Jūnijs 16., 2006


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
14:03 - Pareizās atbildes
"Beidzot kādu nodarbību centrā "Līna", sievietēm lūdz pabeigt teikumu – esmu vērtīga, jo... Pareizās atbildes būtu – ...jo esmu, ...jo dzīvoju, ...jo esmu, kāda esmu u.tml. Taču ne vienmēr sievietes ir gatavas šādu atbildi sniegt."

iz šejienes

Pilnīgi iztēlojos, kā tāda dāmīte atbild "Esmu vērtīga, jo par stundu mana darba klients maksā xx latus", un viņai ar koka āmuru pa pirkstiem: Atbilde nepareiza! Sēdēsi šeit tik ilgi, kamēr būsi gatava sniegt pareizo atbildi!

(24 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


From:[info]nulle
Date:16. Jūnijs 2006 - 14:14
(Link)
Točna :) „Ir lietas, kas jāzin!” /blaukts, ar lineālu/
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:16. Jūnijs 2006 - 14:15
(Link)
"Jāzina" raksta ar a beigās! BLAUKC!
:D
[User Picture]
From:[info]annuska
Date:16. Jūnijs 2006 - 14:19
(Link)
manuprāt tam vārdam ir paralēlās formas
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:16. Jūnijs 2006 - 14:23
(Link)
Nav vis. Manuprāt.
[User Picture]
From:[info]kuskus
Date:16. Jūnijs 2006 - 14:31
(Link)
Visiem vārdiem ir, vai tad šis būs izņēmums. Manuprāt.
[User Picture]
From:[info]annuska
Date:16. Jūnijs 2006 - 14:32
(Link)
vismaz īstenības izteiksmē noteikti ir( ja valodnieki nav ko jaunu izgudrojuši) - viņš zina/zin, par "jāzina" gan tik droši nezinu
[User Picture]
From:[info]melora
Date:16. Jūnijs 2006 - 14:34
(Link)
Pēdējais, ko es dzirdēju - tiešām nav. Drīkst lietot tikai formu "zina".
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:16. Jūnijs 2006 - 14:43
(Link)
Mhmm. Es vienreiz dabūju /blaukts/ no korektores, kad uzrakstīju "zin". Kopš tā laika zinu, ka "zina".
[User Picture]
From:[info]annuska
Date:16. Jūnijs 2006 - 14:52
(Link)
esmu strādājusi ar vismaz divām korektorēm, kuru viedokļi bieži bija atšķirīgi:p
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:16. Jūnijs 2006 - 15:13
(Link)
Es ļoti sen neesmu redzējis nevienu dzīvu korektori, tāpēc, varbūt, neesmu lietas kursā, toties Tildes Biroja spell-checker zina kā.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:16. Jūnijs 2006 - 15:21
(Link)
Galvenais - nestrādāt ar abām vienlaicīgi :D

Mūsējā apgalvo, ka "zina" ir pareizi un "zin" nea.
From:[info]nulle
Date:16. Jūnijs 2006 - 14:28
(Link)
10x par kritiku :))

„...jāzina!” /BLAUKC
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:16. Jūnijs 2006 - 14:41
(Link)
"jo esmu", "jo dzīvoju", "Bet patiesībā mani taču mīl kā cilvēku, nevis atkarībā no tā, ko sasniedzu!"
Tāds pašvērtējums nu gan ir neadekvāts. I mean, var justies vērtīgs tādēļ, ka māk sasiet kurpju šņores, vai tāpēc, ka māk stilīgi paklačoties vai vienalga kādu iemeslu dēļ vēl, bet justies vērtīgi, neņemot vērā savas īpašības, ir pašapmāns. I mean, ja ir zelta klucis un alumīnija klucis, tad vienam vērtīgāks būs zelta klucis, jo no tā var uztaisīt kolosālas mikroshēmu kājiņas, kas lieliski vada elektrību, bet citam vērtīgāks būs alumīnija klucis, jo zelts ir pārāk smags un neizturīgs, lai no tā taisītu lidmašīnu korpusus.
I mean, vienmēr var atrast sevī īpašības, kas pašam un citiem šķiet vērtīgas, noderīgas, bet tas nav tas pats, kas pieņemt, ka esi vērtīgs pats par sevi, tikai tāpēc, ka eksistē. T.i., ja tu neatrodi savas vērtīgās īpašības, tad tu neesi vērtīgs, tev ir tikai potenciāls tādām kļūt. I mean, urāns bija nevērtīgs, pirms tika izgudrots atomreaktors.
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:16. Jūnijs 2006 - 14:48
(Link)
Garām. Visas problēmas tik tiešām rodas, kad sāk meklēt "esmu vērtīga, jo... kurpju šņores, zelts, nauda stundā etc". VISPIRMS ir jāatrod sajūta "esmu vērtīgs, jo esmu es", un tikai pēc tam, kā papildus bonusi nāk tās vērtības, kas atspoguļojas citos, kam ir kāda nozīme citu acīs.
Šitam izgāju cauri, kad ar cenšanos "būt vērtīgai" biju iedzīvojusies konkrētās problēmās, tālab diezgan zinu, ko runāju :/
From:[info]nulle
Date:16. Jūnijs 2006 - 14:52
(Link)
Forši, ja nav vispār nekas jāatrod un jābaro visādi dakterētāji :)
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:16. Jūnijs 2006 - 15:07
(Link)
1) "VISPIRMS ir jāatrod sajūta "esmu vērtīgs, jo esmu es"" - tas ir pašapmāns. Ja teiktu, esmu vērtīgs, jo māku sadabūt sev pusdienas, apmierināt sevi masturbējot un labi pavadīt laiku lasot grāmatas - tas jau ir bik' tuvāk reālistiskam pašvērtējumam.
2) Tikai nepārproti, pašapmāns, pašiedvesma, ticība un cerība ir tīri labi veidi, kā justies labi un dzīvot labi.
3) Savukārt, "man ir potenciāls, iespēja būt vērtīgam" vai, teiksim, "varu derēt, ka ir šobrīd ir vismaz 100 dažādi veidi, kā es varu būt vērtīgs, pat ja to nepamanu, un neko nedaru lietas labā" - tas, visdrīzāk, nav pašapmāns un strādā tīri labi.

Kaut, šķiet, ka biežāk sastopama problēma ir nevis "būt vērtīgam / vērtīgai", bet "būt vērtīgākam / vērtīgākai". Lielā mērā tāpēc, ka gribot būt vērtīgāki, cilvēki aizmirst, ka jau ir vērtīgi.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:16. Jūnijs 2006 - 15:22
(Link)
Es jau apmēram 5 minūtes cenšos sagudrot pietiekami indīgu piezīmi par to, kā tu cel mūsu attiecību imidžu (sk. pirmo punktu)... :/
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:16. Jūnijs 2006 - 15:32
(Link)
Ei, tas tikai bija piemērs par īpašībām, kurām ir nozīme (pozitīva) tikai savās, ne citu acīs.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:16. Jūnijs 2006 - 15:11
(Link)
Cik tipiski.

Manuprāt, jautājums ir nevis tajā, "kāpēc es esmu vērtīga" (jo, bitīt matos, reālajā dzīvē darba devējam es būšu vērtīga tāpēc, ka strādāju, nevis tāpēc, ka "vienkārši esmu", mīļotajam vīrietim es būšu vērtīga tāpēc, ka ar mani ir interesanti un patīkami, SC jūzeriem es būšu vērtīga tāpēc, ka rakstu interesanti, un nekādi "es eksistēju!" nenoteiks tavu vērtību praksē), bet tajā, ka cilvēki muļķīgā un absurdā kārtā uzskata, ka, ja viņi nav vērtīgi vai nejūtas tādi, viņiem tāpēc būtu jājūtas sūdīgāk un jāiedzīvojas konkrētās problēmās. Lai justos labi, nav jājūtas "vērtīgam". Un patiesībā man šķiet, ka uzskats par to, ka cilvēkam būtu "jājūtas labi", arī ir bulšits, ko sabiedrība cenšas uzspiest saviem locekļiem. Jūtos, kā gribu justies, nevis tā, kā man vajadzētu. Un piedrāzt sabiedrības priekšstatus un to, cik "vērtīga" es esmu.
From:[info]nulle
Date:16. Jūnijs 2006 - 15:14
(Link)
Piedrāzt!!! Jesssss!!! :)))))))

/ākstos, ākstos :)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:16. Jūnijs 2006 - 15:21
(Link)
;)
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:16. Jūnijs 2006 - 15:28
(Link)
Hmm. http://en.wikipedia.org/wiki/Maslow%27s_Pyramid
Punkti 1.3 un 1.4.

"Un patiesībā man šķiet, ka uzskats par to, ka cilvēkam būtu "jājūtas labi", arī ir bulšits, ko sabiedrība cenšas uzspiest saviem locekļiem."
Nav jau nekas slikts, ja cilvēks ik pa laikam jūtas slikti. Bet, ja tas ir hroniski, tad skaidrs, ka sabiedrība reaģē un uzspiež savu viedokli, I mean, sabiedrībai nav vajadzīgi darbinieki, kas nespēj pastrādāt, jo jūtas slikti, mātes, kas nerūpējas par bērniem, jo jūtas slikti, vai pašnāvnieki, no kuriem vispār nav nekāda labuma.
Nez, man šķiet, ka smadzeņu ķīmija tomēr parūpējas par to, lai cilvēki pārsvarā gribētu justies labi.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:16. Jūnijs 2006 - 15:46
(Link)
Atšķirība starp cilvēku, kas jūtas labi un mīl sevi tāpēc, ka viņam tā patīk, un cilvēku, kurš jūtas labi un mīl sevi tāpēc, ka "tā jādara" un "tā ir pareizā atbilde" ir milzīga. Varbūt šiem cilvēkiem pašiem tā nešķiet, bet no malas tas ir ļoti labi pamanāms (nujā, jāpiezīmē, ka tu droši vien neesi pietiekami daudz saskāries ar beibītēm, kas reāli & ar putām uz lūpām piestrādā pie tā, lai "mīlētu sevi").

Bet tur, starpcit, ir interesants moments: "People need to engage themselves in order to gain recognition and have an activity or activities that give the person a sense of contribution and self-value". Un šajā teikumā "self-value" ļoti atšķiras no pašmērķīgā "es esmu vērtīga tāpēc, ka es esmu".
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:16. Jūnijs 2006 - 15:51
(Link)
Mhmm, pilnībā piekrītu.
honeybee - Pareizās atbildes

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba