leduskritumi

Posted on 2013.01.19 at 22:22
Tags: , ,
šodien, par spīti spelgonim, saņēmāmies produktīvi izmantot reto kopīgo brīvdienu un braucām meklēt leduskritumus. sākām ar Daudas jeb Lākturu upes leduskritumu, kas ir starp Siguldu un Nurmižiem, pēc tam tālāk uz Braslu. Braslā mums reāli paveicās, ka neilgi pirms mums tur bija sākusi iet tūristu grupa, jo šoziem laikam vēl neviens tur nebija bijis un, bez viņu svaigi iemītās takas, mēs nebūtu atraduši ko meklējām.


Dauda jeb Lākturu upe (augštecē saukta par Jurbrenčupīti, Ķillupīti – senais lībiešu nosaukums) sākas Siguldas pagastā Nurmižu gravu rezervāta zonā un ir Gaujas kreisā krasta pieteka. Dauda tek pa dziļu kanjonveida gravu. Upes gultnē atrodas vairāki ūdenskritumi.



vispār interesanti - citos gados viņš izskatījies pavisam savādāks - piemēram.

















ceļš Turaida - Inciems






Brasla (līvu: Roop) ir Gaujas labā pieteka Limbažu, Pārgaujas un Krimuldas novados. Sākas Anspuru purvā pie Pociema. Šķērso Idumejas augstieni. Lejpus Straupes tek pa Braslas senleju. Pie autoceļa A3 izbūvēta Braslas ūdenskrātuve. Lielākās pietekas ir Jugla, Nabe, Iesala. Lielākās apdzīvotās vietas krastos ir Straupe, Plācis, Rozula.

Braslas zivjaudzētava un Aņītes iezis


Braslas zivjaudzētavas slūžas un to leduskritumi










Varšavu iezis




Vēl kaukāds iezis ar tuvāk neaplūkojamiem leduskritumiem (tie ieži tur daudz visādi, īsti nezinu kurš ir kurš http://www.vietas.lv/objekts/braslas_lejteces_ieleja/ )




iespējama māte kādam leduskritumam


skats no augšas uz Krauļukalna (nevis Kraukļu, kā daudz kur nepareizi rakstīts) leduskritumu. tur tā nokāpšana uz viņu bija diezgan kreizī. nu bija liela iespēja nomaukties pa taisno lejā vai uz pašu leduskritumu vai upē. suni drošības dēļ piesējām pie koka augšā un paši diezgan ilgi saņēmāmies uz lejā līšanu. vispār izlasīju netā, ka citu gadu tur vispār ar striķa palīdzību jālien lejā, tā ka mums vēl laikam viegli gāja.






kūņojos atpakaļ augšā. bildē neizskatās tik stāvs, cik bija patiesībā




Jāņavārtu ieža leduskritumi pretī Braslas spēkstacijai


tur vispār krūmi traucē skatu baigi. vasarā tur esot slīkšņaina vecupe un piekļūt īsti nemaz nevarot


Trīs māsu alas




tūristu grupiņa, kas gādīgi bija ieminusi mums takas




vēl kāds no Braslas iežiem






karte ar Braslas leduskritumiem

līdz tam tālākajam - Buļu iežu leduskrituam negājām. tūrisma grupiņas gids teica, ka tur 3 km pa tām gravām augšā lejā jābrien un sāka jau krēslot.
vispār ir bišķi āķis lūpā. gribas braukt vēl citus leduskritumus meklēt. un pēc kāda laika atgriezties jau redzētajos - viņi tak vislaik aug, mainās un formējās un droši vien pēc mēneša, ja nebūs atkusnis, izskatīsies pavisam savādāk.

p.s. apmēram tas pats, šodien, ar cita cibiņa acīm

LV leduskritumu apkopojums

Comments:


scope
[info]scope at 2013-01-20 00:09 (Saite)
Brasla šodien populāra, bet rīta pusē skaistumu varēja neviena netraucēts baudīt :)

Vispār interesē, kā viņi tās tūristu grupiņas pa tām gravām izvadā. Piemēram, Slaktūžu upītes grava bija varen jautrs kāpiens lejā/augšā.
*
[info]inese_tk at 2013-01-20 00:16 (Saite)
o, es kā reiz ielinkoju bildi no 3 gadus veca, Tava posta ar Daudes kritumu :)

tā arī vadāja to grupu - gids gāja pa priekšu un iebrida ceļu, pārējie pakaļ. iepriekšmītas takas nemanījām. pārāk liels bars nebija - nu mazais pasažieru busiņš. mums, kā iesācējiem leduskritumošanā, patiesībsakot paveicās ļoti - bez tiem tūristiem toč nebūtu atraduši. uz Jāņavārtu kritumiem gids ierādīja diezgan nestāvu un mierīgu nokāpšanas vietu. uz Krauļukalnu viņi mūsu klātbūtnē nekāpa lejā, bābieši tur raustījās kko un tā, bet gids noteica, ka moš atpakaļnākot pamēģināšot, viņš it kā zinot kā tur labāk nokāpt. mēs atpakaļ nācām atrāk, negribējām gaidīt, tāpēc saņēmāmies un nosvempāmies paši. cik nu skatījos, neredzēju veidu kā tur lēzenāk varētu notrausties. nez.
tālāk par Jāņavārtiem nedz viņi, nedz mēs negājām. palika jau tumšs arī.
scope
[info]scope at 2013-01-20 07:59 (Saite)
Tagad skaidrs kā tur viss notiek un kur īsti jāiet.
Es pa labo krastu nestaigāju, paliku kreisajā un tā bailīgi, tomēr tajā zivjaudzētavā salikuši zīmes "nepiederošiem iet aizliegts" :)

Varbūt noder, http://mapx.map.vgd.gov.lv/geo3/Ukr/Pamatlapas_Slices/Latvija_L/Udenskritumi/Cesis_L.htm
Pašam, piemēram, iekrita acīs Vizuļu ieža leduskritumi (bilde iespaidīga, ja daudz ūdens bijis http://dziedava.lv/daba/izveleta_daba.php?fvip=525&vt=10), bet divi jaunieši, kurus satiku pie Ķūķu klintīm un kuri meklēja kādu leduskritumu, pa kuru pakāpelēt, tieca, ka šobrīd neesot nekas dižs, bet varbūt citā laikā vai citā gadā.
*
[info]inese_tk at 2013-01-20 11:08 (Saite)
paldies.
jā, vakar rokoties pa netu tieši uzskrēju Vizuļu leduskrituma bildei un nodomāju, ka uz to vajadzētu aizbraukt. tad zināšu, ka nevajag steigties. moš uz ziemas beigām būs saveidojies...
[info]digna at 2013-01-20 14:29 (Saite)
Ļoti skaisti!
Previous Entry  Next Entry