā viņa bija ēdama. varbūt nebija aukstums visam vienmērīgi cauri ticis un pats viducis bija mazliet par mīkstu - liekot uz šķīvīšiem gribēja izplūst. lielākā ķēpa ir "biskvīts" un varbūt arī "glazūra". pārējā sagatavošana ir pāris minūšu jautājums.
tā kā kūka ir ļoti sātīga, tad nelielam skaitam cilvēku uzreiz to nav iespējams apēst. tad nu liek atpakaļ saldētavā, lai dzīvo tur. un kad atkal sagribas, tad pirms ēšanas vajag mazliet atlaidināt. nu vismaz man ir tāda saldētava, kur viss ilgstoši uzturoties sasalst kramā.
dažas ne visai skaidras bildes. nākamreiz cerams nebūs tādas steigas, kā vakar, tad mēģināšu varbūt arī procesu sabildēt.
p.s. recepti es izdomāju pati, saliekot šo to kopā no kaut kur lasītām receptēm (piemēram, glazūru) un šo to piedzejojot pašai klāt.