kanariņš - vai tiešām? [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

vai tiešām? [Apr. 27th, 2012|05:43 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
a jums nav tāda sajūta, ka dzīvojam izšķirošos laikos? nu, varbūt ne gluži izšķirošos, bet kaut kādā mērā tomēr jā. Līdzīgi kā tajos senos laikos, kad grieķromieši kvieca, ka nav ko apollona un atēnas tempļus apgānīt un ka vispār ko tie utainie kristieši te iedomājas, līdz beidzot tie utainie kristieši rulz the world (vai vismaz rullēja) un praktizēt ziedošanu apolonam un atēnai būtu tas pats, kas ticēt, ka zibens ir no tā, ka debesu kalējs dusmojas (nu, vai arī tiešām ar pārlicību teikt "viss ir Dieva rokās").
nē, nu, var jau būt, ka pārmaiņa nav vis pasaules iezīme, bet gan pašas prāta stāvoklis a.k.a. projekcija. tā varētu būt. līdzīgi kā nevis mākslinieki sākuši labāk gleznot, bet gan vienkārši esi sācis kaut ko vairāk no mākslas rubīt. vecāki nevis pārstājuši būt idioti, bet gan pats esi beidzot pieaudzis etc.
bet, jebkurā gadījumā, pat, ja tas nav milzonīgi, tik un tā tajos ikdienas līmeņa atsevišķajos notikumos saglabājas šis "jaunums", nebijušums. Tb. it kā jau var rullēt pa vecam. iedot pa dupsi savam bērnam. palaist uz skolu 6 gados vai vienu pašu sētā, kāpt kokos un krist no tiem ar galvu pa priekšu lejā. a čo, paši tā darījām i neko, dzīvi esam. stāstīt aņukus par ļaunajām sievasmātēm, atstāt sviestmaižu papīrus pludmalē pēc sauļošanās kūres beigām un pie reizes krastmalā noslīcināt apbērnojušās mājas minkas pēcnācējus. Tāds, lūk, ieradums. un kāpēc gan ne? No otras puses, aizvien vairāk paceļas balsis, kas teic, ka viņiem nav ok, ja tie tiek saukti par žīdiem, nigeriem vai čigāniem, ka viņiem nav ok, ka tiek norādīts klusēt par šo vai to, slēpt vienu vai otru savas personības/identitātes daļu, ka nav ok. pakļaut sāpēm, ciešanām, mocībām, nāvei citus, tikai tāpēc, ka "man tā gribas". Manuprāt, tieši tāpēc, ka šādas balsis paceļas, ir vērts nedaudz paklausīties un padomāt. varbūt 'man tā gribas, ačo?' ieradums nav pietiekams pamats. bet varbūt arī ir. tamdēļ ir vērts apstāties un vēlreiz pārlikt to prātā
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]blond
Date:April 27th, 2012 - 06:07 pm
(Link)
ir, ir sajūta. un ne tikai tevis minētie aspekti. izmaiņas, kas šobrīd notiek, ir milzīgas. varbūt ne visas labas, bet, katrā ziņā, esmu pārliecināta, ka atrāviens starp to, kas mūs uztrauc, kā dzīvojam un kā domājam šodien un 1912. gadā būs desmitkārtīgs 2112. gadā. žēl, ka to nepiedzīvošu:)
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:April 27th, 2012 - 09:25 pm
(Link)
Man no vienas puses gribas to salīdzināt ar abolicionisma laikiem. Jāsaka gan, nāk prātā kkur lasītais, ka verdzības atcelšana bija ļoti lielā mērā arī ekonomisku motīvu vadīta.

Ar kristietības laikiem negribas salīdzināt, jo tad nāk prātā, kas tad īsti notika ar citādi domājošajiem drusku vēlāk, kad kristietība kļuva par valsts reliģiju.
From:[info]unpy
Date:April 28th, 2012 - 10:11 am
(Link)
Jā, man ir sajūta, ka dzīvojam izšķirošos laikos, tādos, kuros jau manāma dominējošo paradigmu nomaiņa. Manas sajūtas gan ir tādas, ka šī paradigmu nomaiņa būs ļoti sāpīgs process un nav skaidrs, uz ko šīs nomainīsies, jo izskatās, ka sabiedrība ļoti strauji radikalizējas, izskatās, ka pēc šīs paradigmu nomaiņas no kādreiz vāri uzplaukušajiem racionālisma ziediņiem nepaliks ne smakas.

Proti, kopumā sabiedrība kļūst ezotēriskāka, jau tā vārais racionālistu vidusslānis kļūst arvien šaurāks, toties plašumā vēršas visa veida eksaltēto fanātiķu aprindas, mērenības viedokļos un metodēs tiek atmestas kā nevajadzīgas.

Kristieši pret musulmaņiem, ezotēriķi pret "zinātniskajiem ateistiem", vegāni pret gaļēdājiem, geji pret latentajiem gejiem, nosacītie kultūras darbinieki pret tikpat nosacītajiem proletāriešiem, abi kopā pret lielo biznesu, lielais bizness un politiķi pret visiem, viss šis ieņem arvien radikālākas un bailīgākas formas. Sabiedrība mums kļūst nevis liberālāka, bet arvien vairāk caur varu "piegriež skrūves" un arvien vairāk ir regulējumu "no augšas", ierobežojot personību tiesības uz pašnoteikšanos un brīvdomību.

Jā, esmu kategoriski pret to, kas šobrīd notiek, atbalstu seno tēzi "ar varu mīļš nekļūsi", proti, pats nesitu ģimenes locekļus, nemetu zemē papīrus un nespīdzinu dzīvniekus, tajā pašā laikā neuzskatu, ka sabiedrība kļūs labāka caur visa veida sodiem un aizliegumiem, nekas par to neliecina visādā ziņā.
From:[info]kashadura
Date:April 28th, 2012 - 11:15 am
(Link)
geji pret latentajiem gejiem :*