Septembris 23., 2015


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
22:49
Intereses pēc uztaisīju īsu matemātisku apskatu tam, cik daudz būtu jāraksta, lai LV apstākļos varētu pelnīt no rakstīšanas, palabojiet, ja kaut kur ir mērkaķī aizgājis (es ir noguris un mans bērns vēl vairāk).

Kā izejas punktu paņemam 360 EUR mēnesī (t.i., minimālā mēnešalga)
Tātad jānopelna 360*12=4320 EUR gadā
Izdevniecība labā gadījumā maksā 15% no pārdoto grāmatu nominālvērtības, tātad, lai saņemtu 4320 EUR gadā, būtu jāpārdod grāmatas 28 800 EUR vērtībā
Pieņemot, ka grāmatas nominālvērtība ir 15 EUR (kas ir reāli daudz, parasti ir mazāk), gadā būtu jāpārdod 19 20 eksemplāri
Vienas grāmatas metiens parasti ir kādi 1000-2000 eksemplāri, ja aiziet, tad piedrukā vēl, bet nu laimīgi pieņemsim, ka metiens ir 2000 eksemplāri


STRIKE ALL
Principā, ja rakstnieks uzraksta 1 grāmatu gadā un to izdod 2000 eksemplāros => 15% nominālvērtība, pārdod visas grāmatas, tad var nopelnīt minimālo mēnešalgu

(13 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]markizs
Date:23. Septembris 2015 - 22:56
(Link)
šī matemātika man vienmēr liek stipri aizdomāties par to ko īsti nozīmē 'profesionāls rakstnieks' Latvijā.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:23. Septembris 2015 - 23:00
(Link)
nē, nav tik traki, es sajaucu matemātiku :)
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:24. Septembris 2015 - 15:16
(Link)
Man aizdomas, ka rakstniecība, tāpat kā zole, ir hobijs, nevis profesija. Un ļoti retais - tā ir izņēmuma situācija, nevis norma, - var pelnīt iztiku, spēlējot zoli vai rakstot. Lai gan, protams, katrs otrais students gribētu sēdēt kojās, spēlēt zoli un lai viņam par to vēl arī maksā. :)
[User Picture]
From:[info]str
Date:23. Septembris 2015 - 22:58
(Link)
+nodokļi mazliet ar jāsamaksā , tā kā apmēram *1.5
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:23. Septembris 2015 - 23:54
(Link)
no minimālās mēnešalgas gan jau viņi arī atrēķina nodokļus

kā cilvēki par to ciparu izdzīvo, nezinu
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:23. Septembris 2015 - 22:58
(Link)
15% no 288 000 ir 43200. Tobiš, jāpārdod grāmatas 28 800 vērtībā gadā.
[User Picture]
From:[info]banderlogs
Date:24. Septembris 2015 - 00:14
(Link)
klau, bet attiecībā uz tiem 15% - vai tā ir normāla prakse, vai tomēr citās valstīs autorus tik brutāli neapkāš?
From:[info]pet
Date:24. Septembris 2015 - 01:34
(Link)
Procenti var variēt, bet nu tas puslīdz iet kopā ar jebkādu priekšmetu cenu veidošanos. Pat neko daudz nezinot par vietējo grāmatu tirgu:
Let's assume, ka pircējs samaksā 10 EUR.
1 EUR no tā aizies PVN (negrāmatām būtu 2EUR) - gala tirgotājs vairumu no tā atgūs, bet to daļu tāpat samaksās pārējie;

Veikals izplatītājam par priekšmetu visticamāk nemaksās vairāk par 6 EUR; mazumtirdzniecība ir čakarīgs pasākums, es nebrīnītos ja būtu arī mazāk par to.

Pieņemot ka mūsu galā izdevēji pa taisno strādā ar veikaliem, izpaliek vairumtirdzniecība bet savādāk tā arī vismaz 1-1.5 EUR no tā apēstu;

Tīri fiziski iespiest grāmatu mazā tirāžā IMHO maksā vismaz kādus 2 EUR gabalā; attiecīgi tā pīrāga daļa kas ir jāsadala visiem satura veidotājiem - autoram, rediģēšanai, ilustrācijām, maketēšanai, whatever + vēl izdevēja peļņai un administrācijai ir visticamāk kādi 30-40% no gala cenas; autors visticamāk iegulda vairāk laika nekā visi pārējie kopā, bet vairumam autoram nav tāda 'leverage' lai dabūtu lauvas tiesu no tās summas, 15% šķiet tīri reālistiski.

Tas tāpat kā fiziskajiem produktiem, ja gribi pārdot priekšmetu kuru tev galu galā ķīnā rūpnīca izgatavos par 5 EUR gabalā (darbs+materiāli, neskaitot vienreizējās izmaksas kā dizainu, testēšanu, plastmasas veidnes utml), tad mazumtirdzniecības cenu tādam jāplāno vismaz 25 EUR, savādāk tur nekas nesanāks.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:24. Septembris 2015 - 07:35
(Link)
par nodokļiem (PVN etc) nevar zināt, jo % nāk no grāmatas nominālvērtības, un man šķiet, ka tur automātiski tiek atrēķināti nodokļi (if that changes anything)
nu tb ja tu nopērc manu grāmatu Zvaigznē par 10 EUR vai Rozē par 13 EUR, es dabūnu vienu un to pašu ciparu enīvej

No izdevniecību puses, man šķiet, tas procents ir tik zvērīgs arī ar to, ka izpārdota tirāža ir reāls retums. Notirgota puse no tirāžas skaitās diezgan okei, a izdevniecība ta ir iegāzusies uz visu (tāpēc es vispār runāju tikai par % no pārdotā, nevis avansu, jo, ēēē, avanss kā suga principā pastāv, bet tik bēdīgs, ka, teiksim, es viņu negribu redzēt ;))
[User Picture]
From:[info]santa_be
Date:24. Septembris 2015 - 08:05
(Link)
avanss ir 20 eur ar tekstu: "neaizliedz sev neko!" ?
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:24. Septembris 2015 - 08:07
(Link)
apmēram piecreiz vairāk, ar tekstu "iztrakojies kārtīgi!" :)

nēnu kā kur, tās izdevniecības, kas neplāno maksāt % no pārdotā (ibo līguma ievērošana ir priekš sisīšiem) dod vairāk.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:24. Septembris 2015 - 07:26
(Link)
tā ir normāla prakse, 15% ir optimistiski (10% ir normāli)

tāpēc jau pēdējos gados - līdz ar e-grāmatu uzvaras gājienu - ir tik būtiski palielinājies self-publishing lauciņš - tā atšķirība starp iegūtajiem % no tradicionālās izdošanas un self-pub, teiksim, kindle direct, ir dramatiska.

cits jautājums, ka self-pub gadījumā autoram pašam jānodarbojas ar/jāorganizē ne vien visu tehnisko darbu, bet arī reklāmu da mārketingu (un pārliecināšanu, ka viņa pašpublicētais darbs nav tāds sūds kā lielākā daļa pārējo ;)), t.i., going indie pa lielam veiksmīgi var 1) ļoti profesionāli/talantīgi autori 2) autori, kas daudz raksta (t.i., arī neliela fanu bāze var sapirkt ļoti daudz grāmatu) 3) jau ļoti labi atpazīstami autori
[User Picture]
From:[info]anonymous
Date:24. Septembris 2015 - 10:37
(Link)
Es vakar drudža murgos izdomāju pionierīgu shēmu. Rakstniekiem maksā tikai tikmēr, kamēr viņi neraksta. Kā sāc rakstīt - tā uzreiz jāpiķo atpakaļ. Autori līdz ar to būtu ieinteresēti būt ļoti žigli un produktīvi - nekādu 3 gadus nokavētu dedlainu vairs. Un vairāk apdomātu, ko un kā. Nekādu eksperimentu, meklējumu, radošo neveiksmju u.c h. Kontroli varētu nodrošināt ar KM izsniegtiem datoriem, kas automātiski būtu savienoti ar īpašnieka bankas kontu.
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba