par vārdiem

Posted on 2013.03.28 at 23:57
Tags: ,
kad nenāk miegs, vai, kad gluži otrādi - nāk miegs, bet nevar saņemties iet gulēt, mani mēdz ievilkt Latvijas šķirnes zirgu katalogs. t.i. es varu pavadīt daudz bezjēdzīga laika, klīstot pa kataloga plašumiem un brīnoties par to, kādus tik vārdus cilvēki neliek saviem zirgiem. Piemēram - Ostas Valnis, Deformācija, Gepatit, Ledy Gaga, Alkmena Harmena, Igo Drosmīgais, Ipohondrija, Avārija, Calendula Vulgaris, Anturija Vernale, Aceton, Licenzija un tā tālāk un tā joprojām.

Comments:


[info]digna at 2013-03-29 00:55 (Saite)
Lieliski piemēri!:D
apogs
[info]apogs at 2013-03-29 12:28 (Saite)
..nu, tur varētu būt arī interesanti stāsti, kā tie vārdi atnākuši. mums, piemēram, ir lauku, nu, tagad jau piepilsētas īpašums pie upes, ko sauc "kūrorti", kas ir pats smieklīgākais un neatbilstošākais nosaukums tam džungļu un sabrukušās būdiņas apvienojumam, bet tur ir stāsts, kā tas nosaukums radās... :)
*
[info]inese_tk at 2013-03-29 12:47 (Saite)
man mazliet ir jāliek Tev vilties, bet stāsts mēdz būt pavisam vienkāršs - piemēram, lielā zirgaudzētavā ir sadzimuši pulciņš kumeļu no viena ērzeļa, un tā kā ir pieņemts saukt zirgu pēc tēva vārda pirmā burta, tad vnk atver svešvārdu vārdnīcu un rindas kārtībā tos zirgus nosauc. man liekas, ka Deformācija varētu būt šis gadījums. Viņa gan vēlāk pārsaukta par Deju, bet katalogā jebkurā gadījumā allaž rādīsies vecais vārds blakus jaunajam.
apogs
[info]apogs at 2013-03-29 17:00 (Saite)
...bet, iedomājies, izvēlēties 'deformāciju' visu d vārdu vietā?!? vispār tāda absurda spēle...bezpriģels jauks.
apogs
[info]apogs at 2013-03-29 17:01 (Saite)
Ostas Valnis vispār ir kreķif! :D
[info]chaika at 2013-03-29 15:01 (Saite)
jā, maz man bijusi saskare ar zirgiem, bet vienmēr esmu brīnījusies par tiem dīvainajiem vārdiem. suņiem pat tādus neliek, liek?
*
[info]inese_tk at 2013-03-29 17:21 (Saite)
man liekas, ka suņiem un kaķiem ir vēl sarežģītāk un trakāk,
piemēram,

"Tātad: katrs kaķēns tiek pie sava gara vārda. Kā jau smalkās un aristokrātiskās ģimenēs pieņemts. :) Trakoti nepatriotiski, bet kaķēnu oficiālie vārdi nebūs latviski. Tā nu ir sagadījies, ka audzētavās vārdus pārsvarā dod internacionāli saprotamus. Un tā nu ir sagadījies, ka man pieder oficiāla starptautiskā organizācijā reģistrēta kaķu audzētava. :) Pats par sevi saprotams, ka ciltsrakstu Ņīnas bērniem nav un nebūs (jo nevar būt), bet audzētavas vārdu kā savu parakstu un firmas zīmi es viņiem došu gan. Tāpēc vārds katram kaķēnam sāksies ar "Sodalitas" - tā sauc manu audzētavu.
Audzētavās viena metiena bērni ir atpazīstami pēc kopīga sākumburta vārdā. Tā kā "A" metiens manās mājās jau ir bijis, tad šie būs "B" bērni. Vienojošs motīvs Nīnas bērniem būs arī tas, ka otrais vārds katram kaķēnam apzīmēs kādu kukaini. Mani mazie kukainīši. :)
Trešais vārds (jā, ar diviem ir par maz! :)) kaķēniem ir piešķirts par godu kādas grāmatas varonim. Tas ir arī vārds, kādā tiks saukti ikdienas dzīvē tie kaķēni, kas paliks mūsu mājās."
[info]chaika at 2013-03-29 21:58 (Saite)
Njā, trakas lietas..
apogs
[info]apogs at 2013-03-30 12:32 (Saite)
tik daudz fantāzijas vienuviet, apsveicami! Sodalitas Ipidae Ifigēnija :D
*
[info]inese_tk at 2013-03-30 23:38 (Saite)
jā, zvēraudzēšana dod lielisku iespēju attīstīt radošumu :D
Previous Entry  Next Entry