jūlijs

Posted on 2022.07.14 at 14:43
man:: nāk miegs
skan: muša zum
Tags:
man jau kādu trešo gadu (kopš izlasīju ļoti jauku grāmatu - Braiding Sweetgrass) gribas atrast smaržīgo mārsmilgu (Hierochloe odorata). tas ir tas pats augs, kas indiāņiem svētā sweetgrass. pagaidām nav sanācis. tādā īpašā kvestā gan neesmu gājusi. viņa nav pārāk izskatīga un pa gabalu viegli pamanāma - tāda ļoti, ļoti parasta graudzāle. tas, ka latviskajā nosaukumā ir pieminēta Māra, rada nelielas aizdomas, ka varbūt te arī nebija gluži sveša kaut kādiem rituāliem vai ārstnieciskiem mērķiem. indiāņu muzejā dabūju paostīt, smaržo tiešām skaisti. mazs gabaliņš no sweetgrass sapītas bizītes maksāja 20+ dolārus. augu noteicējā rakstīts, ka smaržīgā mārsmilga ir arī zubrovkas pamatgaršviela un poliski to saucot par bizoņzāli.
tikko nospļāvos un pasūtīju ībejā sēklu paciņu. vnk ņemšu un iesēšu nākampavasar kādā kaktā. tad jau redzēs, kas tur sanāks.
ar parasto smaržzāli (Anthoxanthum odoratum) arī labprāt iepazītos.

Comments:


kihelkonna
[info]kihelkonna at 2022-07-14 16:00 (Saite)
vai, nu smarzzaali ej un ciesi skaties virsuu tuvaakajaa sausajaa plavas, vina ir loti biezi sastopama
*
[info]inese_tk at 2022-07-14 23:19 (Saite)
paldies. smaržzāli līdz šim nemaz neesmu mēģinājusi meklēt, tikai šodien, guglējot kumarīnu (to, kas smaržo mārsmilgā) uzguglēju, ka ir arī smaržzāle, kas satur to pašu kumarīnu.
kihelkonna
[info]kihelkonna at 2022-07-15 07:37 (Saite)
jā, viņa tiešām smaržo, bet vasaras pirmajā pusē vairāk. un viņai ir sēklas, kas viegli birst ārā.

reiz skatījos ulmaņlaikos izdotu Doras Švīkules grāmatu par ārstniecības augiem, un tur bija tāda droga, kas saucas "siena gruži". tur vajadzēja vienkārši savākt pabiras zem siena.

to vajadzēja nevis dzert, bet likt klāt vannai. ar nomierinošu efektu. domāju - visticmākais, ka tur ir daudz izbirušu smaržzāles sēklu, un tā būtu tāda kā smaržzāļu tēja.
Antuanete
[info]antuanete at 2022-07-14 16:11 (Saite)
Jā, kā jau Kihelkonna raksta, ij mārsmilga, ij smaržzāle ir bieži sastopamas, smaržzāle gan biežāk. To aizej tuvākajā pļavā paskaties, kur zāle ir tāda līdz celim, vai arī pļava ir ar vairākiem augu "stāviem". Var arī atvērt LVM geo aplikāciju, ieslēgt slāni "DAP vides aizsardzības teritorijas -> biotopi" un apsktīties, kur biotopa kods ir 6270, ar diezgan lielu iespēju tur būs smaržzāle.
Manā pieredzē mārsmilgu visbiežāk var satikt sen nepļautās upju palienēs, bet arī meža ceļu malās utml. Šobrīd viņai ir visai izteiksmīgas, lielas, brūnas sēklotnes, drusku lielākas un brūnākas kā vizulim jeb blusenei.
*
[info]inese_tk at 2022-07-14 23:18 (Saite)
paldies. lvm geo ir viena no manām mīļākajām aplikācijām, bet nebiju iedomājusies, ka to var pielietot šādi. par mārsmilgu - viņa tikpat izteikti smaržo arī svaigā veidā?
Antuanete
[info]antuanete at 2022-07-17 08:40 (Saite)
Tā īsti nē, viņas abas ar smaržzāli ir jāpaberzē pie sakņu kakla, lai smaržotu. Smaržzāle smaržo arī ziedēšanas laikā.
Scorpse
[info]scorpse at 2022-07-16 08:55 (Saite)
Õõ, õõ, sweetgrass es esmu gribējusi paostīt (un havot buntītēs kā lavandu skapjiem) jau sen, sen, kopš kādu kārtējo reizi izlasīju Annu no Sapņu mājas, kur viņai tās dāvāja skapī likšanai. Kaut kad es pēc ļoti īsa googlinga izlēmu, ka tas ir kāds Amerikas augs, bet, re, kih un ant saka citādi, varbūt es arī kādubrīd pameklēšu.
Ja Tev kas sanāk no tām sēklām, pastāsti pēc tam, interesanti.
Previous Entry  Next Entry