ieva ([info]ieva) rakstīja,
@ 2013-11-22 16:12:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
par latviju, par maximu, par mums
maximas sakaraa es piekriitu lapsam - ar shaadaam un liidziigaam situaacijaam muusu izoleetaa naacija saskarsies arvien biezhaak. katra riiciiba rada sekas. taas var manifesteeties ar nokaveeshanos, bet taas manifesteesies neizbeegami. un, manupraat, taa ir muusu tautas lielaakaa nelaime - iemaaciita nespeeja reaali apzinaaties sho vienkaarsho dabas likumu. tieshi shii nespeeja ir muusu pilsoniskaas pasivitaates pamataa un tieshi shii nespeeja nosaka muusu attieksmi pret paareejo pasauli aarpus pashu chetraam sienaam un tajaa notiekosho. latvijaa viss notiek kaut kur citur un par visu ir atbildiigs kaads cits. taapat viss riiciibas potenciaals un pienaakums riikoties ir rezerveets kaadam citam, tikai ne man. un taa jau ir, cilveeks pierod pie visa - mees esam pieradushi pie taa, ka mums nav normaalas veseliibas aizsardziibas, izgliitiibas, politikas, darba kultuuras utt. pieradushi un aizmirsushi, kas vispaar ir valsts. ieaijaajushi savu praatu bezceriigaa pasaku naratiivaa par cieteeju tautu, okupantu varaam, oligarhiem, krieviem - tiem citiem, tiem milzhiem visvarenajiem, neatstaajot vietu pragmatiskam reaalismam. iemaaciijushies sadziivot ar visu, infantilizeejot sevi liidz absurdam, kuraa dzimt vairs speej vieniigi paranoja, kas tad arii pieliek peedeejo punktu shai skumjajaa staastaa, paveershot braali pret braali, nestaadamaas chuksteet abu ausiis vienas un taas pashas bailes.

tieshi taapeec es shajaa tragjeedijaa galvenokaart redzu paarmainju potenciaalu. ar skumjaam, bet bez naivuma, jo, manupraat, diemzheel vajadzees daudz vairaak, lai patiesi izsistu pietiekami lielu caurumu tai trulaas vienaldziibas muurii, kura smaceejoshajaas skavaas aizvien stagnee muusu miiljaa naacija. ar to gan es neveelos noniecinaat individuaalaas cieshanas, ko radiijusi shii situaacija, tachu liidzetkus privaatai liidzjuutiibai es shajaa situaacijaa redzu strukturaalu paarmainju potenciaalu - uz kuru pusi, tas ir muusu pashu rokaas. jo paarmainjaam gruuti notikt, kad skaudri nejuutam to vajadziibu. kad siltaa dziivokliisha sienu ieskauti seezham pie televizora ar saviem tuviniekiem, tad lietus un aukstums ir tur aaraa, riitdiena ar savu zuudiishanos veel tikai priekshaa un nami bruuk kaut kur citur, citaa pasaules malaa iet bojaa ... statistika. lai mees, shii staasta protagonisti, atmostos un speeji sagarshotu visu iisteniibu - arii to ruugto, kas ikdienaa ieslodziita televizora glaazhainajaa acii - kaadam shai ainaa ir peekshnji jaakriit pie zemes, sakjerot sirdi meemaa kliedzienaa, un logam jaatspraagst valjaa, stilkam haotiski sabirstot drumslaas uz jaunaa paklaaja. kaut kam ir jaapaarshkjelj taa apaatijas chaula, kuraa snauduljo muusu praats. un jo dziljaaka shii snauda, jo skaudraaku bliezienu vajadzees.

kad cilveeki vairs nemirs kaut kur citur, bet muusu maajaas, mees beidzot aptversim, ka esam dalja no shiis pasaules. kad kaiminjsh vairs nebuus kaads cits - krievs, vai zinies, pasargdies - bet mans liidzcilveeks, mans liidzcilveeks, tikai tad mees buusim tauta. un tikai tad, kad politika vairs nebuus kaut kaadas abstraktas elites izklaide, bet muusu kolektiivaas gribas un attistiibas viizijas realizaacijas intruments, tikai tad mees buusim valsts. un shie visi prasa pamoshanos no savas atshkjirtiibas iluuzijas. pamoshanos, kuras skaudrums ir tieshi proporcionaals miega dziljumam, bet pamoshanos, bez kuras mees neesam pa iistam sheit - pasaulee, eiropaa, latvijaa, savaas maajaas. muusu maajas nav muusu maajas, muusu valsts nav muusu valsts, mees neesam eiropas dalja un neesam dalja no shiis pasaules, kameer muus tieshi neskar tajaa notiekoshais. citiem vaardiem, kameer mees uz savas aadas neizjuutam bezatbildiibas sekas, mees nevaram atmosties atbildiibai, tomeer vienaldziiba ir luksuss, ko muusdienaas iisti vairs nevar atljauties neviens. lai cik cieshi mees aizzhmiegtu acis, arii muusu nama sienas sen saakushas plaisaat. un mees varam turpinaat izlikties, ka to nemanaam, un varam suudzeeties draugiem pie teejas tases, ka saimnieks neklapee ar ausiim, vai arii izmantot sho situaaciju, lai paardefineetu saimnieka jeedzienu reizi par visaam reizeem. apaut kaajas un doties vinju uzmekleet - vinja maajaas, vinja chetraas sienaas, kur vinjsh, eerti izlaidies klubkreeslaa, sapnjo pats savu vienaldziibas sapni. klauveet pie durviim, uzmodinaat vinju no snaudas un pieprasiit neko citu kaa atbildiibu. atbildiibu, kas ir vinja pienaakums. un nenjemt "nee" par atbildi, nesamierinaaties. jo mees to vienkaarshi vairs nevaram atljauties. un ne taalab, ka zaudeetas dziiviibas, tuvas un miiljas, ne taalab, ka mums gribas izkliegt savas saapes un dusmas - uz kaadu, uz kaadu citu. bet taalab, ka shis nams ir muusu maajas. taalab, ka bez atbildiibas, bez ruupeem - reaalaam, praktiskaam, ne ideologjiskaam iluuzijaam, sapjiem, paarspriedumiem, viedokljiem un soliijumiem - shis nams vienkaarshi sabruks. un tas sabruks paar muusu, ne kaadu citu galvaam. bez zheelastiibas, aiz vienkaarshas ceelonjsakariibas.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kants
2013-11-23 13:07 (saite)
+100500

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?