hestia ([info]hestia) rakstīja,
@ 2012-03-18 21:07:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:garša

Rupjmaizes kūka
Šis kulinārais veidojums pēc garšas ļoti atgādina rupjmaizes kārtojumu, kas vienmēr bijis viens no maniem mīļākajiem, bet diemžēl reti (labā kvalitātē) atrodamajiem saldajiem ēdieniem. Pagatavošana šausmīgi vienkārša, ātra un nesāpīga. Pašas kūkas recepte nāk no vecas pavārgrāmatas, krēma un ievārījuma pildījums ir mans personīgais papildinājums/risinājums.


Kūkai:
4 olas
200g cukura (labi der brūnais, bet tas nav obligāti)
kanēlis (1-2 ēdamkarotes), kam patīk, droši vien var piešaut arī muskatriekstu vai krustnagliņas, es tādas lietas īpaši nemīlu
2 glāzes rupjmaizes rīvmaizes (1 glāze ir aptuveni 200ml)

Pildījumam:
250g Mascarpones siera
200ml saldā krējuma
2 ēdamkarotes pūdercukura
1 citrona miziņa
~250ml brūkleņu vai dzērveņu ievārījuma

Olām atdala dzeltenumus un baltumus. Olu dzeltenumus ar cukuru saputo (vieglāk būs ar mikseri) līdz gaišai un pūkainai konsistencei, pieliek kanēli, rīvmaizi, izmaisa un pievieno atsevišķi (vēlams, cietās putās) saputotus olu baltumus. Cep formā (kas izklāta ar cepamo papīru- tas ievērojami atvieglos dzīvi) 180°C (man cepās gandrīz stundu, bet gatavību, kas atkarīga no formas diametra un krāsns, protams, pārbauda ar koka irbulīti). Izcepto kūku pārklāj ar dvielīti un ļauj atdzist. Atdzisušu kūku lēni un uzmanīgi noņem no cepampapīra un horizontāli pārgriež uz pusēm, iegūstot 2 ripas.

Krēmam saputo Mascarpones sieru un saldo krējumu ar 2 ēdamkarotēm pūdercukura, līdz iegūta bieza konsistence. Beigās pierīvē viena citrona miziņu.

Vienu kūkas ripu vispirms apziež ar ievārījumu, tad ar pusi krēma. Liek virsū otru ripu, kuru apziež ar atlikušo krēmu. Lai glītāk, nedaudz ar krēmu var apziest un pielīdzināt kūkas malas. Dekorēšanas vajadzība un veids ir gaumes jautājums. Pirms baudīt, labāk atļaut kūkai kādas stundas padzīvoties pa ledusskapi un sasūkties.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]augsne
2012-03-18 21:56 (saite)
Personīgos risinājumus nevajag rakstīt cibā, bet savā kladītē laikam, kad būs pašai sava kafejnīciņa ar Hestias īpašajiem gardumiem, par ko dāmas sarunāsies - "Ak, šis ir kas pasakains, es jau gadiem mēģinu uzminēt recepti, bet joprojām neveiksmīgi." Un atbildes vietā pārējās piekrītoši mās ar galvu. :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]hestia
2012-03-18 22:02 (saite)
Šī ir tā mana pierakstu kladīte, kur atzīmēju receptes, kas man ir īpaši mīļas. Kafejnīca nav mans sapnis, tā kā nav žēl dalīties (ja kādu tas vispār interesē), bet būtība šiem "garšas" ierakstiem ir tāda, lai es, neatkarīgi no atrašanās vietas un laika, varētu tos atrast un pielietot, jo man receptes atrodas visai lielā un nepārskatāmā jūklī. Kas attiecas uz personīgo risinājumu- nekādas oriģinalitātes jau te nav... ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]augsne
2012-03-18 22:07 (saite)
Kad braukšu ciemos (ja mums to izdosies reiz saoraganizēt), Tev vajadzētu sataisīt tādu kārtīgu mielasta galdu ar saviem īpaši mīļajiem ēdieniem (haha, ak, es, pašlabuma meklētāja), un es varētu to visu sabildēt atsevišķi un arī kopā ar burvīgo pavāri. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hestia
2012-03-18 22:12 (saite)
Jā, organizācija smagi pieklibo. Laikam jāgaida būs jaukā vasara... ;) Bet, ja Tu tiešām vēlētos tādas dzīres, Tev arī nāktos uzrotīt piedurknes :)) Kas attiecas uz fotogrāfijām, tad virtuvē es atgādinu spoku nevis jauku pavāri, jo parasti esmu miltos no galvas līdz kājām...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hestia
2012-03-18 22:14 (saite)
P.S. Neesmu galu galā nekāda Lapsa virtuvē, kas spēj cept kūkas, nenotašķot jauko mežģīnu blūzi un nezaudējot smaidu ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]augsne
2012-03-18 22:15 (saite)
Es vienreiz to raidījumu pamanījos redzēt, un nodomāju, ka tas ir uzfilmēts kā mežonīgi gara reklāma. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hestia
2012-03-18 22:17 (saite)
Es ik pa laikam draugos paskatos ar lielu baudījumu, bet man kaut kā Lapsas receptes ir likušas vilties. Piemēram, cepumi "riekstiņi" man sabojāja visai jauku svētdienu. Mana personīgā recepte šai neģēlībai turpretī nostrādāja lieliski.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?